Programma van Dodenherdenking en Bevrijdingsdagviering 2019 bekendgemaakt

SLIEDRECHT – Het programma van Dodenherdenking (zaterdag 4 mei 2019) en Bevrijdingsdagviering (viering maandag 6 mei 2019) is donderdagavond 4 april 2019 bekendgemaakt door stichting Comité 4 en 5 Mei. Sliedrecht24 komt op beide dagen met een uitgebreide fotopagina. 

Dodenherdenking 2018 bij het monument nabij de Stationsweg / Rembrandtlaan. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Sliedrecht is dit jaar onderdeel van de Nationale Dodenherdenking bij de NOS op NPO1. Dat betekent dat delen van de herdenking te zien zijn op televisie. Na de Nationale Herdenking zendt de NOS een documentaire uit over de Merwedegijzelaars, op NPO2.

Dodenherdenking: 

 • 18.00 uur: Vlaggen halfstok.
 • 19.20 uur: Verzamelen bij het Raadhuis van deelnemers aan de Stille Tocht naar het herdenkingsmonument aan de Stationsweg
 • 19.43 uur: Aanvang van de Stille Tocht
 • 19.58 uur: Taptoe signaal
 • 20.00 uur: Twee minuten stilte
 • 20.02 uur:
  -Twee coupletten van het ‘Wilhelmus’
  -Toespraak burgemeester Bram van Hemmen (CDA)
  -Gevolgd door kransleggingen en het plaatsen van bloemen door leerlingen van de Sliedrechtse scholen bij het monument.
  -Voordrachten door een lid van de Stichting Dijksynagoge, een leerling van het Griendencollege en een leerling van één van de basisscholen.
  -De herdenking wordt besloten met een eresaluut door veteranen

  * Voorafgaand aan en tijdens de herdenking wordt door de leden van de Muziekvereniging “Crescendo” koraalmuziek ten gehore gebracht.
  * Na afloop van de plechtigheid is er in de recreatiezaal van Waardeburgh (Zorgcentrum Overslydrecht) voor de deelnemers aan de Stille Tocht een kopje koffie.
  * Indien je deel wenst te nemen aan de kransleggingen dien je je vóór woensdag 1 mei 2019 aan te melden bij Marjolein Visscher van het bestuurssecretariaat van de gemeente Sliedrecht: [email protected]
  * Tevens verzoekt de organisatie je een vloeiende doorstroom van de kransleggingen in acht te nemen.

Bevrijdingsdagviering:
 • Van 10.00 – 14.00 uur Bevrijdingsvaartocht.
 • Circa 20.30 uur: Concert aan de Havenstraat door Muziekvereniging “Crescendo”.
 • 21.00 uur: Lampionnenoptocht: Omstreeks dit tijdstip vertrekken de muziekkorpsen vanaf het Verenigingsgebouw van Wilhelmus’ Muziekkorpsen.
 • 21.30 uur: Vertrek van de optocht vanaf het Burg. Winklerplein via de Rembrandtlaan, Stationsweg, Kerkbuurt, Landgraafstraat naar de Havenstraat.
 • Circa 22.00 uur Lasershow (o.v.b. van de weersomstandigheden) Havenstraat. Grandioos vuurwerkspektakel (onder voorbehoud van inspecties die dag door autoriteiten op het gebied van de Natuurbeschermingswet en de Flora- en Faunawet).
 • Circa 22.30 – 23.45 uur- Bevrijdingsbal Muziektent Dr. Langeveldplein.

6 gedachten over “Programma van Dodenherdenking en Bevrijdingsdagviering 2019 bekendgemaakt”

 1. Toppunt van schijnheiligheid. 5 mei op 6 mei vieren ivm zondagsrust!?

 2. Het zou toch wat geweest zijn als de geallieerden ook zo vroom & gristelijk waren geweest en gezegd hadden: “Sorry Hollanders, 5 mei valt in ’45 op een zondag, doe het nog maar een dagje langer met die Duitse bezetter’

  Écht schandelijk gewoon, dit…

 3. Laat maar, ik zie het al. We worden gediscrimineerd door de Slydrechtse christelijke gemeenschap.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld