NOS komt tijdens Dodenherdenking deels met uitzending uit Sliedrecht

SLIEDRECHT – De dodenherdenking in Sliedrecht krijgt dit jaar een prominente plaats in de uitzending van de Nationale Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2019 op NPO 1, van 18.45 – 20.25 uur. De NOS zendt de herdenking op de Dam in Amsterdam ieder jaar rechtstreeks uit. Daarbij wordt ook altijd op een herdenking in een andere gemeente ingezoomd n.a.v. een documentaire over de Merwedegijzelaars (‘De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders’), van 20.30 – 21.00 uur te volgen op NPO2.

De Dodenherdenking in 2018. Dit jaar schakelt de NOS naar Sliedrecht voor bijdragen aan de herdenking. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

NOS Journaal Presentator Annechien Steenhuizen (o.a. NOS Journaal) doet de presentatie vanuit Sliedrecht. Tijdens de uitzending, die om 18.45 uur begint, schakelt de NOS drie keer naar Sliedrecht. De eerste keer aan de kop van de uitzending. De tweede keer voert Annechien Steenhuizen een gesprek met historici over de Merwedegijzelaars. Aan het einde van de uitzending, tegen 20.30 uur, laat de NOS een samenvatting zien van de dodenherdenking in Sliedrecht. Daarbij zal onder meer aandacht zijn voor de stille tocht in Sliedrecht, gedichten die leerlingen van basisschool De Wilgen en het Griendencollege voorlezen en de speech die burgemeester Bram van Hemmen (CDA) uitspreekt.

Documentaire
De NOS heeft voor Sliedrecht gekozen omdat na afloop van de Nationale Dodenherdenking op NPO 2 de documentaire ‘De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders’ is te zien. De Merwederazzia was een reactie van de Duitse bezetter op de dood van twee landwachten bij de Helsluis bij een hinderlaag door het verzet. Die hinderlaag was op zijn beurt ook een vergelding: voor de dood van een bakker die zonder aanleiding door een landwacht onder vuur was genomen. In de documentaire komt de zoon van de vermoorde bakker aan het woord en twee van de mannen die werden opgepakt bij de razzia in Sliedrecht. Eén van hen werd vanuit kamp Amersfoort vrijgelaten, de ander kwam terecht in het oosten van Duitsland, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid moest verrichten. Met de dochters van een andere dwangarbeider wordt de plek bezocht waar haar vader te werk werd gesteld: een ondergrondse fabriek voor vliegtuigonderdelen. Bij de razzia werden 589 mannen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar opgepakt. Die zijn bijna allemaal naar Kamp Amersfoort gestuurd. Zes weken later werd een deel vrijgelaten. De anderen werden naar werkkampen in Duitsland gestuurd. Velen hiervan zijn niet meer teruggekomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld