Programma EenVandaag over Chemours / DuPont

SLIEDRECHT – Het televisieprogramma EenVandaag (AVROTROS) besteedt dinsdag 14 februari 2017 om 18.15 uur op NPO1 aandacht aan de situatie rond het chemiebedrijf Chemours / DuPont. Gesproken wordt onder meer met inwoners van Sliedrecht Kees van der Hel en Anton van Rees.

Anton van Rees (links) dinsdagmiddag in gesprek met verslaggever Bart Hettema op de dijk bij Baanhoek. (Foto Sliedrecht24)

Van der Hel heeft zich ingezet bij de protestmars begin november 2016 naar het chemiebedrijf en Van Rees strijdt al heel lang tegen de giftige uitstoot van de chemiereus aan ‘de overkant’. EenVandaag maakt een reportage naar aanleiding van de schadevergoeding in Amerika. Daar keerde de chemiebedrijven Chemours en DuPont 670 miljoen dollar uit in een schikking aan 3550 omwonenden van een vervuilende fabriek in Parkersburg. Het bedrijf betaalt deze mensen omdat in de jaren ’60 lucht- en drinkwater werden vervuild door uitstoot en gebruik van het giftige C8. Ook inwoners van Sliedrecht zijn jarenlang blootgesteld aan emissie en nog altijd worden stoffen de lucht in gestuurd, die niet goed voor de gezondheid zijn.

4 gedachten over “Programma EenVandaag over Chemours / DuPont”

  1. Ik heb gisteravond met stijgende verbazing en verontwaardiging gekeken naar het gestuntel van Els van Schie, directeur van het RIVM. Even een samenvatting op welke manier een rubbergranulaat (wat wordt toegepast op voetbalvelden) wordt geanalyseerd op stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.
    A) Een heel belangrijke doelgroep (jonge kinderen) wordt niet meegenomen in dit onderzoek en valt geheel buiten de boot, terwijl juist deze groep zeer kwetsbaar lijkt voor de stoffen die vrijkomen bij het sporten op de velden, en
    B) ze baseren zich op een EU Norm waar notabene het RIVM van heeft gezegd dat die moet worden aangepast en verscherpt (voor o.a. het gevaarlijke Bisfenol wat vrijkomt uit de rubberkorrels!!!)
    In het RIVM rapport van 2016 is te lezen dat er “nieuwe inzichten zijn die voldoende aanleiding geven om verdere aanscherping van de normen te overwegen.
    Het RIVM vindt de oude norm tekort schieten en deze moet dus strenger … maar als het gaat om een analyse van zeer breed toegepast rubbergranulaat op sportvelden gaan ze gemakshalve maar even over naar de veilige modus! In opdracht van wie?
    De bandensector?
    En hoe zit dat dan bij de onderzoeken Dupont/Chemours?
    Hoe kun je als RIVM nog geloofwaardig overkomen als je zo spot met de gezondheid van de inwoners en je je eigen adviezen overboord zet?
    Moeten wij vertrouwen hebben in de uitslagen van het RIVM? Hoeveel slachtoffers moeten er eerst nog meer komen voordat ze nou eens echt werk gaan leveren?
    Wij zijn geen handelswaar maar inwoners van een land waar we rechten hebben!!!! en niet als een graankorrel geplet worden tussen de belangen van een industrie en de overheid!

  2. Er zijn er hoop ik heel veel waar geen C8 gevonden wordt! U ook? Maar er zijn er ook waar het wel is gemeten! Maakt u zich dan geen zorgen? Ik wel en wil daarom graag weten wat ik in mijn lijf heb zitten aan stoffen die worden geproduceerd door bedrijven die NIETS te zoeken hebben in een gebied waar zoveel mensen en dieren wonen. Laat ons met rust!!

  3. Had wel zo netjes van Van Rees geweest om ook even te melden dat er na bloedonderzoek er geen C8 gevonden is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld