Programma dodenherdenking 2024 bekend

SLIEDRECHT – De stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht heeft het programma bekendgemaakt voor Dodenherdenking, zaterdag 4 mei 2024. In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking is bij het monument aan de Stationsweg / rotonde Rembrandtlaan. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het programma ziet er als volgt uit: 

  • 18.00 uur: Vlaggen halfstok
  • 19.20 uur: Verzamelen bij het Raadhuis van deelnemers aan de Stille Tocht naar herdenkingsmonument aan de Stationsweg
  • 19.43 uur: Aanvang van de Stille Tocht
  • 19.58 uur: Taptoesignaal
  • 20.00 uur: Twee minuten stilte
  • 20.02 uur: – Twee coupletten van het Wilhelmus
    – Toespraak burgemeester Jan de Vries
    – Kransleggingen
    – Plaatsen van bloemen door leerlingen van de Sliedrechtse scholen
    – Voordrachten door een lid van de Stichting Dijksynagoge, een leerling van het Griendencollege en een leerling van een Sliedrechtse basisschool
    – De herdenking wordt besloten met een eresaluut door de veteranen

Na afloop: Kopje koffie voor deelnemers aan de Stille Tocht in de recreatiezaal van Waardeburgh (Zorgcentrum Overslydrecht). Online krant Sliedrecht24 komt met een fotopagina.

3 gedachten over “Programma dodenherdenking 2024 bekend”

  1. Je hebt gelijk Flip. De tekst is ook niet door St Comité 4 en 5 mei zo aangeleverd.

  2. De tekst zoals in het bericht is vermeld, kan misverstand oproepen. Op de website van het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ staat een toelichting die belangrijk genoeg om misverstanden te voorkomen.
    In de hoofdtekst van het Nationaal Comité, het zgn. memorandum, staat: “…herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna”.
    De toelichting wijst erop dat het bij de 4-meiherdenking om Nederlandse en niet-Nederlandse slachtoffers gaat uit het Koninkrijk der Nederlanden, die in ons land, of in het buitenland in oorlogssituaties en vredesoperaties, zijn omgekomen. Situaties waar Nederland geen deel van uitmaakte, vallen er dus buiten.
    De woorden “mensen …die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog”, is dus geen juiste weergave. Om een paar voorbeelden te noemen, we herdenken dus niet de slachtoffers van de Falklandoorlog, de Vietnamoorlog of de oorlog in Gaza.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld