PRO Sliedrecht ziet meer in vrijwilligersvergoeding

SLIEDRECHT – De lokale partij PRO Sliedrecht stond dinsdagavond 8 december 2015 alleen met een amendement om geld voor burgerraadsleden om te buigen naar een vrijwilligersvergoeding. Het geld zou daarmee in de fractie anders besteed kunnen worden. 

Gerrit Venis diende namens zijn partij de motie dinsdagavond in. Hij kreeg geen steun van de andere partijen. (Foto gemeente Sliedrecht)

Raadslid Gerrit Venis diende het plan in. “De vergoeding dient te worden ingezet als ondersteuning van de werkzaamheden van de fractie, waarbij in de sfeer van rekening en verantwoording voldaan moet worden aan de wettelijke bepalingen zoals die o.a. van toepassing zijn op de vrijwilligervergoedingen”, aldus Venis in het amendement. Hij kreeg de raad niet mee. De andere stemden het amendement weg. Het blijft bij het oude.

Dichtbij
In Sliedrecht kunnen raadsfractie burgerraadsleden door de raad laten benoemen. Ze kunnen de fractie ondersteunen in het raadswerk en in de functie van burgerraadslid zijn zij gerechtigd deel te nemen aan beeld- en oordeelsvormende bijeenkomsten van de gemeenteraad. Bijkomende voordeel is dat de burgerraadsleden het werk van de raad(sleden) van dichtbij in ogenschouw kunnen nemen en op die manier kan worden gewerkt aan het opleiden van een nieuwe generatie gemeenteraadsleden.

Ondersteuning
Niet alle fracties kiezen er echter voor om de opleiding van nieuwe raadsleden op die manier gestalte te geven. Zo heeft PRO Sliedrecht slechts één van de burgerraadszetel ingevuld, maar is binnen hun fractie – naast de fractieleden en het burgerraadslid – een vijftal jonge mensen actief. Zij ondersteunen het werk van de fractie en bezoeken met fractieleden regelmatig de openbare bijeenkomsten. “Daarbij durven wij de stelling aan dat hun bijdragen even zo waardevol zijn als die van officiële burgerraadsleden”, aldus Venis.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld