PRO Sliedrecht wil Tablis Wonen spreken

SLIEDRECHT – De lokale partij PRO Sliedrecht is not amused over de communicatie door Tablis Wonen als het gaat om de ontwikkelingen in de Staatsliedenbuurt. De partij zit met een aantal vragen en zegt in hun oktober-nieuwsbrief PRO Nieuws dat het binnen afzienbare tijd met Tablis wil praten over hoe het nu allemaal loopt. 

Volgens PRO Sliedrecht lopen een aantal zaken over de aanpak van de wijk anders dan eerder afgesproken, dan wel voorgespiegeld. 

Verrast
Het eerste ‘gedoe’ zoals PRO Sliedrecht het noemt, ontstond toen Tablis (de verhuurder) aan de bewoners van het eerste stukje van de Thorbeckelaan liet weten, dat ze nog niets konden vertellen over de toekomst van die woningen, omdat de gemeente (voor 1 april 2015 – red.) maar geen ei wilde leggen over een eventuele rotonde op de kruising Thorbeckelaan, Savornin Lohmanlaan en Simon Stevinstraat. “We werden hier eerlijk gezegd nogal door verrast, dat bij Tablis Wonen en de bewoners de indruk is gewekt dat over die rotonde voor de genoemde datum een uitspraak door de raad zou worden gedaan. En hebben dan ook aan het college gevraagd hoe dat precies zat?”, aldus PRO Sliedrecht. In juni 2015 kwam het voorstel over de rotonde in de raad en is € 900.000 beschikbaar gesteld om in 2016 de rotonde aan te leggen. PRO Sliedrecht: “Tablis had dus met die informatie aan de slag kunnen gaan.”

Ongewis
Maar in een brief aan de bewoners komt de aap volgens PRO Sliedrecht uit de mouw: Tablis is helemaal nog niet zover. “Waar eerst beloofd was dat in juli dit jaar informatie zou worden gegevens over wat voor woningen er zouden komen, welke renovatie-ingrepen bedacht zijn en voor de bewoners zeker heel belangrijk wat de huren gaan doen, zegt Tablis Wonen nu, dat niet éérder dan aan het eind van 2015 bekend zal zijn. De opmerking in de brief, dat ‘de bewoners uit fase 1 in hun woning kunnen blijven tot een al dan niet tijdelijke woning beschikbaar is’, wordt niet echt als een geruststelling beschouwd”, schrijft PRO Sliedrecht in hun nieuwsbrief.

Zorgen
Ook bereikte PRO Sliedrecht het bericht dat in de wijk rond zingt, dat de niet alleen sprake is van een vertraging in de planontwikkeling, maar dat ook de sloop (met wel een jaar of 2) wordt uitgesteld. “En als dat zo is …. Wat betekent dat dan voor de bewoners in fase 2 en fase 3? Er wordt ons verzekerd dat vooral ouderen die in de wijk wonen (en sommigen, dus al 30 of 40 jaar) nog amper een oog dicht doen vanwege de zorgen waar ze straks terecht moeten”, aldus PRO Sliedrecht

Afwezig
De lokale partij wilde deze zaken aan de orde stellen bij de beeldvormende bijeenkomst van de gemeenteraad, die op 29 september werd gehouden met het stedenbouwkundigbureau Wissing. Daar zijn de eerste ontwerpen voor het gebied getoond. PRO Sliedrecht: “Helaas was er van Tablis niemand aanwezig, zodat we onze vragen ook niet hebben kunnen stellen. Wel hebben we aangedrongen met daarbij steun van andere partijen binnen afzienbare tijd ook nog eens met Tablis te praten over hoe het nu allemaal loopt.”

Fases
De komende jaren gaat de Staatsliedenbuurt op de schop. Voor de huidige bewoners, die daar soms al 30-tig, 40-tig jaar wonen, betekent het dat hun vertrouwde buurtje er niet meer zo zal zijn. PRO Sliedrecht vindt dat ook voor hen er straks betaalbare woonruimte in hun wijk moet zijn. De Staatsliedenbuurt wordt in drie fases aangepakt. De eerste fase is de Sav. Lohmanlaan, de westkant van de Kuijperstraat en de tussenliggende delen van de Cort van der Lindenlaan en de Thorbeckelaan. Fase 2 is de rest van de Kuijperstraat, de Troelstralaan, de westkant van de Talmastraat en alles wat daar tussen ligt aan de Cort van der Lindenlaan en de Thorbeckelaan. De laatste fase (3) is alles van de oostkant van de Talmastraat tot aan de korfbalvelden.

3 gedachten over “PRO Sliedrecht wil Tablis Wonen spreken”

 1. Misschien is het beter dat PRO Sliedrecht eerst iets aan de eigen communicatie doet. Eerste in de media gaan roepen, daarna pas in gesprek gaan en de feiten gaan checken, lijkt mij niet de juiste manier van handelen voor een politieke partij.

  Ik zou me kunnen voorstellen dat PRO Sliedrecht goede contacten onderhoud met partijen zoals Tablis, maar uit dit stuk blijkt niet dat PRO Sliedrecht uit is op goede contacten met belangrijke partijen in onze gemeente. Want wat is nu het doel van dit persbericht? Wie is er gebaat bij deze vorm van communicatie?

  Als ik bovenstaande stuk kort samenvat: Volgens PRO Sliedrecht lopen een aantal zaken over de aanpak van de wijk anders dan eerder afgesproken, dan wel voorgespiegeld. Zeker weten ze het niet. Ze nemen geen direct contact op met de partij die het wel weet, maar brengen wel negatieve communicatie naar buiten wat de samenwerking niet bevordert.

  Als ik PRO Sliedrecht een tip mag geven: De wijk Baanhoek-west is nog steeds niet fatsoenlijk ontsloten. Daar moeten bewoners al 6 jaar lang iedere dag een gevaarlijk oversteek maken bij de afrit. Misschien kunnen jullie met de bewoners communiceren wanneer dit probleem wordt opgelost?

  Persoonlijk vind ik € 900.000,– belachelijk veel geld voor 1 rotonde, maar wellicht heeft dat met andere zaken te maken. En wat die “staatslieden” betreft, laat je niet gek maken. Als ik zie hoe de oude uitbreiding er nu bij staat, kan ik me niet voorstellen dat je er op achteruit gaat. Wat dat betreft mogen we in Sliedrecht niet klagen. Wij hebben nog een woningcorporatie die investeert in Sliedrecht. Als de woningen van Vestia, Woningstichting Geertruidenberg of Laurentius waren geweest hadden we waarschijnlijk deze discussie niet gehad. Maar waren de problemen stukken groter geweest.

 2. Nou mógen die bewoners er misschien wel langer wonen en dan is het ook weer niet goed. Zou je in het vervolg niet even de koninklijke weg bewandelen en voor je vanalles gaat roepen eerst met Tablis zelf gaan praten.

 3. Als de reden van alle onduidelijkheid te maken heeft met de interne huishouding van Tablis kan ik begrip hebben. Maar wees daar dan transparant in naar je huurders. Met name die in de Staatsliedenbuurt.

  Communicatie was in eerdere projecten al één van de gesignaleerde aandachtspunten. Hier zijn door de raad al eerder kritische noten over gekraakt en voor de staatsliedenbuurt ook duidelijke kaders voor aangereikt.

  Daar moeten we ze nu aan houden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld