Wisselende gedachten over ‘bouwen over het spoor’

SLIEDRECHT – Toenmalig CDA-wethouder Ad den Besten had in zijn hoofd een mooi bestemmingsplan voor Sliedrecht. ‘Bouwen over het spoor’. Met een prachtig meer, waar je kon watersporten. Langs het meer moesten tientallen woningen komen.

‘Bouwen over het spoor’, in de polder. De ene partij neemt er afstand van en de andere partij ziet wel enkele mogelijkheden. (Foto Sliedrecht24)

Het is altijd bij een idee gebleven, maar is bouwen over het spoor überhaupt een optie. Sliedrecht is nu een langerekt, volgebouwd lintdorp tussen de rivier de Merwede en de snelweg a15. De redactie van Sliedrecht24 vroeg het de politieke partijen in de serie zomerverhalen of de groei weleens naar het noorden kan worden.

Nieuw centrum?
We noteren vrijdag 24 juli 2015. Volgens deze PRO Sliedrecht is ‘bouwen over het spoor’ geen optie, omdat ze vinden dat het Groene Hart gespaard moet blijven. Ook zijn er nog voldoende. “En binnen Sliedrecht zijn er nog mogelijkheden om te bouwen, zelfs zonder dat dat hoeft te leiden tot minder groene ruimte in ons dorp zelf. Hooguit agrarische bedrijvigheid die bijdraagt aan het behoud van dat Groene Hart”, reageert raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht). Een nieuw centrum rond het huidige station ziet de partij niet zitten. Venis: “Afgezien van het feit dat PRO dus niet voor het bouwen in het Groene Hart is, is er het veiligheidsrisico. Ook zou er – vanwege de belemmering richting dorp – meteen een flinke wijk met eigen voorzieningen (winkels, scholen) moeten worden gerealiseerd. Het zou dus niet gaan om “wat mooie woningen” bij een meertje.”

Sportaccommodatie
Voor de PvdA ligt het wat genuanceerder. “Recreatieve bebouwing met oog voor de omgeving behoeft geen probleem te zijn”, zegt Anton van Rees, fractievoorzitter van de PvdA. Dat het geen optie is om nu over het spoor woningen neer te zetten is volgens Van Rees logisch. “De noodzaak ontbreekt. Maar verplaatsing van recreatieve of sportieve activiteiten kunnen daar een mooie overgang maken van het groene hart naar de verstedelijkte omgeving.” Wat zou er dan volgens Van Rees moeten worden gebouwd? Van Rees: “Een Sportaccommodatie ingepast in een groene omgeving.” Van de PvdA moet het centrum blijven, waar dat nu is. Een nieuw centrum rond bijvoorbeeld het station vindt de PvdA niet nodig. “Bovendien is het niet echt een gezonde locatie tussen spoor en snelweg A15. Maar er zouden op zondag dan wel allerlei centrumactiviteiten kunnen plaatsvinden.”

Ook de andere politieke partijen is om een mening gevraagd, maar die hebben niet gereageerd. 

1 gedachte over “Wisselende gedachten over ‘bouwen over het spoor’”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld