SLIEDRECHT – Om een bewonersprofiel te krijgen heeft de gemeente Sliedrecht inwoners in de wijken Vogelbuurt-Zuid, Vogelbuurt-Noord, Burgemeester Winklerplein-Noord en Sliedrecht-Oost een enquêteformulier ‘Toekomstigbestendig wonen in de wijk’ gestuurd. De vragen zijn opgesteld in het kader van wijkvernieuwing, maar bevatten privacy-vragen die volgens de AVG niet op deze manier mogen worden gesteld. Niet alle bewoners hebben de vragen gehad.
Er wordt onder meer gevraagd wat de hoogst genoten opleiding is van de bewoner. Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer.
De beantwoording moet worden gestuurd naar de gemeente Sliedrecht. Niet duidelijk is waarom de gemeente antwoorden op bepaalde vragen wil hebben. Er wordt niet gemeld dat de gegevens worden vernietigd of wat daar verder mee gaat gebeuren. Ook is niet besloten tot een anonieme-enquête. Het onderzoek door de gemeente Sliedrecht is niet eerder bekendgemaakt via de media.
Plannen
De wijkvernieuwing bestaat uit verschillende (deel)projecten, zoals de herinrichting van de wijk. Je moet dan denken aan parkeerplaatsen, bestrating en groenvoorziening. Maar ook aan het vervangen van de riolering en de aanleg van een warmtenet.
“Bij een electriciën is altijd de bel kapot”, was ooit een gezegde,
M.a.w.: iemand, die geacht wordt iets (beter) te weten, te kunnen, weet het, kan het, niet altijd zelf.
De gemeente Sliedrecht blijkt geen uitzondering te zijn. Ook niet t.a.v. de AVG.