Predicaat Koninklijk voor familiebedrijf Van Beest

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Van Beest Groep mag zich sinds vrijdagmorgen 1 juli 2022 ‘koninklijk’ noemen. Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA) reikte de onderscheiding Predicaat Koninklijk uit aan Hendrik Kok, de huidige CEO van de inmiddels honderd jaar bestaande Sliedrechtse onderneming. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het bedrijfsrestaurant aan de Industrieweg.

Na lovende woorden van verschillende sprekers overhandigde Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA) in de provincie Zuid-Holland de oorkonde aan Hendrik Kok, CEO van de Van Beest Groep. Op de foto van links naar rechts Cees Boer (aandeelhouder/voormalig CEO Van Beest Groep), Hendrik Kok (CEO), Jaap Smit (CdK) en burgemeester Jan de Vries (CDA). (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Een predicaat krijgen bedrijven als ze zeker honderd jaar bestaan en in die tijd een goede reputatie hebben opgebouwd. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger en wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis.

Oorkonde
In het midden van de familie Van Beest en andere genodigden sprak Kok de aanwezigen toe. Vervolgens was het woord aan CdK Smit, die liet blijken zich goed te hebben ingelezen in de geschiedenis van het bedrijf en de producten die het fabriceert. Na zijn speech – waarin de woorden “Het heeft Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander behaagd…” uiteraard niet ontbraken – kreeg Hendrik Kok de bij het Predicaat behorende oorkonde uitgereikt.

Dichtbij
De Vries – die voor deze bijeenkomst niet ver hoefde te lopen (het gemeentekantoor staat schuin tegenover het bedrijfspand van Van Beest – red.) – eindigde zijn waarderende woorden met een kwinkslag: “Beter een goede buur, dan een verre vriend!” Eigenaar van de wereldwijd bekende onderneming Cees Boer sprak vol trots en emotie over zijn paradepaardje en bracht met alle aanwezigen een toast uit op de toekomst van zijn familiebedrijf. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Trots
De Van Beest Groep bestaat dit jaar honderd jaar. Wat begon als de kleine smederij van Dirk van Beest in 1922, is uitgegroeid tot een wereldwijd opererende producent/leverancier van hijs- en hefgereedschappen. De ‘Green Pin’ is hiervan het meest bekende voorbeeld. Het bedrijf is met 180 werknemers actief in 90 landen. Kok sprak: “Wij zijn ontzettend trots dat we het Predicaat Koninklijk mogen voeren. Een echte mijlpaal waar vier generaties Van Beest (huidige familielink: Cees en Marjan Boer-van Beest – red.) aan hebben gebouwd. We zijn dan ook een echt familiebedrijf waar er niet alleen oog is voor omzet, maar ook voor maatschappelijke betrokkenheid, de zorg voor personeel en de omgeving.”

Niet zomaar
“Het Predicaat Koninklijk krijg je niet zomaar”, vertelde Kok. “In mei 2021 hebben we een aanvraag ingediend via de burgemeester van Sliedrecht aan de commissaris van de Koning. Aanleiding was ons aanstaande honderdjarige jubileum. Na grondig onderzoek over onder andere de financiële gezondheid van het bedrijf, de vooraanstaande positie in de branche, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het onbesproken gedrag van de onderneming en haar bestuurders heeft de Koning het Predicaat toegekend.” De Van Beest Groep verandert haar naam naar Koninklijke Van Beest Groep en internationaal naar Royal Van Beest Group. Ook krijgt de onderneming als gevolg van de erkenning een nieuw Koninklijk logo, uiteraard met kroontje.

Toekomstambitie
De Koninklijke Van Beest Groep heeft ambitie om door te groeien. Kok merkt hier over op: “We zitten niet stil en bewegen ons ook steeds meer naar partijen die de energietransitie mogelijk maken. Daar ontwikkelen we specifieke producten voor. Ook ons productieproces verduurzamen we zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld met warmte uit onze smeedprocessen die we weer inzetten voor een vervolgproces, maar ook met zonnedaken. Zo blijven we investeren in vernieuwing. Al honderd jaar lang.”

3 gedachten over “Predicaat Koninklijk voor familiebedrijf Van Beest”

 1. Daar kan Sliedrecht heel trots op zijn.
  Familie Van Beest, gefeliciteerd en we gaan voor nog meer 100-jarige(n).

 2. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!
  Mooi wat Van Beest ook allemaal ondersteunt in de Sliedrechtse samenleving.
  Veel succes en zegen toegewenst.

 3. Ja wij als café korevaar bestaan inmiddels 106 jaar, ook aangevraagd maar afgewezen, waarom wordt niet vermeld.
  Als er iets een sociale functie heeft……..
  Erg jammer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld