Portugese gaffelschoener Santa Maria Manuela passeert Sliedrecht

SLIEDRECHT – Onderweg naar Da-Capo Scheepsbetimmeringen en interieurbouw in Boven-Hardinxveld voer woensdagmiddag 15 september 2021 de Portugese gaffelschoener Santa Maria Manuela voorbij. Het schip krijgt een complete interieurrenovatie.

Het Portugese schip trok woensdagmiddag bekijks. Het voer via Rotterdam de rivieren op en passeert hier de Beneden-Merwede bij Sliedrecht. Hier vaart het schip ter hoogte van de Adriaan Volkersingel. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De indrukwekkende viermaster, gebouwd in 1937, maakte deel uit van de befaamde Portugese ‘Witte Vloot’. Met zijn lengte van 63 meter en een masthoogte van 37 meter is het schip één van de grotere ‘Tall Ships’ en altijd een opvallende verschijning op Sail Amsterdam en andere internationale evenementen.

Tekst gaat verder onder tweet.

Tweede Wereldoorlog
Oorspronkelijk is het door de Portugezen gebouwd als een schip voor de kabeljauwvisserij in de woeste wateren rond Groenland en New Foundland. Tegenwoordig is het een training- en evenementenschip. De kenmerkende witte kleur kreeg de Santa Maria Manuela en de rest van de vissersvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om voor de onderzeeërs van de Duitse marine beter herkenbaar te zijn als schip van het neutrale Portugal, werden alle schepen van de visserijvloot helemaal wit geverfd. Vandaar de naam Witte Vloot. Meer lees je in het artikel dat maandag 13 september 2021 verscheen op online krant Sliedrecht24.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld