Japans restaurant Oishi Fusion

Politieke partijen uiten mening over bussluizen wijk Baanhoek-West

SLIEDRECHT – Hulpdiensten zijn volgens wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer op de hoogte van de bussluizen in wijk Baanhoek-West, in Sliedrecht-West. Toch moesten verschillende hulpdiensten donderdag 21 mei 2020 keren of omrijden opweg naar een woningbrand aan de Montiverdistraat. Verschillende omwonenden waren daarvan getuige. De bussluizen liggen al langer onder vuur. Het zou een goede ontlsuiting voor de wijk zijn als deze worden weggehaald, vindt een aantal bewoners. Aan de andere kant zijn anderen bang dat de doorgaande route ‘een racebaan’ wordt als deze niet meer uitsluitend voor de bus bestemd is. Ook politieke partijen hebben een mening over de bussluizen. 

“De inrichting van elke weg wordt voor aanleg getoetst door de hulpdiensten. Deze weg ligt er al veel langer en is bekend bij de alle hulpdiensten. Zaken als bussluizen staan ook in hun navigatiesysteem. Zelfs tijdelijke wegopbrekingen (en dergelijke) worden gemeld door de gemeente en daarin ingevoerd. Brandweerwagens en de meeste ambulances kunnen over de bussluizen. Personenauto’s van de hulpdiensten echter niet”, stelde Spek donderdag op online krant Sliedrecht24. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Open voor gesprek
Dat Baanhoek West maar één toegangsweg heeft is sinds de bouw volgens lokale politieke partij PRO Sliedrecht al een discussiepunt. “Onze fractie is dan ook verrast om te lezen dat enkele hulpdiensten in de aanrijroute hier niet voldoende aandacht voor hebben gehad. Wij gaan er vanuit dat als de hulpdiensten der mate hinder hebben ondervonden zij dit melden bij de gemeente Sliedrecht. Wat PRO Sliedrecht betreft, staan wij open voor het gesprek om nogmaals naar de situatie van de bus sluis te kijken”, zegt fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht). 

Evaluatie afwachten
“Allereerst is het natuurlijk erg ingrijpend als je woning door brand getroffen wordt! Ook voor de buurtbewoners geeft deze brand een stuk onzekerheid kunnen wij ons zo voorstellen. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is dan ook erg belangrijk. De bewoners en de buurtbewoners wensen wij graag veel sterkte toe!”, reageert raadslid Fijke Mulder (SGP-ChristenUnie), “Wij denken dat het van belang is om ons te realiseren dat de bussluizen er al heel wat jaren liggen en dat ook de wegen van Baanhoek-West getoetst zijn door de hulpdiensten en aan de eisen voldoen. Daarnaast zullen de hulpdiensten in de evaluatie van deze inzet ook de aanrijroute en de strubbelingen hiervan meenemen. Als uit deze evaluatie blijkt dat aanpassingen aan aanrijroute, voertuigen of bussluizen nodig zijn zullen wij aansturen op de uitvoering daarvan.” 

Ontsluitingsweg
Namens de CDA-fractie reageert raadslid Vincent Prins (CDA). “In het verleden zei het CDA ook al dat de busbaan een goede ontsluitingsweg zou zijn voor de bewoners van Baanhoek-West. Doorgaand verkeer willen we daar niet. Nu is het vooral belangrijk dat dit incident wordt geëvalueerd”, stelt Prins, die vrijdag ook vragen heeft gesteld aan het College van B & W. CDA is zelf collegepartij.
 
Vergeten gebiedsdeel
D66 Sliedrecht heeft al meerdere malen de ontsluiting van Baanhoekwest in de Kadernota geagendeerd. Fractievoorzitter René de Munck: “Het college leeft volgens de door haar omarmde College Uitvoeringsprogramma (CUp), daarin staat hierover niets. Dus gebeurt er ook niets. Zelfs een brand gaat daar niets aan veranderen, vrezen wij. Baanhoek-West blijft het vergeten gebiedsdeel van Sliedrecht.”
 
Er uit halen?
“Als ik me niet vergis is de busroute (incl. de sluis) tot stand gekomen in overleg met de gemeente Papendrecht en heeft die gemeente (en misschien zelfs wel de provincie) aan de route meebetaald”, reageert fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0), “die busroute (volstrekt verder verkeersluw) staat vanaf het begin in de plannen van Baanhoek-West. Ik kan me zomaar voorstellen dat mensen daar een huis hebben gekocht met de wetenschap of het idee dat die weg geen hoofdverkeersader zou worden. Dus kun je niet zo maar, zoals ik wel hoor bepleiten door andere fracties, besluiten de sluis er uit te halen en de weg open te stellen voor doorgaand verkeer. Dat de hulpdiensten tegen de bussluis aan liepen, zegt wat mij betreft meer over de hulpdiensten (die dus blijkbaar geen idee hebben van de situatie ter plekke) dan over de aanwezigheid daarvan.”
 
Verdwijnen
Lokale politieke partij Slydregt.NU ziet de bussluis nog liever vandaag, dan morgen verdwijnen. “Het zal namelijk een extra ontsluitingsweg opleveren voor de wijk Baanhoek-West. Het mag natuurlijk nooit gebeuren dat hulpdiensten niet een wijk in kunnen, omdat het ze verhinderd wordt door een bussluis. De gemeente heeft als kerntaken om de veiligheid en een goede infrastructuur te waarborgen daarom dient de bussluis te verdwijnen”, zegt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). De redactie van Sliedrecht24 vroeg vrijdag 22 mei 2020 alle politieke partijen om een reactie. VVD en PvdA hebben (nog) niet gereageerd.

5 gedachten over “Politieke partijen uiten mening over bussluizen wijk Baanhoek-West”

 1. Volgens mij was er in de eerste plannen van Baanhoek-West helemaal geen sprake van bussluizen.

 2. De grote voertuigen van de brandweer en de ambulance kunnen over de bussluis. Dat doet de ambulance regelmatig.

  Het probleem is niet de bussluis. Het is de kennis van de chauffeurs.

  Laat die bussluizen vooral liggen.

 3. Ik vraag me nog af of het inderdaad niet kan worden opgelost met één sluis open en een bord voor bestemmingsverkeer.

  Maar ach..mensen die ergens niet op gerekend hebben: met de komst van het wijkje bij de sporthal is er ook ineens van alle veranderd en meen ik dat mensen die daar niet op gerekend hadden nu ook ineen voor meer verkeer worden gesteld. En vertel me niets over een racebaan: ik kom mijn wijk aan de Craijensteijn in ochtend en avond ook amper in en uit….

 4. Een racebaan is het sowieso al aan de Sonate, de bussen rijden enorm hard wat vaak voor onveilige situaties zorgt als kleine kinderen willen oversteken. Beide bussluizen open is geen optie, dan komt er ook veel sluipverkeer vanaf de Ketelweg of als de Ouverture vast staat. Ik denk dat de beste optie is om aan één kant de bussluis weg te halen; dan is dit gedeelte van de wijk goed bereikbaar voor de hulpdiensten en hoeven wij als bewoners niet meer de hele wijk door te rijden of rare sluiproutes te nemen! 😂

 5. Ik weet niet precies wat er is fout gegaan, maar ik weet wel dat het eerste blusvoertuig bij ons voor in de Rondo de bouwweg is opgedraaid en daar vast kwam te zitten in het zand. Het is met dank aan diverse bewoners die aan kwamen snellen gelukt deze weer los te duwen, maar er zijn wel kostbare minuten verspild hierdoor!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld