Politieke partijen kritisch over verplaatsing PFOA-PFAS houdende grond

SLIEDRECHT – Lokale politieke partij PRO Sliedrecht zag dinsdagavond 19 april 2022 hun wens om de grondtransporten met grond naar de polder in Sliedrecht-Noord te bespreken in de gemeenteraad in vervulling gaan. Het gaat over de grondverplaatsing met PFOA-PFAS van Benedenveer naar een perceel land aan de Parallelweg. Alle partijen waren kritisch en willen dat zorgvuldigheid nog meer voorop komt te staan. Er komt zeer waaschijnlijk een beeldvormende vergadering met deskundigen over dit onderwerp.

Demissionair-wethouder Ed Goverde (PvdA) van Milieu en Grondbeleid dinsdagavond aan het woord. Hij wil graag een avond beleggen met deskundigen over de PFOA-PFAS houdende grond. (Schermafbeelding stream gemeente Sliedrecht)

Het gaat om een grote partij PFOA/PFAS houdende grond van Benedenveer naar Parallelweg, waarvoor het college van B&W op 21 januari 2021 vergunning verleende. Ondanks dat daarna is gebleken dat de PFOA waardes veel hoger waren dan eerst aangenomen, besloot het college half november 2021 om niet handhavend op te treden, zo blijkt uit het schrijven van de inwoners Joop Keesmaat en Johan Lavooi. Het tweetal trok een aantal andere conclusies dan het college. “Bij het verlenen van de vergunning in januari 2021 had het college kunnen weten, dat de PFOA waardes van de Benedenveer grond hoger waren dan in de vergunning werd aangenomen. Er zijn toen ook fouten gemaakt bij de berekening van hoeveelheden, laagdiktes en oppervlaktes. De rol van de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid bij de advisering en controle is zeer diffuus. Bij het besluit om niet handhavend op te treden baseert men zich op discutabele meningen over het vertrouwensbeginsel. Er dient volgens ons wel degelijk te worden gehandhaafd”, schreven Keesmaat en Lavooi. Zij werkten één en ander uit in een rapportage en deden het verzoek de gemeenteraad deze kwestie nader te bespreken en adviseerden om het hele dossier voor verder onafhankelijk onderzoek voor te leggen aan de Rekenkamer Sliedrecht. Raadslid Priscilla Kraaijeveld-le Pair deed nog een oproep voor Keesmaat en Lavooi. “Zij hebben hier als inwoner veel tijd en energie ingestoken en ik haal hier alleen maar goede bedoelingen uit en hoop dan ook van harte dat het college deze informatie ter input neemt”, sprak Kraaijeveld.

Fouten
De partijen vonden allemaal dat veel zorgvuldiger gehandeld moet worden. Het moet helder zijn of het past binnen de geldende regels en er moet veel nauwkeurig op gelet worden. Slydregt.NU is van mening dat er voorzichtig gehandeld moet worden bij PFOA vervuilde grond. “Het kan niet zo zijn dat dit soort fouten bij gevaarlijke stoffen gemaakt worden. De rekenfouten waren daarbij niet marginaal. Wat wil de portefeuillehouder in de toekomst gaan doen om dit soort fouten te voorkomen?  Slydregt.NU staat voor een veilig Sliedrecht en de gezondheid van de Sliedrechter. Het kan niet zo zijn dat dit soort fouten gemaakt worden als de gezondheid van de Sliedrechter in het geding is. We willen daarom dat er in de toekomst zorgvuldiger gewerkt wordt en we willen dat hier zo snel mogelijk iets aan gaat veranderen”, sprak burgerraadslid Danny Stierman (Slydregt.NU), die deze avond ook zijn maidenspeech deed. Kraaijeveld: “Wij vinden het wel teleurstellend dat na aanpassing van de vergunningaanvraag de oppervlakte onjuist is gecorrigeerd. En dat het college hier nadien pas achter komt. Hier had nauwkeurig opgelet moeten zijn, dit had niet mogen gebeuren. We gaan ervan uit dat hier in de toekomst strenger en zorgvuldiger mee wordt omgegaan.”

Bloed
Dan was er nog het bloedonderzoek. PRO Sliedrecht pleitte voor een nieuw bloedonderzoek. “Dan heb je een beeld”, stelde raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht), die verwees naar de eerdere meting van PFOA in het bloed. Pauw ziet graag een vergelijking. Is het nu gedaald?  Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “Ondanks het afraden van een onderzoek door de GGD en RIVM hebben we het aangeboden in 2017 en 2021. Er is voor ons geen reden om een tweede/derde onderzoek aan te bieden. Ook in 2017 hebben we aangegeven geen voorstander te zijn van het onderzoek wat destijds werd uitgevoerd. Niet omdat we het onze inwoners niet gunnen, maar simpelweg om dat met de uitkomsten helemaal niets gedaan kan worden. Dat is niet iets wat wij als fractie bedenken, maar wat door GGD en RIVM ook wordt aangegeven.” Het CDA Sliedrecht vindt het belangrijk dat iedere inwoner zich gezond en veilig moet voelen wat betreft dit onderzoek aangaande. “Als de inwoner hiermee gerustgesteld kan worden en dan delen wij uw mening dat iedere inwoner zich opnieuw vrijwillig moet kunnen laten testen door middel van een bloedonderzoek en daar de mogelijkheid voor krijgt”, aldus Kraaijeveld.

Kaders
Pauw verwees ook naar de nieuwe huizen die niet ver van Chemours op Sliedrechts grondgebied nu worden gebouwd. Paas: “Als fractie vinden we dat we vooral moeten inzetten op het voorkomen van deze zaken. Het is daarom goed dat er duidelijkheid komt over het verplaatsen van gronden binnen en buiten Sliedrecht.  Er is een landelijk “Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie” we zouden het graag zien dat voor Sliedrecht ook duidelijk is aan welke eisen het verplaatsen van grond dient te voldoen en een eenduidigheid over de toegepaste manier van meten. Dat lijkt ons veel zinvoller dan onderzoek. Tegelijk moeten we ook realistisch zijn dat in situatie waar de grond vervuild is, zoals in onze regio. Standaard landelijke kaders misschien niet voldoen. Dat kan betekenen dat voor Sliedrecht maatwerk toegepast wordt. Met als kern natuurlijk de bescherming van onze inwoners, en tegelijk ruimte om ontwikkelingen waarbij grond verplaatst moet worden mogelijk te maken.”

Deskundigen
Demissionair-wethouder Ed Goverde (PvdA) van Milieu. “Samen moeten een weg vinden om te blijven ontwikkelen zonder dat dit onze gezondheid aantast. Daarom zal je binnen regels en voorschriften moeten handelen. We zijn hier niet klaar mee. Het PFAS-vraagstuk is landelijk een groot ding. Hoe ga je er mee om? Wat mag wel en niet? En wat gaat verboden worden? De materie is razend ingewikkeld. Ik zou graag een beeldvormende vergadering willen beleggen door deskundigen. Dan kunnen we het ook hebben over de verschillende waardes. Dan kunnen we tot beleid komen en hoe we met de vervuilde grond moeten omgaan”, aldus Goverde. Hij stelde dat achteraf een rekenfout was. Goverde vertelde nog steeds achter een strikte handhaving te staan. Pauw ziet graag als één van de gasten prof. dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam, een groot kenner van de materie. Ook wilde Pauw twee betrokken inwoners (hij noemde geen namen, maar verwees ongetwijfeld naar Keesmaat en Lavooi) er bij betrekken. PRO Sliedrecht diende een verzoek in vanuit de raad voor een beeldvormende vergadering rond PFOA-PFAS. Pauw doet dat officieel nog schriftelijk.

4 gedachten over “Politieke partijen kritisch over verplaatsing PFOA-PFAS houdende grond”

  1. Het blijkt weer overduidelijk dat de meeste partijen in Sliedrecht die wel de mond vol hebben zich “verantwoordelijk te voelen voor de gezondheid en dus het WELZIJN van de inwoners van Sliedrecht” het daarbij laten en zich vol overgave storten op het uitoefenen van hun macht en minachten daarbij wat ze eerder beloofden. Onze gezondheid zegt ze niets, doet ze niets en interesseert ze niets. Dat bleek in de voorgaande jaren en ook voor de aanstaande jaren ziet het er niet anders uit! Economische ontwikkelingen zijn veel belangrijker! Bedankt voor het misbruiken van jullie positie en het wegspelen van partijen die lieten en steeds weer laten zien (iedere zaterdag en ook op andere weekdelen) er wel degelijk voor Sliedrechters te zijn en te staan voor hun principe! Een man een man, een woord een woord!

  2. De gemeenteraad heeft besloten om een aparte vergadering te beleggen, waarvoor deskundigen worden uitgenodigd om de raad over alle technische aspecten bij te praten. Dat is op zich een goede zaak. Maar teleurstellend is dat dezelfde gemeenteraad gisteravond in meerderheid achter het college staat om niet handhavend op te treden. Zoals bekend is er naast het volkstuincomplex tegenover het station te veel en te vuile grond neergegooid. De projectontwikkelaar komt daar nu blijkbaar mee weg.
    Alleen Pro Sliedrecht en de PvdA lieten duidelijk weten het daar niet mee eens te zijn .
    De fractie van de SGP/Christenunie ging zelfs zo ver om te suggereren dat als de vuile grond nu maar over een veel grotere oppervlakte was uitgesmeerd, het wellicht wél volgens de regels zou zijn.
    Dat klopt gewoon niet en zou zelfs een vrijbrief zijn om in de toekomst nog veel meer grond met (veel) te veel PFAS over een nog groter gebied in de polder te verspreiden; lees de landelijke richtlijnen van het RIVM nog eens!
    Ook professor De Boer heeft verklaard dat er gewoon gehandhaafd zou moeten worden. En dat betekent in Nederland: weghalen en afvoeren naar de Slufter of één van de andere daarvoor bestemde depôts.
    In Nederland geldt: de vervuiler betaalt. In Sliedrecht geldt: de vervuiler mag gewoon zijn gang gaan.
    Wij blijven van mening dat een onafhankelijke deskundige zou moeten bekijken of het college nu wel of niet binnen de door de landelijke overheid (RIVM) opgestelde regels heeft gehandeld.
    Met blind vertrouwen in het college, zoals de VVD gisteravond uitsprak (zij komen binnenkort zelf in het college), komen we er echt niet en we moeten toch met z’n allen willen, dat een herhaling hiervan absoluut voorkomen moet worden.

    Joop Keesmaat en Johan Lavooi

  3. Beste heer Blokland
    U stelt dat er niets aan de Derde Merwedehaven is gedaan
    Misschien had u voordat u dit soort reacties geeft een bij de leden van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven moeten informeren wat ze gedaan gedurende de 14 jaren acties van onze werkgroep
    Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in vroegtijdige sluiting van deze vuilnishoop.
    Overigens met medewerking van enkele politieke partijen en de voormalige burgemeester
    Dat het stinkt is geen nieuws zolang er ondeskundige organisaties moeten oordelen over dit soort zaken en bepaalde politieke partijen alleen maar zich op de borst kloppen maar ondertussen niet voor hun bevolking opkwamen (komen)

    Vriendelijke groeten
    Leo.van Andel
    Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven

  4. Het is altijd een zaak geweest van horen, zien en zwijgen. Moet je eens kijken naar de afvalbergen in De Merwelanden daar werd vroeger ook niets aangedaan. Ik ben al heel lang niet meer woonachtig in Sliedrecht, maar dat dit zaakje nog stinkt wordt steeds duidelijker.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld