Politieke partijen ‘kapen’ protest tegen Chemours in verkiezingstijd

door Peter Donk
DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het maakt wel degelijk een verschil of er verkiezingen aan komen of dat dat niet het geval is. Een voorbeeld is het protest tegen Chemours. Zaterdagmorgen 11 november 2023 was er het wekelijkse ‘emmertjesprotest’ voor de poort van het chemiebedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Zo’n zeventig mensen kwamen halverwege de ochtend demonstreren. Politici ‘kaapten’ het protest.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) voert hier het woord voor de poort van chemiebedrijf Chemours. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Politieke partijen als GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PvdA en SP waren met met verschillende mensen zichtbaar aanwezig in het kader van de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer, vandaag over elf dagen. 

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Hoop op agenda
Normaal zijn er ook wel vertegenwoordigers die bij een protest zijn, maar dan zijn deze vooral lokaal politiek actief. Nu waren er politici uit Provinciale Staten van Zuid-Holland, de huidige Tweede Kamer en zelfs het Europees Parlement. Alsmede kandidaat-politici, die nu op de lijst staan voor de Tweede Kamer. De aandacht werd door hen ‘gekaapt’. Een aantal mensen voerde het woord. Onder de aanwezigen waren het huidige Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks PvdA), Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), Statenlid van Zuid-Holland Marieke Spekreijse (GroenLinks PvdA) en Frank Johan Hoogendam (SP). Voor hen allen staat Chemours en de vervuiling hoog op de agenda. Het zal na woensdag 22 november 2023 misschien wel wat rustiger zijn op zaterdagochtend voor de poort. De verkiezingen zijn dan tenslotte geweest.

6 gedachten over “Politieke partijen ‘kapen’ protest tegen Chemours in verkiezingstijd”

 1. Nienke Blauw
  Dank reactie
  In welke plaats wonen de door U aangegeven Personen ? In de door mij
  aangegeven Regio 7/2 met 3750.000 inwoners over en in onze Woon Werk en Leefomgeving waar wonen zij?
  Als het gaat om het Verdriet en het Verlies van de veel te vroeg overleden Inwoonsters en Inwoners in de Regio 7/2
  Als het gaat om en over Chemours de Verbrandings ovens de druk van de A15 A16 A27.
  De afstand van de Landelijke Politieke Partijen in de 2e kamer is veels te groot zij weten er niets van. Wat speelt in de Regio 7 Drechtsteden en 2 Molenlanden en Gorkum
  Waar komt de eventuele hulp van daan in 2023 22 November?
  Komt dat van De VVD 80 Kandidaten Nul in Regio 7 /2
  D66 80 Nul CDA 49 Nul SP 50 Nul Groen links PvdA 50 Nul BBB 49 Nul
  Nieuw Sociaal Contract 44 Nul
  Tot slot allen hebben groot geluk deze overpeinzing is gedaan door Gijs
  Als een roepende in De Woestijn van de Regio 7/2 met 375.000 inwoners

 2. Volgens mij/ons is het een goede weergave van de “verkiezings-werkelijkheid” door Sliedrecht24, want in verkiezingstijd komt er inderdaad altijd meer belangstelling van plaatselijke, provinciale en landelijke politici, soms zelfs met een Nederlandse Europarlementariër uit Brussel/Straatsburg.

  Het woord “gekaapt” staat in het artikel daarom ook terecht tussen aanhalingstekens en in dit soort situaties vinden we het juist prima, dat meerdere politieke partijen van diverse pluimage gelukkig langs komen om belangstelling te tonen voor het PFAS probleem. Graag zelfs!
  Dat is ook precies wat wij willen, eigenlijk ook een stukje van onze strategie; eerst kwam en komt “de pers”, die vervolgens zorgt voor publieke én politieke aandacht, waardoor wij – als actiegroepen – inmiddels ook veel invloed uitoefenen via de politiek.

  Daardoor bouwen we rechtstreekse contacten op met de provinciale, landelijke en Europese politieke beslissers.
  We waren de afgelopen jaren al diverse keren in Den Haag, Tweede kamer en Provinciale Staten.
  Vorig jaar juli 2022 zelfs ook al bij/in het Europarlement in Straatsburg en op 24 januari 2024 gaan we – met enkele bussen vol demonstranten en “protestanten” – naar het Europarlement in Brussel om onze grieven en standpunten duidelijk te maken.
  Nader nieuws daarover volgt later, maar daar kunt u zich in elk geval voor aanmelden.

  Het afgelopen half jaar hebben we – met elkaar – ook bereikt, dat de diverse actie- en protestgroepen, alsmede allerlei “burgerplatforms” e.d. in een veel betere coördinatie met elkaar samenwerken en vandaar de laatste maanden – ook zonder politieke partijen – als een veel grotere protestgroep “voor de poort van Chemours” verschijnen.

  Dat resulteerde in o.a. in een massale strafrecht-aangifte via Mevr. Bénédicte Ficq en – met dank aan de Zembla uitzending van 15 juni 2023 – staat het oorspronkelijke Sliedrechtse “emmertjes-protest” tegen de jarenlange giftige uitstoot van PFAS inmiddels volop in de schijnwerpers.

  Ja, onze protestactie van zaterdag 11 november 2023, werd – in goed overleg – inderdaad “gekaapt” door de politiek, maar andersom mochten/konden wij diezelfde politiek gebruiken voor onze doelstellingen voor een betere leefomgeving.

  Tot slot, respect en dank voor de Dordtse wethouder Tanja de Jonge, die ook was uitgenodigd, maar in elk geval heel eerlijk zei, dat er blijkbaar een afspraak is in de Drechtsteden gemeentes om zich niet te mengen onder of bij onze wekelijkse protest-demonstratie “voor de poort”, maar gelukkig wel “goedgebekt-zoals-we-haar-kennen” (dat is als compliment bedoeld 😊) in de nazit + discussie in de zaal van Checkpoint Charley aanwezig was.

  Kortom, we doen het met z’n allen, actiegroepen, pers en politiek en dat gaat gelukkig in goed overleg met een goede coördinatie!
  We gaan immers allen voor hetzelfde doel, d.w.z. “Nul.Uit.De.Pijp” en “Dat.Gaan.We.Met.Z’n.Allen.Winnen” 😊

 3. Wij volgen al wat jaartjes het protest. Zie alle sier makende politieke partijen op sociale media.
  Praat nog eens met Joop en Kees, Nienke. Wij denken dat ze dit beamen. Zo kort door de bocht is het niet. De beeldvorming versterkt alles.

 4. Het is prima om kritisch te zijn op de politiek. Dit is bij vlagen – niet altijd – zeer terecht. Maar de verhalen en antwoorden van de politici tijdens de Town Hall Meering na afloop van het wekelijkse protest waren veel te eerlijk en oprecht om wat ze gisteren vertelden ‘weg te zetten’ als verkooppraatjes. Veel van de politici die gisteren spraken zijn al veel vaker – en ook buiten verkiezingstijd – in Dordrecht geweest op dit onderwerp. Zo ging Suzanne Kröger in 2017 al in gesprek met bewoners van de Staart en ook Bas Eickhout houdt zich al sinds hij begon als Europarlementariër bezig met PFAS en vergelijkbare toxische verontreiniging in het kader van de Europese REACH wetgeving. En de politici van de Provincie en politici van SP en Partij voor de Dieren zijn ook vrijwel wekelijks bij de emmertjes-protesten, net al de lokale politici van GroenLinks en PvdA.

  Met andere woorden: kritisch zijn is prima. Maar naar mijn bescheiden mening is bovenstaand artikel echt te kort door de bocht.

 5. Het feestje van o.a. SP, GroenLinks PvdA deze hebben nog steeds niets te maken met regio 7/2 als het gaat om en over onze Woon Werk en Leefomgeving.
  7/2 betekent de 7 Drechtsteden en Molenlanden en Gorkum samen goed voor 375.000 inwoners in mijn persoonlijke beleving anders denkenden prima Zij moeten niets. Maar mag
  Ter info het gaat om onze Woon Werk en Leefomgeving En de problemen en Ons gezamenlijk Verdriet van de veel te vroeg inwoners die afscheid van ons hebben moeten nemen.
  Chemours de Vuilverbranding ??
  Overlast van de Merwede linge lijn de Betuwelijn de A15 de A 16 de A27
  Wat weten zij er van ? Helemaal niets
  Toekomst Regio 7/2 aandacht ziet er slecht uit op basis verkiezings programma’s en Kieslijsten
  Voorbeeld VVD 80 Kandidaten Nul voor onze regio 7/2 met 375.00 inwoners
  Van het zelfde laken een pak D66 80 Kandidaten Nul
  CDA 49 Kandidaten Nul SP 50 Kandidaten Nul Groen links PvdA 50 Kandidaten Nul BBB 49 Kandidaten Nul Nieuw Sociaal Contract 44 Kandidaten Nul dat is minimaal 45 % van de totale Kandidaten Lijst
  Tel uit je winst voor Vernieuwing en Verandering en Openheid voor onze Regio 7/2 met zijn 375.000 inwoners
  Zo maar een overpeinzing van Gijs

 6. Ja dan opeens boeit het ze wel heh. Armzalig volk, na de verkiezingen weer vol voor eigen belang gaan zeker. Weet werkelijk niet waar nog op te stemmen, je wordt toch belazerd waar je bij staat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld