Politiek ziet uitbreiding begraafplaats na onderzoek wel zitten

SLIEDRECHT – Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt bij de besluitvormende vergadering dinsdag 12 februari 2019 het voorstel van het College van B & W te steunen om de huidige algemene begraafplaats uit te breiden en nieuwe vormen van begraven te onderzoeken. Dat bleek dinsdagavond 29 januari 2019 tijdens de oordeelsvormende vergadering. Verantwoordelijk wethouder Ton Spek (CDA) vertelde dat het hem er veel aan gelegen is om de bestaande  begraafplaats uit te breiden, die goed gefaciliteerd en bereikbaar moet zijn. 

Tijdens de oordeelsvormende vergadering dinsdagavond vroegen de politieke partijen nog wel aandacht voor een aantal punten. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Het instandhouden van een begraafplaats is volgens het CDA de primaire plicht van de gemeente. “De kosten van uitbreiding zullen aanzienlijk zijn. Toch pleiten wij ervoor een eventuele verhoging van de kosten van begraven en grafrechten beperkt te houden. Begraven moet voor iedereen betaalbaar blijven. Het CDA zal het raadsvoorstel steunen maar heeft nog wel een opmerking. Uit beantwoording van technische vragen wordt nu het voorbereidingskrediet van € 170.000,- nader gespecificeerd. Het had beter geweest dit reeds bij het raadsvoorstel te vermelden. Het is veel geld maar wij achten dit wel verantwoord. Daarnaast staan wij ook volledig achter het voorstel om andere vormen van begraven ,zoals natuurbegraven ,in regionaal verband te onderzoeken. Het CDA vindt dat er nu eerst een uitgebreid onderzoek naar de haalbaarheid van inbreiding en uitbreiding van de huidige begraafplaats moet komen en dat de uitkomsten hiervan  zo spoedig mogelijk maar uiterlijk in het 4e kwartaal van 2019 aan de raad wordt aangeboden. Dan weten precies waar we aan toe zijn om nadere beslissingen te nemen”, aldus burgerraadslid Joop de Vries (CDA). Volgens Spek is er nu nog niet veel behoefte aan natuurbegraven. Hij heeft er al wel over gesproken met zijn collega in Hardinxveld-Giessendam.

Tekst gaat verder onder tweet.

Nieuwe begraafplaats?
Fractioevoorzitter René de Munck (D66) maakte een compliment aan de beheerders van de begraafplaats. “De begraafplaats werd voor mij levend bij het bezoek. Maar het gebied is ook rijp voor ingrepen”, aldus De Munck, die de huidige situatie beschamend vond. De Munck: “Er wordt in de berekeningen uitgegaan van het huidige aantal inwoners. Groei kan tot een ander aantal inwoners leiden. Moet je in deze begraafplaats investeren?” Hij wilde een berekening van de kosten van een nieuwe begraafplaats. Nieuwe vormen van ‘natuurbegraven’ moeten in de eigen gemeente worden gerealiseerd, stelt De Munck.

Tekst gaat verder onder video.

Onderzoek en groen
SGP-ChristenUnie wil eerst dat onderzocht wordt of uitbreiding aan de noordkant mogelijk is. “Onze fractie pleit voor een prioritering in het voorgestelde onderzoek. Onderzoek eerst of uitbreiding aan de noordkant mogelijk is. Als dat namelijk niet kan, kunnen alle andere opties bij elkaar het probleem voor de toekomst niet oplossen. Verder onderzoek daarna is dan ook weinig zinvol”, aldus raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie), die zich ook zorgen maakte over het groen dat dreigt te verdwijnen bij de aanpassing van de begraafplaats. Visser: “Wij denken dat de voorgestelde maatregelen een groot effect hebben op de sfeer en uitstraling van de begraafplaats. Zoals bleek tijdens de rondgang zaterdag 1 december 2018 zal er onder meer veel groen verdwijnen. Als zou blijken dat de capaciteit op termijn toch niet voldoende is, dan zou het ontzettend jammer zijn dat een of meerdere beeldbepalende aanpassingen doorgevoerd worden, terwijl uiteindelijk toch naar een nieuwe begraafplaats uitgeweken moet worden.” De SGP-ChristenUnie hecht aan de huidige begraafplaats. Spek beloofde aandacht te houden voor het groen. 

Bereikbaar
PRO Sliedrecht ziet graag uitbreiding op de huidige begraafplaats. Raadslid Maria Stam-Smeets vertelde dat de bereikbaarheid daarbij als belangrijkste punt geldt. “Wij zijn verheugd over het voorstel van het college, maar zien ook iets in het onderzoek van de SGP-ChristenUnie. Onze begraafplaats hoort een centrale plaats te zijn, die voor iedereen bereikbaar is”, aldus Stam-Smeets. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Draagvlak
Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) vond dat er een ‘ruimtelijke uitdaging’ ligt aan de noordzijde en is voor het voorliggende voorstel. “De PvdA weet dat dit voorstel op voldoende draagvlak kan rekenen. Ook zijn we blij met het sanitaire gedeelte. We zijn voor het doorpakken”, aldus Van Rees, die een nieuwe begraafplaats pas veel later aan de orde ziet. Van Rees: “Uitbreidingsmogelijkheden, die wel te realiseren zijn, willen wij een goede kans geven.” De PvdA vroeg ook aandacht voor de verkeerssituatie bij het Achterom.

Totaal kostenoverzicht
Fractoevoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) vond dat het nodige al gezegd was. “In de scenario’s zit een aantal risico’s en het is de vraag of ze realiseerbaar zijn”, aldus Bijderwieden die een onderzoek naar een tweede begraafplaats graag zou zien als het om de kosten gaat. Bijderwieden vindt het van belang om verder vooruit te kunnen kijken. “Wij hebben sterk het vermoeden dat tot 2035 niet haalbaar zal zijn. Dat er echt wel praktische problemen kunnen zijn op de huidige manier en zoals dat nu gaat gebeuren. Wij vinden het van belang om er prioritering aan te geven. Ik heb niet het gevoel dat we toekomstbestendig bezig zijn”, aldus Bijderwieden.

Communicatie naar omwonenden
Een nieuwe begraafplaats is na enig onderzoek de duurste optie gebleken. “Je moet nieuwe wegen, drainage, parkeerplaatsen, gebouwen enz. aanleggen. Een goed locatie in het centrum van Sliedrecht is ook niet mogelijk gebleken. Door uitbreiding op de bestaande begraafplaats kunnen er 405 graven worden gerealiseerd. Hiermee kan tot ca 2032 zonder het ruimen van graven, op de begraafplaats begraven blijven worden. De fractie van Slydregt.NU is het er dan ook mee eens, dat het behoud en uitbreiden van de oude begraafplaats de beste optie is”, verwoordde burgerraadslid Cees Westerhout (Slydregt.NU). De grootste zorgen die Slydregt.NU heeft, is de directe omwonenden. Westerhout: “Als deze niet goed betrokken worden bij de plannen, gaan deze het er ook nooit mee eens worden en dan waarschijnlijk ook bezwaar aantekenen.” Spek beloofde zeker de omwonenden erbij te betrekken. “Ik zou u graag allemaal uit willen nodigen als het besluit is genomen”, sprak Spek.

Tekst gaat verder onder afbeelding begraafplaats.

Sinds 1885 is de begraafplaats voor Sliedrecht de plaats waar velen zeer droevige momenten in hun leven hebben meegemaakt. Maar het is ook de plaats van herinnering en dagelijks zijn er ook veel mensen die deze plaats bezoeken. “Een plaats om te gedenken en te herdenken. En daarom moeten we zorgvuldig omgaan met deze begraafplaats en alle mogelijkheden onderzoeken, voordat we ons verder op een tweede begraafplaats richten”, merkt burgerraadslid De Vries (CDA) op, “Wij zijn ons er van bewust dat het hier om een zeer complex en ingrijpend project gaat. Daarom zal dit  op ook uitgebreid  moeten worden gecommuniceerd met de bewoners van Sliedrecht met daarbij extra aandacht naar de direct omwonenden.” Dinsdagavond 12 februari 2019 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel. Het wordt dan een hamerstuk met stemverklaring.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld