Politie wijst nog eens op gevaar van houden hennepplantage

SLIEDRECHT – De Politie Drechtsteden Buiten is woensdag 26 juni 2019 waarschuwt opnieuw voor de gevaren van het houden van een hennepkwekerij. Dat gebeurt met een verwijzing naar de brand in een woonwijk begin november 2017 in een woning aan de Burgemeester Ypeijstraat. In veel gevallen, ook toen, was er sprake van een huurwoning. De politie wijst op de gevaren. Voor de brand in de Ypeijstraat zijn begin juni 2019 twee mensen veroordeeld. 

De brand gezien vanaf de achterzijde van het huis. De woning raakte zwaar beschadigd. Uit onderzoek van rechercheurs van de politie kwamen de twee verdachten in beeld. (Archieffoto Politie Drechtsteden Buiten)

Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat de verdachte en zijn vrouw (tevens medeverdachte) verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van de hennepkwekerij aan de Burgemeester Ypeijstraat in Sliedrecht en een grote hoeveelheid hennepplanten in een woning in Voorburg.

Gevaarlijke situatie
De verdachten hebben daarmee een bijdrage geleverd aan de productie van softdrugs, waardoor op een snelle manier illegaal geld kon worden verdiend. Daarbij hebben de verdachten zich niet bekommerd om de risico’s voor de volksgezondheid en de schade voor de samenleving als gevolg van de criminaliteit die met hennepteelt gepaard gaat. Bovendien hebben zij met de hennepkwekerij een gevaarlijke situatie voor omwonenden gecreëerd. “De ervaring leert immers dat hennepkwekerijen een groot risico op brand opleveren, omdat er heel veel stroom wordt gebruikt in vochtige ruimtes, terwijl bij de aanleg van de installatie veelal niet wordt voldaan aan de veiligheidseisen en buiten de stroommeter wordt afgetapt. In Sliedrecht leidde dat tot een woningbrand waarbij de gehele bovenverdieping uitbrandde”, schrijft de politie Drechtsteden Buiten woensdag 26 juni 2019 op hun Facebookpagina. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Ontnemingsprocedure 
De mannelijke verdachte werd door de rechter ook schuldig geacht aan de diefstal van stroom in beide woningen. Ook is in beide woningen meerdere keren hennep geoogst. De verdachte lijkt er volgens de rechter een gewoonte van te hebben gemaakt om huizen te huren en daarin hennepkwekerijen (te laten) verhuren. Hij was al eerder veroordeeld voor soortgelijke zaken. Vanwege de ernst van de recidive besloot de rechter een aanzienlijke gevangenisstraf van negen maanden op te leggen. De vrouwelijke verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Uit onderzoek is gebleken dat in de periode 2016 tot en met 2018 op de bankrekeningen van beiden verdachten grote contante stortingen van ruim 180.000 euro zijn gedaan. Op de zitting heeft de verdachte geen verifieerbare en aannemelijke verklaring voor legale herkomst van dit geld gegeven. Justitie is een afzonderlijke ontnemingsprocedure gestart om de criminele winst af te pakken! Verder dient er een schadevergoeding aan netbeheerder Stedin te worden betaald in verband met de diefstal van stroom.

Spookbewoning
Wanneer personen niet ingeschreven staan in het bevolkingsregister BRP, maar wel in een woning verblijven, noemen we dat spookbewoning. Deze mensen schrijven zich niet in of gebruiken valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. “Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden, safehouses en slaan er soms grote partijen cash geld, vuurwapens of drugs in op. Kwetsbaarheid huur- woningen en panden: In de Sliedrechtse huurwoning aan de Burgemeester Ypijstraat, maar ook in de recente Sliedrechtse hennepkwekerij aan de Lijsterweg, was er sprake van zogenaamde spookbewoning. De huurders stonden niet ingeschreven in het BRP. Criminelen maken graag gebruik van huurwoningen en panden voor hun criminele activiteiten om zodoende, al dan niet met valse papieren, buiten het zicht van de overheid te blijven. Onbewust wordt dan ondermijning gefaciliteerd. Een kenmerk wat ook de politie in Sliedrecht hier lokaal vaak voorbij ziet komen”, zegt operationeel wijkagent-expert Frank Ruitenberg

Ondermijning
De politie geeft aan Ondermijning graag aan de voorkant aan te willen pakken en wijst daarbij onder andere op de verantwoordelijkheid en alertheid van verhuurders bij het voorkomen en tegengaan van criminele activiteiten in hun panden. Daarnaast benadrukt de politie ook dat ze niet zonder de alertheid en waakzaamheid van de inwoners van Sliedrecht kunnen! Misdaden kunnen anoniem gemeld worden via Meld Misdaad Anoniem of bel naar tel. 0800-7000. 

1 gedachte over “Politie wijst nog eens op gevaar van houden hennepplantage”

  1. Melden ondermijning gedaan bij politie. Werk serieus opgepakt maar degene die aktie moet gaan nemen is de gemeente Sliedrecht. Ze doen er totaal niets aan. De gemeente Sliedrecht moet zijn verantwoordelijkheid pakken en op grond van de gemeentewet hun bevoegdheden oppakken en in actie komen. Dat doen ze gewoon niet. Diverse gesprekken gehad maar totaal geen beweging in te krijgen. Ik vraag me dan ook af, heeft melden nog wel zien !!!!!

    Schermen met de privacy door de gemeente en de ondermijners gaan rustig door er vergaren veel geld. Voorbeeld: Een buitenlandse zeer jonge vrouw met kindje huurt een woning van een particulier voor 1500,00 per maand de woning. Vrouw heeft geen werk en staat niet ingeschreven. Verblijft de gehele dag in de woning. Hoe komt ze aan het geld. Hier zitten criminelen achter. Niet ingeschreven bij de gemeente. Eigenaar/verhuurder van deze woning wordt ook niet aangesproken of aangepakt. Niet door de gemeente Sliedrecht, belastingdienst o.i.d.. Dit kan gewoon in Nederland, maar ook kennelijk in Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld