SLIEDRECHT – Klankbordgroep Wijngaarden heeft maandagavond 15 maart 2021 in partycentrum De Lockhorst ingesproken tijdens een fysieke beeldvormende vergadering bij de gemeente Sliedrecht en bij de raadsleden gepleit om af te zien van het plaatsen van windmolens of het aanleggen van zonneweiden in Sliedrecht-Noord. De twee leden die inspraken vroegen de gemeente Sliedrecht om de gemeente Papendrecht te volgen.
Ingesproken werd tijdens een avond over de energietransitie en ‘proeftuin’ Sliedrecht-Oost (van het gas af). Op deze foto wordt warmtenet aangelegd. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)
Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid heeft inmiddels een afspraak staan om maandag 22 maart 2021 met elkaar om de tafel te gaan zitten. “We zitten nog niet in de fase van definitieve besluitvorming. We moeten met elkaar in gesprek blijven. Wijngaarden wordt gehoord!”, aldus Spek.
Inspreker
Een schriftelijke reactie kwam er maandagmorgen binnen van Matty Danser, die niet insprak. Het bouwen van een kerncentrale zou volgens haar een goede aanvulling zijn. “Deze combinatie geeft zekerheid en weinig vervuiling. Het kan naar mijn idee niet zo zijn dat men, met veel onderzoek, inzet en geld geen manier vindt om kernafval goed en veilig te vernietigen of op te bergen”, aldus Danser. Ook uitte ze haar kritiek op het feit dat bewoners ’tegen wil en dank’ van het gas worden afgesloten. Danser: “De dank is dan dat ze worden opgescheept met kosten voor waterpompen, waarvan men niet weet hoe hoog die zijn. Dit alles natuurlijk met subsidie en als het helemaal uit de hand loopt vast nog een extra subsidie. En dat alles in een land waar je vooral niet iemand mag dwingen tot wat dan ook.” Ze toonde zich ook niet enthousiast over de windmolen en zonneparken in de polder.
Gas en warmtenet
Later op de avond draaide het vooral om de doelen en ambities van de ‘energietransitie Drechtsteden’. Het behalen van het resultaat lijkt de drijfveer. “Eén van de dingen is het om haalbaar en betaalbaar te houden. Dat is wel een uitdaging”, stelde één van de sprekers. Voor ‘van het gas af’ en de aanleg van warmtenet moet tenslotte draagvlak zijn. In eerste instantie gaat het om huizen van woningcorporatie Tablis Wonen, die op het warmtenet worden aangesloten. De aanleg gebeurt volgens de gemeente gefaseerd. Bij de aanpak van de Craijensteijn worden de faciliteiten voor warmtenet vast aangelegd. In Sliedrecht-Oost wordt nu per buurt onderzocht of particulieren gezamenlijk aan het warmtenet, warmtepomp of ieder individueel wat doet. Aansluiting van particuliere eigenaren zou samen moeten gaan met een flinke tegemoetkoming in de kosten. Voor De Horst wordt een buurtbesluit in juli 2021 verwacht. In 2022 zouden via warmtenet de eerste woningen in Sliedrecht-Oost van het aardgas af kunnen.
Wethouder Spek maakt wel een afspraak met mensen van buiten de gemeente maar mevrouw Danser mag enkel haar zegje doen. Eigen burgers worden gehoord ipv Wijngaarden wordt gehoord. Dat zou het slogan moeten zijn.
Is de gemeente ook al op de hoogte van het feit dat van het gas af € 40.000,– per woning gaat kosten? Worden wij daar ook over gehoord?
Hou die dingen alsjeblieft hier uit de buurt. Oplossing voor een probleem wat geen probleem is. Moeder aarde weet goed voor zichzelf te zorgen.