SLIEDRECHT – Het gaat niet goed met de Vogelbuurt-Noord. Er zijn al jaren signalen dat de leefbaarheid er verslechtert. Na een onderzoek ligt er nu een plan van aanpak voor het gebied, waarover de gemeenteraad zich op dinsdag 19 januari 2016 mag uitspreken.
Professionals maken zich zorgen over de toekomst van de leefbaarheid en veiligheid in de Vogelbuurt-Noord. Vooral sinds de zomer 2014 is er volgens Analyse Vogelbuurt-Noord een neergaande spiraal in veiligheid en leefbaarheid merkbaar. Cijfers van Tablis Wonen en de politie onderschrijven dat, zo wordt gesteld.
Samenwerking
De gemeenteraad heeft bepaald dat de leefbaarheid van het gebied Vogelbuurt-Noord op het niveau van 2012 moet komen. Het college stelde daarvoor het plan van aanpak vast om aan de gestelde ambities te voldoen en stuurde dat naar de raad. In de conclusies van de Analyse Vogelbuurt-Noord is aangegeven dat gezamenlijk optrekken van Gemeente Sliedrecht, Tablis Wonen, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, politie en bewoners noodzakelijk is om het proces van verslechtering van de leefbaarheid in de Vogelbuurt-Noord te keren.
Problemen
Opvallend is dat alle sociale problemen zoals die bekend zijn in ‘de grote stad’ zich in deze wijk voordoen. Uit de analyse Vogelbuurt-Noord komt naar voren dat het imago van vooral de 10-Hoogflats op een aantal punten niet positief is. Regelmatig worden er woningen toegewezen aan woningzoekenden met erg weinig punten. Er wonen 32 verschillende nationaliteiten. Dit leidt tot andere leefstijlen, racisme, ruzie en vechtpartijen. De politie heeft momenteel 30 tot 40 personen in beeld en er is meer criminaliteit. Er zijn meer uitkeringsgerechtigden en mensen met schuldhulpverlening, maar er is ook te veel criminaliteit als hennepteelt, het aantal inbraken en vernielingen. In het Plan van aanpak staat een lijstje van wat er nu gebeurt en wat in 2019 het streefaantal is.
Negatieve aandacht
Ook komt de Vogelbuurt-Noord regelmatig negatief in het nieuws. Daarbij hebben bewoners het gevoel dat zij onder een vergrootglas liggen. “Als er iets gebeurt wordt dit breed uitgemeten in de pers. Voorkomen moet worden dat bewoners gedemotiveerd raken om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk”, staat in het Plan van aanpak te lezen. Door die negatieve aandacht wordt een aandachtswijk ook echt een probleemwijk. De media krijgen in het Plan van aanpak de schuld.
Imago
Aan de andere kant denken de schrijvers van het Plan van aanpak de media weer nodig te hebben om het imago te verbeteren en wordt zelfs gesproken om een journalist er bij te betrekken. Positieve communicatie over de buurt d.m.v. een eigen nieuwsbrief Vogelbuurt, communicatiemiddelen van de gemeente en Tablis Wonen én social media moeten dat volgens de opstellers van het plan mee gaan veranderen. Om het imago te verbeteren moet ook een andere bewonersgroep worden aangetrokken. “Zo lang het imago slecht is, zal deze groep niet geneigd zijn om zich te vestigen in de Vogelbuurt.” Tablis Wonen, gemeente, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en bewoners gaan zelf verantwoordelijkheid nemen voor een positiever imago. Het is volgens de opstellers van het Plan van Aanpak belangrijk dat de bewoners na het oplossen van belangrijke knelpunten gaan ervaren dat ze in een leuke buurt wonen.
Werk aan de winkel
Wie het Plan van aanpak doorleest, concludeert dat de betrokken instanties al jaren geleden de regie zijn kwijtgeraakt en nu eigenlijk met de gebakken peren zitten. Er is veel werk aan de winkel om alles in de goede banen te leiden, zodat het weer fijn wonen is. Alle problemen die je in een probleemwoonwijk kan bedenken, spelen hier. De gemeente voert straks de regie over de uitvoering van het Plan van Aanpak, waarin zo’n dertig actiepunten zijn verwerkt.