PFAS-problematiek schudde pas laatste dagen Sliedrechtse politiek wakker

SLIEDRECHT – Laat, misschien te laat. Maar de Sliedrechtse politiek sprak zich dinsdagmiddag 4 juli 2023 uit tijdens de behandeling van de Kadernota 2023 uit over de ernstige vervuiling met PFAS in Sliedrecht. Er waren partijen die het beter vonde om met een reactie te wachten tot deze middag. Eerder deden dat wel de lokale politieke partijen PRO Sliedrecht en Slydregt.NU, die vragen stelden. Kritiek was er opnieuw van raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) dat de gemeente niet bereikbaar was voor inwoners met vragen, bijvoorbeeld door een informatienummer open te stellen. De gemeente Sliedrecht deed niets na de berichtgeving door Zembla (BNNVARA) en kwam alleen met een artikel op hun website en zaterdagmorgen 1 juli 2023 kwam een wethouder met een betoog.

Ook de politiek wees dinsdagmiddag naar vervuiler de chemiebedrijven DuPont / Chemours als vervuiler. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“De uitstoot van PFAS en andere Zeer Zorgwekkende Stoffen in de afgelopen decennia zet het normale leven in Sliedrecht zwaar onder druk. Elke keer dat we denken dat het niet erger kan, blijkt dat de omgeving nog ernstiger en langer vervuild is. Onze fractie is hier enorm van geschrokken. Wij zien uit naar de uitspraak van de zaak tegen Chemours, want de vervuiling moet op kosten van Chemours worden opgeruimd. En ik wil vanaf deze plek ook de woorden van wethouder Spek onderstrepen dat iedereen zijn rol heeft in de strijd tegen de Chemours. De één onthult, de ander protesteert en weer een ander procedeert”, sprak fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA), die maandagavond 3 juli2023 met wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Beheer en Openbare Ruimte naar Den Haag ging om met de CDA-statenfractie in gesprek te gaan en de zorgen te delen. Dunsbergen: “Wat een ieder ook doet, laten we juist bij dit onderwerp gezamenlijk een vuist maken tegen Chemours en gezamenlijk opkomen voor de veiligheid van de Sliedrechter.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Bloedonderoek
In de Kadernota 2024 wordt volgens Slydregt.NU wordt met geen woord gerept over Chemours. “Terwijl er toch een rechtszaak loopt tegen dit malafide concern. Chemours houdt weinig rekening met hun buren”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU), “Hoe ziet u de toekomst van dit nietsontziende bedrijf tegen over Sliedrecht? Bent u met het met ons eens dat het vertrouwen in een goede maatschappelijke bedrijfsvoering van Chemours totaal weg is en dat dit niet langer een toekomst heeft in de nabijheid van Sliedrecht? Ook bij 0 emissie. Deze vragen zijn ook gericht aan de andere fracties. Hoe denkt het college over een groot bloedonderzoek en de andere fracties? Een onafhankelijk aanvullend bloedonderzoek voor heel Sliedrecht die daar aan wilt deelnemen. Het moet dan een grootschalig en gratis onderzoek zijn. Dit is het minste dat wij als gemeente kunnen doen voor onze inwoners.”

Dordtse motie
In de beleving van de PvdA Sliedrecht hangt het hele PFAS-gebeuren inmiddels als een zeer donkere wolk boven onze mooie plannen. “De achterliggende periode zijn er meerdere initiatieven geweest om de bron van deze ellende, chemiebedrijf Chemours, te stoppen. Dat is in 2019 begonnen met de nog min of meer ludieke emmertjesactie van de Partij van de Arbeid, maar inmiddels zijn er ook juridische procedures opgestart. Het zal u niet ontgaan zijn dat inmiddels ook een initiatief is gestart waardoor individuele inwoners aangifte kunnen doen tegen leidinggevenden van Chemours”, sprak fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA). Dinsdagmiddag wordt in de gemeenteraad van Dordrecht een motie besproken met de titel: ‘Gemeente en inwoners samen sterk tegen Chemours’. Van der Plas: “In deze motie wordt het college van Dordt opgeroepen de krachten te bundelen en een faciliterende rol te nemen ten aanzien van groepen individuele inwoners die geleden schade langs rechterlijke weg op Chemours willen verhalen. Dat zou dan moeten beginnen met een notitie over de proceskansen en procesroutes voor inwoners die Chemours aansprakelijk willen stellen. Een notitie die vervolgens gedeeld kan worden met inwoners van Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Wij dringen erop aan dat, ongeacht of deze motie wordt aangenomen of niet, ons college ten aanzien van individuele inwoners eveneens een faciliterende rol inneemt en zo focus aanbrengt op het uiteindelijke doel van ons allemaal: ‘nul uit de pijp’. Over ‘nul uit de pijp’ gesproken: wat de Partij van de Arbeid betreft kan dat alleen maar betekenen dat die fabriek uit onze omgeving verdwijnt.”

Fabriek liefst weg
Voor het eerst liet de SGP-ChristenUnie hun geluid horen. “Het is schandalig hoe er is omgegaan met vervuiling, zoals uit de Zembla uitzendingen blijkt. De volksgezondheid is een groot goed, en daar staan we uiteraard voor. Als het in onze macht zou liggen, dan zouden we deze fabriek het liefst weg van die locatie willen hebben, maar als we eerlijk zijn, ligt dat niet in onze macht”, sprak fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie), “Er zijn er hier aanwezig die wekelijks met emmertjes grond lopen, daar hebben we respect voor, en het krijgt ook de nodige media-aandacht. Andere partijen, zoals wij, lobbyen bij onze partijen in de provincie, waar de vergunningverlening en handhaving ligt. Zowel het één als het ander zal hopelijk effectief blijken te zijn. Met het één zoek je de pers, met het ander doe je meer je werk in stilte. Laten we elkaars manier van actievoeren niet ontkrachten of als minder belangrijk beschouwen, maar laten we zoeken hoe we elkaar kunnen versterken. We strijden echt voor hetzelfde doel.”

Informatiepunt
De VVD vond dat de problematiek steeds meer zichtbaar wordt. De liberalen willen ze stevig aanpakken. “We hebben als Sliedrecht een beperkte rol. Als Sliedrecht alleen kunnen we nul uit de pijp niet realiseren”, aldus fractievoorzitter Sjors van Wijngaarden (VVD), “Alle informatie roept veel informatie op bij inwoners. Informatie over PFAS is niet overal te vinden. De afgelopen week laat zien hoe complex de zaken zijn.” Hij kondigde de motie Informatiepunt PFAS aan. “De afgelopen weken is er opnieuw veel te doen over het ziekmakende bedrijf Chemours in Dordrecht. Mede door de aflevering van Zembla is er weer veel nieuwe informatie vrij gekomen. Wij willen dat onze inwoners de informatie centraal en makkelijk kan vinden. Daarom hebben wij samen met de VVD een motie ingediend om een digitaal loket op te richten”, sprak fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht). Hier online staat meer over deze motie en de indieners. 

Reactie
Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Milieu en het dossier Chemours reageerde op de situatie van de PFAS-vervuiling. PRO Sliedrecht wilde tussendoor  vragen stellen, maar dat werd niet toegestaan. “De woorden die wethouder Spek heeft uitgesproken, was namens iedereen. We zijn er nog niet!”, aldus Bijderwieden, die complimenten gaf aan de actiegroepen en de media, waarin het onderwerp actueel blijft. Bijderwieden: “We spreken met inwoners, bedrijven en instanties. Tweewekelijks praten we in een overleg over Chemours.” Het is een moeilijk juridisch traject dat de vier gemeenten in de regio hebben aangekaart over de aansprakelijkheid richting het chemiebedrijf. Bijderwieden vertelde dat hij weet van de actie van inwoners waar ook strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq mee bezig is. De gemeente bekijkt ook hun rol daarin.

5 gedachten over “PFAS-problematiek schudde pas laatste dagen Sliedrechtse politiek wakker”

  1. Ik denk niet, dat al die bestuurders en politici hebben zitten slapen.
    Dat is onzin en onbewezen.
    Ik denk wel, dat de actiegroep, die ons nu al zoveel jaren probeert bewust te maken
    van de Dupont gevaren, daarin nog steeds niet in geslaagd is.
    En daar kan die groep niet altijd wat aan doen, in tegendeel.

    Politici worden door de burgers van Sliedrecht gekozen.
    Die burgers moeten er op letten, dat ze mensen kiezen, die voortdurend attent zijn
    op dit dossier en er zich in willen blijven verdiepen en hun kennis up to date houden.
    Dat lijkt niet gebeurd te zijn en de politici EN bestuurders werden en worden voortdurend
    overruled door de kennis van Dupont en de middelen, die dat bedrijf gebruikt om het productieproces gaande te blijven houden.
    Het lijkt er op, dat burgers van Sliedrecht zich daarvan in het stemhokje niet voldoende
    bewust waren/zijn. Dat moet dus veranderen, al was het maar omdat de kwaliteit van de
    gekozenen ook op dit dossier prioriteit moet hebben.
    Boven zelfs werkgelegenheid en/of partijprincipes, van links tot rechts
    Als er schuldigen zijn aan deze kant van de rivier zijn we dat allemaal.
    M.u.v. die, inderdaad nogal eens drammerige werkgroep mensen.
    Het gaat niet om politieke winst. Die is maar betrekkelijk en voor de korte termijn.
    Het gaat om de schepping.

    Als ik een tip mag geven:
    Werkgroep zet voor alle burgers de zaken nog eens helder op een rij en verspreidt die in ons dorp.
    zodat daarna niemand meer kan zeggen, het niet geweten te hebben.
    Daar zou de gemeente aan mee moeten betalen .
    Levert vast meer op dan die vruchteloze discussies op Sliedrecht24 e.d.
    Want daar overtuig je nooit iemand, waarover ook.

  2. Ik denk dat alle politici in de gemeentes Papendrecht, Sliedrecht, Dordrecht altijd hebben zitten slapen.
    Als je er nu pas achter komt dat die toko kwalijke zaken loost dan ben je wel ontzettend dom.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld