Partnergemeenten Sliedrecht en Orăștie zien elkaar komend najaar weer

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De relatie tussen de partnergemeente het dorp Sliedrecht en de stad Orăștie in Roemenië is zo hecht dat deze wat burgemeester Jan de Vries (CDA) betreft nog jaren in stand blijft. Dat geldt ook wat De Vries betreft voor de subsidie aan de Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăștie. “Komend najaar staat een tegenbezoek op het programma”, liet de burgemeester woensdag 1 juni 2022 tijdens een lunchgesprek met online krant Sliedrecht24 weten. 

De burgemeesters Ovidiu Laurenţiu Bălan (Orăștie) en Jan de Vries (Sliedrecht) spraken woensdagmiddag met online krant Sliedrecht24 over hun relatie door de jaren heen, over wat ze van elkaar leren, de ontspanning- en leermomenten en vooral over de lange relatie tussen Sliedrecht en Orăștie, die zich ontwikkelde van hulpvragen vanuit het toen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Bij het gesprek – veelal in het Engels – was ook voorzitter Adriaan Pot van de Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăștie. Morgen, donderdag 2 juni 2022, wordt een vierdaagse bezoek van een delegatie uit Roemenië afgesloten. Vanwege corona was het bezoek twee jaar uitgesteld. Duidelijk is dat de relatie tussen de twee gemeenten in de afgelopen jaren is gegroeid, maar inhoudelijk is veranderd. Pot vertelde over de start destijds met de stedenband vanuit de gemeente en de omzetting wat later naar een stichting. Hij roemt de organisatie met de vrijwilligers en ook de manier van ‘de hand naar elkaar uitsteken’. “We moeten hengels geven om mee te vissen”, zegt Pot, “Onze relatie is zeer goed. We mailen of het videocontact. Er is sprake van een vrienschappelijke verhouding.”

Van elkaar leren 
Zo’n twintig jaar geleden draaide het vooral om het bieden van hulp aan het arme Roemenië. Sinds Roemenië is toegetreden tot de Europese Unie is er in het land veel verbeterd en gemoderniseerd. Anno 2022 is de relatie met de partnergemeente van Sliedrecht een hele andere. De vriendschapsband draait tegenwoordig meer om ‘hoe doen jullie het en hoe doen wij dingen’. Kennisoverdracht, samenwerking misschien waar dat nodig is en kan én veel praten met elkaar over innovatie. “Neem nu de Fixi-meldingen”, noemt De Vries, “Daar zijn ze wat de transparantie betreft nog iets verder mee in Orăștie.” Burgemeester Bălan, al zo’n tien jaar werkzaam in dit vak, zegt veel te leren van de dingen door ze ‘met zijn eigen ogen te zien’. Hij noemt de verbetering / aanleg van fietspaden in Roemenië iets ‘om mee te nemen’. “Dan is het makkelijker om te kijken bij mensen die je kent, met wie je een vrienschappelijke band hebt. We zien ook hier wordt gewerkt, de gemeentelijke verschillen en pakken bij een bezoek aan Kinderdijk ook watermanagement mee.” De Sliedrechtse eerste burger benadrukt dat er over en weer leermomenten zijn, dat het gaat om het continueren van de relatie en dat het soms meer draait om techniek- en innovatieoverdracht. De Vries noemt ook dat de tijd waarin we nu leven: “Er is oorlog in Oekraïne. Dan hebben we het over de opvang van vluchtelingen, maar ook over de inflatie. Sommige dingen zijn niet anders.”

Vandaag en morgen
Het zijn nu de laatste dagen van het bezoek van twaalf mensen uit Roemenië. Woensdagmorgen was er in het raadhuis een besloten presentatie digitalisering en programmaplan ruimtelijke vernieuwing. Voor woensdagmiddag en morgen staat er ook nog het één en ander op de agenda. Na het middaguur vertrok het gezelschap voor een uitje naar Amsterdam. Daar staat een rondvaart, een stadswandeling en in de avond een diner gepland. Donderdagmorgen 2 juni 2022 vroeg in de ochtend is er overleg en een bezoek aan ASVZ-locatie Merwebolder aan de Touwbaan. Na een lunch staat donderdagmiddag rond 15.00 uur het vertrek gepland naar de luchthaven. De delegatie vliegt dan weer terug naar Roemenië. Naar verwachting staat een nieuwe ontmoeting tussen de partnergemeenten gepland, een tegenbezoek vanuit Sliedrecht, in september / oktober 2022. De data zijn nog niet vastgelegd.

Dit artikel is uitgewisseld met de redactie van Orăștie24. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld