Partijen zorgvuldig over invulling van Regionale Energie Strategie

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In de raadzaal van partycentrum De Lockhorst vergaderde dinsdagavond 15 juni 2021 de gemeenteraad. In een oordeelsvormende vergadering ging het onder meer over de Regionale Energie Strategie (RES) Drechtsteden. Alle politieke partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad lieten horen dat gewikt en gewogen is in het RES-standpunt. 

Verschillende politieke partijen zien graag zonnepanelen op daken van bedrijven. Deze zonnepanelen liggen op het dak van Jansen Rioolreiniging aan de Ringerstraat. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

D66 Sliedrecht staat achter de energietransitie. “Ik ben met name blij met alle inspraak. Er zijn veel kansen en mogelijkheden. Laten we zoveel mogelijk om alles open te laten in plaats van te gaan beperken. Laten we opties open houden. Als je nu al ‘nee zegt’ sluit je nu al van alles uit”, aldus fractievoorzitter René de Munck (D66). Burgerraadslid Esther Gruppen (PvdA): “De PvdA is voor zonnepanelen op gebouwen, op de geluidsschermen of in de Driehoek. In het groen daar is de PvdA geen voorstander van.” D66 noemde dat een verandering van standpunt van de PvdA. “Het is nieuwe strategie”, reageerde Gruppen.

Geen roofbouw plegen
Raadslid Arnoud Spruyt (SGP-ChristenUnie) kwam met een lang en breed betoog. Voor zijn fractie is een duurzame samenleving, waarbij toekomstige generaties niet worden belast met de negatieve effecten van ons gedrag, van groot belang. Spruyt: “Daar hoort tegelijkertijd ook bewaren, of erover waken, bij. Dat houdt in dat de mens geen roofbouw dient te plegen waardoor ernstige schade wordt toegebracht aan natuur, klimaat, milieu en de medemens. Of dat de schaarse hulpbronnen worden verbruikt door onszelf in het hier en nu, waarbij we geen rekening houden met de ander, elders op de wereld, of de ander die nog na ons komt.” De SGP-ChristenUnie wil – zo maakte Spruyt duidelijk – haar verantwoordelijkheid nemen om ook in Sliedrecht de transitie in zetten naar een groene, duurzame manier van leven, waarbij afscheid wordt genomen van fossiele energie.

Frustrerend
Spruyt vond verder dat ‘we als Sliedrecht’ wat achterlopen. “In omliggende dorpen, met name in de gemeente Molenlanden, schieten initiatieven als energie coöperaties bijna als paddenstoelen uit de grond. Hoe komt het toch dat het in Sliedrecht niet lukt? Waar blijven de zon-op-daken acties? Natuurlijk loop je ook als gemeente tegen allerlei praktische knelpunten aan, dat snappen we. Bijvoorbeeld als het gaat over beschikbare capaciteit in de organisatie. Desondanks is het erg frustrerend om op te merken dat wat de afgelopen drie, vier jaar uitgevoerd had kunnen worden – en waarvoor we als SGP-ChristenUnie vaak aandacht hebben gevraagd – stil heeft gestaan.

Zon- en windenergie
“Hoe voorkomen we dat multinationals de regie krijgen over energiebronnen, de bijbehorende locaties en winsten naar hen vloeien? Vinden we dit als raad gewenst?”, stelde Spruyt. De SGP-ChristenUnie ziet dit als een reëel risico voor het draagvlak ten aanzien van duurzame energie. Spruyts fractie ondersteunt het uitwerkingsgebied voor zon langs de Betuwelijn en het zoekgebied voor kleinere windmolens ten noorden van de Betuwelijn voor kleinschalige windenergie. Spruyt: “Onze oproep voor het uitwerkgebied is: houd daarbij rekening met de toekomstige woningbouwcontour, zoals we die nog op het netvlies hebben van het kaartje bij de groeiagenda. Wat betreft de SGP-ChristenUnie leggen we het uitwerkingsgebied zon om en langs de woningbouwcontrour om zoveel mogelijk areaal efficient te benutten. We roepen het college op helder te communiceren hoe het uitwerkingsgebied zich verhoudt tot zoekgebieden voor woningen.”

Geothermie
Spruyt kwam ook terug op een College Informatiebrief (CIb) van vorige maand. “Het moge duidelijk zijn dat de SGP-ChristenUnie zich niet herkend in de CIb van 25 mei. Het stond klip en klaar in het amendement van september jl., ik citeer: de gemeenteraad onderschrijft niet dat geothermie het basisscenario is voor de gemeente Sliedrecht. De stelligheid in de concept RES over de geothermiebron in Sliedrecht wijzen we af. Een goede discussie in de raad is nodig om te kijken of geothermie een noodzakelijke en gewenste oplossingsrichting is om verder uit te werken in de RES 1.0. Einde citaat voorzitter.” Spruyt kwam dan ook met een vraag richting het college: “Bent u bereid alsnog zwart op wit een afweging voor te leggen aan de raad op basis waarvan de raad een go of no-go uit kan spreken. Een onafhankelijke afweging met uitgangspunten ten aanzien van veiligheid, milieu, het beperken van overlast e.d. Voor alle helderheid, we zijn als SGP-ChristenUnie niet tegen deze energiebron an sich, maar willen als raad uitspraken doen over de kaders waarbinnen dit verder uitgewerkt en geoperationaliseerd wordt richting een bestemmingsplanwijziging.” 

Tekst gaat verder onder tweet.

Positief
De liberalen blijven voorstander van ‘zon op daken bij bedrijven’ maakte fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) bekend. Het CDA wil volgens raadslid Vincent Prins (CDA) goed doordachte keuzes maken en wil een haalbare, betaalbare en begrijpelijke energietransitie.”Een gezonde en veilige leefomgeving, geen beperkingen voor toekomstige woningbouw en het moet passen in het landschap. Met het gebruik van deze criteria begrijpt het CDA de keuze voor meer zonnepanelen. Waterstof voldoet aan de criteria van het CDA, maar volgens deskundigen is die optie nu nog niet haalbaar. In de toekomst kan waterstof wel een interessant alternatief zijn. Verder heeft het CDA zich sinds september verdiept in de geothermie. Daar staat het CDA positief tegenover.” Prins verwees voor het laatste naar onderzoeken van TNO. “Gaat het over De Driehoek in Sliedrecht”, vroeg Bijderwieden zich af. De geothermiediscussie leidde wel tot wat frictie tussen collegepartij CDA en collegefractie SGP-ChristenUnie. D66 Sliedrecht kwam met voorbeelden aan in Nederland waar geothermie een succes is.

Buurtbatterij
De christen democraten willen ook dat de opslag van energie haalbaar is. Prins: “In de afgelopen jaren zijn in  verschillende Nederlandse wijken zeecontainers neergezet met een buurtbatterij. Met zo’n buurtbatterij kan stroom van zonnepanelen worden opgeslagen. Het CDA vraagt zich af hoe we in Sliedrecht willen omgaan met buurtbatterijen. Aan de ene kant is het belangrijk om duurzame energie te kunnen opslaan. Aan de andere kant wil het CDA niet dat Sliedrecht wordt overspoeld door lelijke zeecontainers.” Over de betaalbaarheid van het duurzaamheidsbeleid heeft het CDA zorgen. 

Zonnepanelen
Lokale partij Slydregt.NU is voor zonnepanelen op daken. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Dit moet wel op vrijwillige basis gebeuren. Dit mag nooit door de overheid dwingend worden opgelegd. Daarnaast zijn wij wel van mening dat zonnepanelen veilig moet worden geïnstalleerd, zodat het brandgevaar tot het minimum wordt beperkt.” Slydregt.NU is tegen het omvormen van groene graslanden massaal tot kunststofvlaktes van pikzwarte zonnepanelen, waaronder alle groen -incluis de tevens door onze ‘groene’ regering gewenste biodiversiteit- verdort. Jongeneel: “Wij snappen niet waarom er niet onderzocht is of de geluidswallen van de A15 en Betuwelijn met zonnepanelen stroom kunnen opwekken. Voordeel is dat de smerige geluidswallen dan eindelijk een keer gereinigd worden door Rijkswaterstaat. Dit is een gemiste kans!”

Tegen windmolens
Voor grootschalige windenergie is dit onderzoeksgebied volgens Slydregt.NU niet kansrijk vanuit het oogpunt van landschap, participatie , belemmeringen en netaansluiting. “Windmolens blijken laagfrequent geluid te veroorzaken dat verder draagt dan gewoon geluid. Ze zouden bovendien verantwoordelijk kunnen zijn voor grondtrillingen, een recente ontdekking die nog nader moet worden onderzocht. Ten aanzien van onze kustbescherming dient de vraag zich op: hoe sterk zijn die trillingen? En is het wel verantwoord om zowel op zee als in polders direct achter onze dijken een woud aan windmolenparken te plaatsen? Slydregt.NU wil geen windmolens op Sliedrechts grondgebied dus ook geen coöperatieve windmolens”, sprak Jongeneel. Schone energiebronnen zoals kernenergie en thorium wordt niet eens meegenomen in de RES 1.0. Jongeneel: “Dat vinden wij doodzonde. Al zijn wij wel blij om te lezen dat de regio niet inzet op het opwekken van stroom door het verbranden van biomassa.”

Reacties
Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid is meer enthousiast over geothermie. Hij suggereerde een keer te gaan kijken bij de geothermieput in Naaldwijk. Spek was blij dat de SGP-ChristenUnie niet tegen geothermie is, maar kaders wil hebben. Boren naar geothermie is een andere techniek dan boren naar schaliegas. De wethouder beloofde binnen een jaar met duidelijkheid te komen. Spek moest ook nog een vraag beantwoorden, waarom windmolens ineens opduiken. “Dat deze op de kaart is getekend, is de uitwerking dat er geen verbod voor windmolens op het grondgebied van Sliedrecht. We dachten voor energiecorporaties komen we hen nu tegemoet”, aldus Spek. Raadslid Prins wilde weten of het college heeft besloten windmolens in De Driehoek op te nemen. “De vraag is of het kan, maar een verkenning kan uitsluitsel geven. Dat laatste vond ik een prettig vooruitzicht”, antwoordde Spek. In de besluitvormende raadsvergadering van dinsdag 29 juni 2021 is het een debatstuk. 

4 gedachten over “Partijen zorgvuldig over invulling van Regionale Energie Strategie”

  1. Blijkbaar heb ik het twitterbericht (en/of de weergave daarvan) in de eerste lezing van het bericht op- Sliedrecht24 gemist. Maar ja, net als de meeste Sliedrechters ben ik geen twitteraar, dus als het bericht van de VVD er eerder niet ingeplakt was, dan heb ik het zelfs dubbel gemist.
    Nu weet ik wat de VVD wil, maar dat geldt niet voor PRO Sliedrecht (of en dat kan, want ik ben niet zo’n goede zoeker, ik kan het niet vinden).

  2. Interessant was in elk geval VVD fractievoorzitter Bijderwieden . Want hij vroeg verbaasd waarom het college toch nog de mogelijkheid wil open houden voor het plaatsen van windmolens van 50 meter hoog.

    Een onderzoek daarnaar zit min of meer verstopt in de nota’s die aan de raad zijn voorgelegd.

    Het werd nóg interessanter toen raadslid Prins ( net als wethouder Spek van het CDA ) zich bij deze verbazing aansloot. Hij zei dat uit de inspraakbijeenkomsten nu juist was gekomen dat er géén windmolens moeten komen. En dat de gemeenteraad dit nu ook pas voor het eerst kreeg voorgeschoteld.
    Wethouder Spek moest dat toegeven.

    De discussie die daarna op gang kwam belooft nog wat voor de behandeling van de nota in de komende raadsvergadering .
    Want het draait om de vraag of er wel of geen windmolens in de polder komen !

  3. “Alle politieke partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad lieten horen dat gewikt en gewogen is in het RES-standpunt”, maar PRO Sliedrecht en de VVD dan blijkbaar niet?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld