Partijen willen concreet iets te doen voor financieel kwetsbare huishoudens

SLIEDRECHT – Raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie) presenteerde dinsdagavond 20 september 2022 een raadsbrede motie om wat te doen voor financieel kwetsbare huishoudens. Hij noemde het een stevig signaal richting iedere Sliedrechter die zich zorgen maakt of hij of zij het financieel kan redden. “Het is een signaal dat we niemand laten vallen, dat we meer doen dan zorgen uitspreken, mopperen op Den Haag en intelligente mondelinge vragen stellen. Met deze motie doen we concreet wat voor kwetsbare huishoudens en laten we iets zien van solidariteit binnen de Sliedrechtse samenleving”, aldus Verweij.

Alle partijen ondertekenden de motie. In die zin is deze volgens Verweij niet alleen een motie voor een extra energietoeslag voor de groep huishoudens tussen de 120 en 130 % van het wettelijk sociaal minimum. (Foto Jan Pieter Verweij / SGP-ChristenUnie)

“Het is een motie tegen cynische politiek”, sprak Verweij. Hij wilde onderstrepen dat er ook Sliedrechters vast kunnen lopen die modaal verdienen of meer of die al een eerste en een tweede tranche energietoeslag hebben gehad. “Al die mensen kunnen zich gewoon melden bij Het Bonkelaarhuis voor hulp op maat. Dat kan verduurzaming van de woning zijn, of eventuele extra bijzondere bijstand. Zeg het voort! We geven als raad opdracht aan het college om zo snel mogelijk en tenminste voor 1 november over te gaan tot het toekennen en uitbetalen van de tweede tranche van de energietoeslag aan de groep tussen 120% en 130% van het wettelijk sociaal minimum met een bedrag van €300,- per huishouden. En de kosten te dekken uit de post onvoorzien 2022. Indien noodzakelijk aan te vullen met een dekking uit het dorpsfonds of een andere passende dekking. Zo snel mogelijk na afloop wordt de gemeenteraad, via een College Informatiebrief, geïnformeerd over het totaal uitgekeerde bedrag en het aantal mensen die het betreft.” Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën en Sociaal Domein meldde woensdagmiddag 21 september 2022 na vragen door online krant Sliedrecht24 inmiddels actie te hebben ondernomen. Het gaat in Sliedrecht om 300 tot 350 huishoudens is de inschatting.

 

2 gedachten over “Partijen willen concreet iets te doen voor financieel kwetsbare huishoudens”

 1. Inwoners lezen 120 % of 130 % van het inkomen
  Geef nu eens duidelijk en concreet aan bij een Netto inkomen zonder toeslagen van ……… Euro komt een Gezin of een Een oudergezin in aanmerking van Financiële Hulp geef gewoon een Concreet Antwoord
  Dit laatste Helpt
  Mag de aanvrager ook nog een spaarpotje hebben zo ja wat is daarvan het bedrag dat mee telt?
  Zo maar een overpeinzing van de Sliedrechtse Biesbosch Bever

 2. Ik vond het bijzonder om namens alle (!) partijen in de raad deze energietoeslag-motie in te dienen. De motie regelt extra energietoeslag voor een specifieke kwetsbare groep huishoudens in Sliedrecht.

  Bijzonder, want het werd zo een raad breed signaal richting iedere Sliedrechter die zich zorgen maakt of hij of zij het financieel wel redt: we laten je niet vallen.

  Het is ook een signaal dat we als politiek in staat zijn concrete stappen te zetten. Dat we meer doen dan zorgen uitspreken, onderzoeken aanvragen, mopperen op Den Haag en intelligente mondelinge vragen stellen. Het is een signaal dat de Sliedrechtse samenleving solidair is en omkijkt naar elkaar. In feite was het dus ook een motie tegen cynische politiek.

  En natuurlijk zijn we er met deze ene stap nog niet. We moeten met elkaar nog goed bekijken wat het met Prinsjesdag aangekondigde miljardenpakket om de koopkracht te repareren gaat uitwerken. Er is vast meer nodig en er zullen vast mensen zijn die moeten aankloppen bij het Bonkelaarhuis voor bijzondere bijstand omdat ze overal tussenvallen. Maar: de Sliedrechtse samenleving laat je niet vallen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld