Partijen nog niet op één lijn over vluchtelingenopvang

SLIEDRECHT – De SGP-ChristenUnie fractie heeft moeite om vijf maanden na te denken over de opvang van vluchtelingen in het Baggerdorp. We zijn niet in staat om snel te handelen”, sprak raadslid Hugo van Meeuwen (SGP-ChristenUnie). Voor zijn partij zijn alle vormen van opvang bespreekbaar. 

Portefeuillehouder Bram van Hemmen (CDA) aan het woord over het vluchtelingenvraagstuk (Foto Sliedrecht24)

Het gaat er volgens Van Meeuwen om dat er goede besluitvorming wordt gedaan. 

Verzoek voorbereiden
Bij de liberalen deed raadslid Roelant Bijderwieden (VVD) het woord. Zijn partij kan met het voorstel instemmen. “We kijken of er draagvlak is, geen quick-scan en zien wat er op ons afkomt. Prima besluit”, aldus Bijderwieden. De PvdA zag dat anders. Fractievoorzitter Anton van Rees: “Er is in Sliedrecht geen bestaande locatie voor grotere aantallen. Kleinere aantallen hebben meer kans van slagen en kunnen op meer draagvlak rekenen.” Dat draagvlak bepalen blijft lastig volgens de PvdA. De veiligheid is volgens Van Rees niet alleen de verantwoordelijkheid van het COA mocht het zover komen. Ook van de gemeente. PvdA ging akkoord met het raadsvoorstel en wil dat het college zich vast voorbereidt op de komst van een verzoek van het COA. Van Rees noemde dat laatste ‘een advies’. 

Geen AZC
PRO Sliedrecht was zeer verrast met het aangepaste voorstel van het college. Het oude zou moeten worden ingetrokken en dan pas met het nieuwe moeten komen. Nu wordt een geheel nieuw voorstel in een besluitvormende vergadering gepropt”, aldus raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht). Zijn partij vroeg eerder dinsdagavond het onderwerp van de agenda te halen en het eerst te bespreken in de oordeelsvormende vergadering. De Borst: “Wij zijn voorstander van kleine aantallen bij opvang, desnoods verspreid over verschillende locaties. Een AZC is in Sliedrecht niet mogelijk. Geen AZC, wel noodopvang tot bepaalde hoogte.” PRO Sliedrecht zag liever ook de quick-scan, maar dat gaat niet gebeuren. “Wij zijn dus wel voor een quick-scan.” PRO Sliedrecht kondigde daarom een amendement aan. “Een max van 150 vluchtelingen is voldoende. We kunnen niet alles op onze schouders nemen”, sprak De Borst. 

‘Gewoon doen’
Fractievoorzitter Ton Spek (CDA): “Een doorlooptijd van 5 maanden nodigt niet uit. Waarom is een volstrekt andere aanpak gekozen? Dit past niet bij een college van ‘Gewoon doen!’. U komt niet met een quick-scan of een businesscase, u komt met een schema. Wij staan als CDA voor de opvang van vluchtelingen. Wij denken aan een opvang van meer dan 2 jaar met meer dan 35 mensen. Waarom kan er niet alvast voorwerk worden gedaan. Wilt u nu wel of niet vluchtelingen opvangen in Sliedrecht. Soms krijg ik de kriebels van de advertorials van dit college. Wat had ik graag gehoord ‘we gaan het gewoon doen’.”

Procedure
Na een schorsing kwam burgemeester Bram van Hemmen (CDA) aan het woord. Vluchtelingenopvang is zijn portefeuille. “We kunnen vluchtelingen opvangen in Sliedrecht. Het gaat meer over het hoe. Op het moment dat je een aanvraag hebt, hangt het er vanaf wat het draagvlak is”, aldus Van Hemmen, “Als het gaat over de duur is de volledige procedure in de langste vorm. Als u dat sneller wil, dan zal het college zich aanpassen. Als u zegt het is te lang, dan kan ik me dat goed voorstellen.” Volgens Van Hemmen was de raad niet eenduidig wat ze precies wilde. “Zonder randvoorwaarden zouden we overvallen zijn.” Van Hemmen denkt met dit raadsvoorstel in de hand sneller als college naar de raad te kunnen komen met een voorstel. 

‘Geen debat meer’
De Borst (PRO Sliedrecht) wilde weten waarom de quick-scan eruit is. Van Hemmen: “Wij vermoeden dat die geen nieuwe informatie gaat toevoegen en het zou een bepaalde mate van onrust in de samenleving kunnen geven. Ook zijn er veranderingen over de manier van opvang. We dachten eerst dat een quickscan het juiste instrument zou zijn. Een goede quickscan zoals die op 19 januari 2016 langskwam, zou 3 maanden in beslag hebben genomen. Als u nu een besluit neemt over dit voorstel kunnen we eventueel morgen al aan de slag, wanneer het COA belt.” Over de werkgroep die zou moeten worden ingesteld, vertelde Van Hemmen: “Nu is er voor de werkgroep nog niets te doen.” Volgens Van Meeuwen (SGP-ChristenUnie) zou de werkgroep nu al moeten nadenken hoe gaan we met de problemen om. Het college wil volgens Van Hemmen geen debat meer hebben bij een actuele aanvraag. Van Hemmen ziet nu nog niets in het instellen van een werkgroep. De Borst stelde voor dat de werkgroep misschien dan maar een quickscan moet doen.

Amendementen
In de raad is een verschil van mening over aantallen eventueel op te vangen vluchtelingen. Door middel van enkele amendementen van PRO Sliedrecht en SGP-ChristenUnie over vluchtelingenopvang, proces en werkgroep werden enkele kleine wijzigingen in het voorstel aangebracht. Ook hierover verschilden partijen van mening. “De raad is niet éénduidig”, sprak Van Hemmen bij de behandeling van de amendementen. Van Hemmen: “Het college wil vluchtelingen opvangen als daar behoefte aan is. U bepaalt of dat gebeurt of niet. Van Hemmen bleef bij het voorstel dat nu bij de raad voor besluitvorming ligt. Bij de stemming kon het amendement van PRO Sliedrecht op drie voorstanders rekenen. Alleen de eigen fractie stemde in met het voorstel. De andere veertien raadsleden stemden tegen. De andere amendementen werden aangenomen. Het gewijzigde raadsvoorstel werd aangenomen. Ook PRO Sliedrecht was voor, behalve 9.2. VVD ging ook mee, maar volgens Bijderwieden met frisse tegenzin. Het gewijzigde raadsvoorstel werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

2 gedachten over “Partijen nog niet op één lijn over vluchtelingenopvang”

  1. En weer die partij De Borst. De laatste stuiptrekkingen van deze partij. Ongelofelijk. Wanneer houdt deze man nou eens op? Dus we zijn gedoemd met ongeveer 150 man voor meer dan 2 jaar, als het aan de Borst ligt, op verschillende plekken in Sliedrecht. Tuurlijk gewoon doen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld