OZHZ: ‘Regen- en kraanwater te gebruiken; advies voor slootwater’

SLIEDRECHT – De resultaten van het grond- en wateronderzoek naar PFAS zijn bekend. Dat bericht de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) namens de gezamenlijke gemeenten uit het gebied. Het RIVM deed eerder onderzoek naar PFAS in groenten en fruit uit moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. In dezelfde moestuinen is ook grond en water uit de sloot, regentonnen en grondwater onderzocht op PFAS. Het advies: alle moestuineigenaren kunnen regen- en kraanwater gebruiken voor het water geven van de (moes)tuin. Niet iedereen kan slootwater gebruiken.

Het RIVM deed eerder onderzoek naar PFAS in groenten en fruit uit moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. In dezelfde moestuinen is ook grond en water uit de sloot, regentonnen en grondwater onderzocht op PFAS. Dat onderzoek is nu afgerond. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl) 

Op de onderstaande kaart staan de gebieden waar onderzoek is gedaan. Met de kleuren rood, oranje en groen staat aangegeven welk advies geldt voor de moestuineigenaren. De gekleurde vakken zijn de onderzochte moestuinen. Binnen en buiten de gekleurde stippellijnen staat het advies dat geldt voor alle inwoners.

Tekst gaat verder onder kaart.

  • Rood (binnen de rode stippellijn):
    Moestuineigenaren hadden al het advies om geen groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Dit kan wel bij het gebruik van bakken met nieuwe grond. Het nieuwe onderzoek vult daarbij aan: Moestuineigenaren kunnen regen- en kraanwater gebruiken. Het gebruik van slootwater wordt afgeraden. Uit het onderzoek blijkt dat daar teveel PFAS in zit.
  • Oranje (binnen de oranje stippellijn en buiten de rode stippellijn):
    Moestuineigenaren kunnen groenten en fruit uit de tuin eten, maar moeten dit wel afwisselen met groenten en fruit uit de winkel. Daar komen nu verschillende adviezen bij voor het water geven van de (moes)tuin, namelijk:

    Moestuinen cluster B in Papendrecht (zie het oranje met bruin gestreepte vlak bij de letters B-P op het kaartje)
    Gebruik regen- en kraanwater. Gebruik niet te vaak slootwater, wissel dit af met regenwater.
    Overige moestuinen in oranje gebied
    Gebruik van regen-, kraan- en slootwater is veilig.

  • Groen (buiten de rode en oranje stippellijn):
    Moestuineigenaren kunnen groenten en fruit uit de tuin eten. Ook kunnen ze regen-, kraan- en slootwater blijven gebruiken.

Vervelende boodschap
Arcadis is een adviesbureau met veel kennis over PFAS. Ze hebben monsters laten nemen van grond, grondwater, water uit de sloot en regentonnen. Deze zijn onderzocht op de hoeveelheid PFAS. Daardoor kunnen we zien of er een relatie is tussen de PFAS in groenten en fruit en PFAS in de grond en het water. Uit het onderzoek blijkt dat dit het geval is. Hier online staat het rapport van Arcadis. “Dit is een vervelende boodschap voor sommige moestuineigenaren, in het bijzonder voor de moestuineneigenaren dichtbij de fabriek. Zonder dat zij hier iets aan kunnen doen, worden ze geconfronteerd met het advies om niet meer uit hun eigen moestuin te eten of om niet teveel en te vaak uit de tuin te eten. Het werken in een moestuin is een gezonde bezigheid die moestuineigenaren juist veel plezier brengt. Gelukkig kan een groot gedeelte van de moestuineigenaren wel uit de tuin blijven eten, zoals ze gewend zijn”, reageren de gezamenlijke wethouders uit de gemeenten, “Wij vinden dat inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van deze PFAS. Die uitstoot moet wat ons betreft stoppen. Daar zetten de vier gemeenten, de GGD, OZHZ en de provincie Zuid-Holland zich gezamenlijk voor in. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel. De gemeenten hebben de bedrijven dan ook aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van hun uitstoot.”

Reactie Chemours
Chemiebedrijf Chemours vindt het fijn voor de moestuinders in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden dat het onderzoek van Arcadis uitwijst dat zij in alle gebieden regenwater kunnen blijven gebruiken voor hun moestuinen. “De data van Arcadis tonen aan dat de emissiebeperkende maatregelen die Chemours heeft geïnstalleerd de emissies significant hebben teruggedrongen, want de stoffen zijn inmiddels niet meer of slechts in zeer lage concentratie terug te vinden in regenwater. We begrijpen de wens binnen de gemeenschap om eigen groente en fruit te kunnen verbouwen en opeten. We zullen deze nieuwe gegevens over de neerslag van historische emissies gebruiken om te bekijken hoe Chemours kan samenwerken met de moestuinders om hun zorgen te adresseren. Chemours blijft doorwerken aan het bereiken van onze Corporate Responsibility Commitment doelen waaronder het terugdringen van de emissies van gefluoreerde stoffen met minimaal 99% en het verminderen van de emissie van broeikasgassen op ons pad naar netto nul”, reageert woensdagmiddag woordvoerder Harmen Geers van chemiebedrijf Chemours.

Inloopavond
In partycentrum De Lockhorst aan Sportlaan 1 wordt woensdag 18 januari 2023 een inloopavond gehouden voor wie vragen heeft. Er zijn twee inloopsessies, waarin wordt uitgelegd wat er is onderzocht en hoe je om kunt gaan met grond en water in uw tuin. De eerste sessie begint om 18.30 uur en de tweede om 19.30 uur. Beide sessies duren een uur. Op de pagina OZHZ.nl/pfasinmijntuin staat alle informatie over het volledige moestuinonderzoek en de resultaten. Hier staat ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Alle informatie over PFAS en Chemours vindt u op dordrecht.nl/chemours. Heeft u vragen over uw gezondheid en PFAS? Daarvoor kunt u terecht bij ggdzhz.nl

4 gedachten over “OZHZ: ‘Regen- en kraanwater te gebruiken; advies voor slootwater’”

  1. Dat Arcadis-rapport over grondwateronderzoek inmiddels snel doorgenomen en dat ziet er in elk geval professioneel en indrukwekkend uit.

    Het is zo als de wethouders van enkele Drechtsteden gemeentes zeggen: Het zou niet moeten kunnen, dat de leefomgeving hier zo fors hinder heeft van de eerdere PFOA uitstoot door Chemours. Zo erg zelfs, dat mensen geen groenten meer uit hun eigen moestuin kunnen/mogen eten.
    Het valt dus niet vol te houden, dat de PFAS vervuiling geen of weinig invloed zou hebben op onze gezondheid, want daarvoor zijn inmiddels veel te veel mensen in onze regio het slachtoffer van allerlei ziektes geworden, met name kanker. Dat komt in Sliedrecht helaas meer voor dan elders.

    Zoals in het rapport staat is de hoeveelheid aangetroffen PFOA wel iets minder in vergelijking met rapporten van enige jaren geleden, maar zit nog steeds – op sommige plekken op 6 of 7 keer de maximale humane grenswaarde.
    Ook zorgwekkend is, dat op ongeveer dezelfde lokaties – zo’n 10 jaar na invoering – nu ook al waardes van 0,7 – 0,8 uq/liter GenX wordt aangetroffen. Weliswaar nog onder de humane grenswaardes, maar als dat het komende decennium zo door blijft gaan, dan kan dat ook een probleem worden.
    Kortom, reden genoeg om dat goed te “monitoren” en nog meer reden om Chemours en de overheden ervan te blijven overtuigen, dat “Nul uit de Pijp” het uiteindelijke doel moet zijn.
    Hopelijk wordt dat snel bereikt, waarbij ik overigens Chemours hoog genoeg inschat, dat ook zij zich realiseren, dat hun huidige productieproces met uitstoot van GenX en andere PFAS via lucht en water uiteindelijk geen stand houdt.
    Kortom, budgetten en moeite moeten verder verhoogd worden om zonder enige uitstoot te produceren en gelukkig is daar inmiddels ook Europese verbodswetgeving voor in voorbereiding, die hopelijk in 2027/2028 een feit wordt.

    Namens Actiegroep Gezondheid voor Alles
    Kees van der Hel,
    Ton Schippers
    en
    Joop Keesmaat

  2. Teken de petitie op petities.nl/petitions/geef-geen-vergunning-voor-het-lozen-van-genx?locale=nl

    iedereen protesteert op zijn manier tegen de lozing en het gebruik van PFAS. De AWP doet dit als politieke groepering onder het motto als je aan tafel zit kan je meebeslissen. De AWP maakt zich sterk voor schoon water en een gezonde leefomgevinghttps://awp.nu/nieuws/awp-start-petitie-tegen-giflozingen-gen-x-en-pfas/

  3. De PFAS problematiek wordt steeds groter:
    met PFAS vervuilde lucht, niet meer bouwen op met PFAS vervuilde grond, geen met PFAS vervuild slootwater meer gebruiken voor de moestuin. Het is wachten totdat het RIVM gaat aanraden om ook geen leiding-/drink-/kraanwater meer te gebruiken vanwege daarin aanwezige PFAS stoffen. Dat lijkt extreem…
    !? Oordeel zelf; zie dit laboratoriumrapport (reeds uit 2019):
    aquapeak.nl/info/drinkwater-onderzoeken/onderzoek-verwijdering-van-genx-c8-pfoa-uit-drinkwater

    Daarom is er iedere zaterdag 10.30 uur voor de poort van Chemours een protestactie van de actiegroep Gezondheid vóór alles.

    Wie zijn gezondheid én die van ons nageslacht liefheeft
    kan kiezen, mee protesteren (indien fysiek daartoe in staat) of leidzaam wachten tot het volgende schokkende advies…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld