OZHZ houdt vol goed hun werk te hebben gedaan ondanks ernstige PFAS-waarden

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De onlangs geconstateerde hoge PFAS-metingen en de enorme vervuiling in de wijde regio rond chemiebedrijf DuPont / Chemours is voor de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) geen reden om te gaan twijfelen aan zichzelf. Hoe kan het dat dit niet eerder is vastgesteld? OZHZ is ervan overtuigd dat ze goed hun werk doet en heeft gedaan de afgelopen jaren en vindt dan ook dat niemand daaruit persoonlijke consequenties hoeft te trekken, door bijvoorbeeld op te stappen. 

De Baanhoekbrug met daarachter het chemiebedrijf DuPont / Chemours, aan de rivier de Merwede, pal aan de overkant van de gemeente Sliedrecht. (Foto ArieJan van Termeij / Sliedrecht24)

Dat bericht de OZHZ donderdagavond 6 juli 2023 in een e-mail. Eerder vandaag werden vragen van online krant Sliedrecht onvoldoende of niet beantwoord. De krant wees daar OZHZ op, waarna zij donderdagavond met antwoorden kwam. Niet alle vragen zijn beantwoord. Er wordt verwezen naar eerdere antwoorden, de beantwoording van donderdagmiddag en naar de Provincie Zuid-Holland.

Opgemerkt en aangekaart
Pas nadat het programma Zembla (BNNVARA) aantoonde dat de vervuiling door PFAS zeer ernstig was en soms de waarden in Sliedrechtse sloten met 13.000 keer van hetgeen is toegestaan overtrof, kwamen de reacties. Hoe kan het dat de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid niet eerder aan de bel heeft getrokken? “Wij hebben wel aan de bel getrokken en de vervuiling opgemerkt en aangekaart. Wij hebben samen met de gemeenten vanaf het begin van de PFAS-problematiek bij het ministerie gevraagd om landelijke normen voor wat betreft de bodem. En we hebben als één van de eerste in het land samen met de gemeente een leidraad opgesteld over hoe om te gaan met de PFAS in de bodem”, stelt nu OZHZ. In verband met een andere bodemverontreiniging richtte volgens OZHZ het chemiebedrijf DuPont / Chemours een beheerssysteem in. 

Niet nieuw
“Hoe kan het dat de vervuiling oogluikend is toegestaan de afgelopen tientallen jaren”, vroegen we OZHZ. “Als uitvoeringsorganisatie baseren wij ons op de wet en de normen die op dat moment gelden. Zo ook in het dossier DuPont / Chemours. We proberen daarbij scherp aan de wind te zeilen. De vervulling met PFAS is voor ons niet nieuw. Wel begrijpen wij de zorg van de inwoners”, aldus OZHZ. 

6 gedachten over “OZHZ houdt vol goed hun werk te hebben gedaan ondanks ernstige PFAS-waarden”

  1. Hier gaat men ervan uit dat PFASsen giftig wat bij huidige concentraties erg tegensprekelig is, verband tussen ziekte en kanker bv. is niet ontegensprekelijk aangetoond zoals men kan lezen in toxicolical profile of perfluoroalkyls.
    Alles wat niet afbreekt in het milieu en opgenomen wordt in het lichaam is giftig indien de concentratie maar hoog genoeg is. Men stopt dus best met productie omdat dat wegens niet afbreekbaarheid. Maar stellen dat het nu giftig is is allesbehalve zeker.
    Onderzoeken die licht verband aanwijzen worden niet bevestigd of zelfs tegengesproken door andere onderzoeken, men meldt bij herhaling commentaar als bij toeval gevonden verband wegens te kleine proefgroep, verwarrende variabelen, methodologische problemen enz…
    De normen worden niet in vraag gesteld. Toch zijn ongetwijfeld vragen bij te stellen. Zo ontdekt men bij een werker op de fabriek 1138 ng/mL PFAS in bloed waar er volgens de norm maar 6,9 in mag zitten. Toch was die persoon bij meting zeker nog in leven en ontbrak melding van ziekte. Iets analoog bij 3M in Zwijndrecht. Bij de jeugd zit men voor PFOS boven de norm. Vindt men verband met iets? Jawel iets verlate puberteit, tot wel soms 2cm korter enz.. maar met ziekte? Ja, ook met zelfgerapporteerde ziekte waar men in de litteratuur het erover eens is dat dit methodologisch fout is.
    De paniek is jammer genoeg gezaaid en is moeilijk uit te roeien Negatieve gevoelens van angst, haat, verdriet, machte.oosheid zijn een irrationeel gevolg ervan, jammer genoeg. Zij lijken me enkel te kunnen bestreden te kunnen door enige kennis van statistiek terzake bij te brengen.

  2. De OZHZ is een is een overheidsinstelling. Een ambtenaren apparaat.
    Ambtenaren hebben tegenwoordig geen ruggegraat meer.
    Ze uitvoeren uit wat de baas zegt. Dan heb je het minste gezeik.

    Maar als de baas geen kennis van zaken heeft, dan komt het dus niet goed en dat gebeurd heel vaak.

    De baas moet vriendelijk zijn naar zijn personeel, moeten sturen op zaken, geeft personeel te veel vrijheid om opdrachten het uit te voeren. Hierdoor geen conflicten en geen oncapabele baas die door het personeel wordt beoordeel als ee goede baas.

  3. Als ambtenaar heb je een probleem opgelost als je kunt aantonen dat jij niet verantwoordelijk bent. Hier zie je dat wederom. Bovendien is het bestaansrecht van de overheid het hebben (en dus creeren) van ernstige problematiek. En daarbij is een mensenleven inzet voor eigen carriere.

    Dit dossier is slechts een van de miljoenen volgens die blauwdruk.
    Ons kent ons. Vriendjespolitiek. Corruptie. Landverraad, ernstige mishandeling, dood door schuld en vanwege willens en wetens handelen zrlfs te classificeren als moord.

    Ambtelijk is het nieuwe crimineel.

  4. Arrogantie was top bij de toenmalige omgevingsdienst ten aanzien van hun handelen.
    Een handhaver met de voornamen Martines Rudolp gebruikte de eerste letters van zijn naam om brieven te ondertekenen met MR. Hiermede bij buitenstaanders de indruk wekken dat hij de advocaat was, terwijl hij totaal geen wetskennis bezat.

  5. Ze zijn alvast gestart met het schoonvegen van hun straatje.
    Het veilig stellen van hun banen, dat is belangrijker dan daadwerkelijk optreden. De houding is gelijk aan de bedrijven die zij moesten controleren, we deden niets fout.

  6. De omgevingsdienst praat nu anders als toen de Werkgroep Derde Merwedehaven op advies van, en met Joh Vollenbroek ook tegen DuPont ging procederen. BBT (best beschikbare technieken) hoefde DuPont niet. Daarvoor zijn we bij bezwarencommissies van de provincie geweest. De man die handhaver was, was trots dat hij mocht handhaven bij zo’n groot bedrijf, maar hoeveel verstand had hij van chemie? Ook onze werkgroep met Vollenbroek wisten toen nog niet van PFAS. Ook voordat het PFOA schandaal bekend werd hebben de milieudiensten DuPont nooit een strobreed in de weg gelegd. en werden de door DuPont voorgestelde lozingen geaccepteerd en in de vergunningen opgenomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld