Overslydrecht krijgt nieuwe bestemming

SLIEDRECHT – Waardeburgh gaat haar locatie Overslydrecht verbouwen tot een woon- en leefgemeenschap voor cliënten met een geheugenprobleem (dementiestoornis). Volgens de zorgorganisatie zijn de wensen van kwetsbare bewoners met dementie en hun mantelzorgers door de jaren heen veranderd en voldoet het gebouw qua inrichting en functionaliteit op langere termijn niet meer. De verbouwing begint na de zomervakantie.

Waardeburgh wil zich in Overslydrecht richten op het bieden van zorg aan bewoners met dementie, onder het motto ‘zorg met respect en vrijheid’. (Foto Stichting Waardeburgh)

Na de verbouwing (eind 2018) beschikt Overslydrecht over kleinschalige woon- en leefgemeenschappen. Cliënten kunnen daar volgens Waardeburgh in geborgenheid, maar tegelijkertijd ook in vrijheid wonen. “In Overslydrecht wonen, betekent een keuze voor een manier van zorgverlening die niet overal wordt toegepast. Bewoners die hun leven lang zelf hun leven konden inrichten en vormgeven, kunnen straks ook in Overslydrecht in maximale vrijheid leven”, aldus de zorgaanbieder.

Vrijheid
Waardeburgh wil bewoners persoonlijke aandacht geven en activiteiten aanbieden in kleinschalige woongemeenschappen. ”Bewoners kunnen zich vrij bewegen door de locatie, door de tuin, en als de bewoner dat wil en kan, ook door Sliedrecht. Door Waardeburgh wordt gebruik gemaakt van moderne technieken die helpen om aan de ene kant de bewoners optimale vrijheid te kunnen bieden en aan de andere kant gebruikt worden om de zorgmedewerkers een seintje te geven als bewoners de locatie verlaten. Bewoner én familie kiezen bewust voor deze vorm van zorg en dienen daarvoor ook in te stemmen”, aldus Waardeburgh. Volgens bestuurder Peter de Wit betekent de nieuwe zorgverlening onder andere dat de cliënt op een respectvolle manier en als een volwaardig mens met een beperking in het leven staat én dat hij daarbij alle vrijheid krijgt die hij of zij wil. De Wit: “De respectvolle zorg doen we overal, maar de vrijheid is nieuw voor Waardeburgh, waar het mensen met dementieproblemen betreft. De medewerkers krijgen hiervoor scholing en worden getraind op het werk. Daarnaast verwachten we van familie en mantelzorgers dat zij actief betrokken zijn en bijdragen aan de ondersteuning van en zorg aan de bewoner.”

Proefwoning
Inmiddels is één appartement verbouwd als proefwoning. Volgens Stichting Waardeburgh worden komende tijd in deze woning een aantal testen gedaan, met onder andere nieuwe technieken, maar ook met verrijdbare bedden, rolstoelen etc. Als de proefwoning aan de verwachtingen voldoet, begint na de zomer de verbouwing van de bovenste etage. “Eind 2016 is het eerste gedeelte van de verbouwing afgerond en kunnen de eerste bewoners in de compleet vernieuwde appartementen en woongemeenschap de nieuwe vorm van zorg aangeboden krijgen. Daarna volgen de andere etages. Door per etage te verbouwen, proberen we de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken”, laat Waardeburgh weten.

Meer informatie
Wie meer wil weten over wonen in de woongemeenschap van Waardeburgh, of wie in juni de proefkamer een keer wil bekijken, kan contact opnemen met de woonzorgconsulenten. Zij zijn bereikbaar via de Seniorenzorglijn 0800-4560456.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld