Oud-Merwedegijzelaar Kees Mijnster overleden

SLIEDRECHT – In zijn woonplaats Sliedrecht is donderdag 7 januari 2021 oud-Merwedegijzelaar Kees Mijnster (96) overleden. Hij was één van de langstlevenden van de groep, die op 16 mei 1944 werd afgevoerd naar Kamp Amersfoort. 

De gezondheid van Kees Mijnster ging al enige tijd achteruit. 

Kees Mijnster (Sliedrecht, 27 december 1924) was 19 jaar toen hij werd opgepakt bij de Merwederazzia en weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Hij werd twee weken vastgehouden. Op voorspraak van zijn werkgever Aviolanda in Papendrecht kwam hij eind mei 1944 vrij. De gevangenschap maakte op hem grote indruk. Daarover vertelde hij in de tv-documentaire ‘Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders’, die op 4 mei 2019 bij de NOS is uitgezonden.

Bij onthulling
Cornelis Marinus (Kees) Mijnster kwakkelde vorig jaar nogal met zijn gezondheid. “Maar dat belette hem niet begin oktober 2020 bij de onthulling van het monument voor de Merwedegijzelaars in Sliedrecht aanwezig te zijn. Vanonder zijn paraplu en ingepakt in een warmtedeken aanschouwde hij alles met grote aandacht. Ondanks het barre weer was de Mijnster heel dankbaar dat hij bij dit bijzondere moment aanwezig kon zijn”, zegt Anja van der Starre van digitaal monument Merwedegijzelaars. Ze heeft altijd contact met Mijnster gehouden. Van der Starre: “Dat hij op wilskracht zaterdag 3 oktober 2020 bij de onthulling was, nadat hij heel erg ziek was geweest heeft op mij grote indruk gemaakt.” De uitvaart van Kees Mijnster is woensdagmiddag 13 januari 2021. 

1 gedachte over “Oud-Merwedegijzelaar Kees Mijnster overleden”

  1. Respect voor dit soort mensen, onschuldig opgepakt en vast gezeten in de hel van Amersfoort.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld