Oud-bestuursvoorzitter Royal IHC krijgt vertrekbonus van half miljoen euro

KINDERDIJK / SLIEDRECHT – Scheepsbouwer Royal IHC heeft voormalig CEO Dave VanderHeyde een vertrekbonus van € 503.011,– betaald. Dat betaalde het bedrijf uit na tussenkomst van de rechter aan de topman, die vorig jaar gedwongen het bedrijf moest verlaten. Dat bericht Het Financieele Dagblad (FD).

Royal IHC in Sliedrecht. Vanwege de coronacrisis kreeg de scheepsbouwer honderden miljoenen staatssteun. Volgens het FD was het ‘een harde voorwaarde’ dat VanderHeyde bij zijn vertrek geen enkele vergoeding zou krijgen. De rechter vond dat hij daar wel recht op had. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

De toekenning van de vergoeding is gepubliceerd in een vonnis van de Amsterdamse kantonrechter. Daarin staat dat een derde partij (de staat in dit gebal – red.) een werkgever niet kan verbieden een minimaal wettelijke transitievergoeding te betalen.

Niet in beroep
De vaststellingsovereenkomst is door Royal IHC gesloten op het moment dat er nog geen staatssteun was toegezegd. Dat gebeurde pas volgens het FD drie dagen later. In de overeenkomst werd de arbeidsovereenkomst met VanderHeyde per 1 november 2020 opgezegd. In december 2020 werd de hoogte van de vertrekbonus voorgelegd aan de rechter. Het werd het bruto jaarsalaris van VanderHeyde. De man eiste meer! Certificaten IHC die hij met een lening had aangeschaft, zouden door de reddingsactie ‘waardeloos’ zijn geworden. De rechter ging daar volgens het FD niet mee. Royal IHC is niet in beroep gegaan en betaalde ruim een half miljoen euro uit.

1 gedachte over “Oud-bestuursvoorzitter Royal IHC krijgt vertrekbonus van half miljoen euro”

  1. Als ex medewerker met ihc certificaten kreeg ik niks en was ik mijn geld gewoon kwijt aan iemand die je vertrouwd om leiding te geven zo’n ooit mooi bedrijf.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld