Oishi Fusion

Oproep aan verhuurder: ‘Laat ook zien dat je een mens bent’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Voor een aantal ondernemers, instellingen en organisaties zijn het door de coronacrisis moeilijke tijden. Ook hier in Sliedrecht. Na een oproep door Sliedrecht24 kwam er slechts één reactie van een verhuurder, Elles Romijn. Wel reageerden een aantal huurders, die het moeilijk hadden maar geen medewerking krijgen van hun verhuurder om coulant om te gaan met het vragen van huur. Romijn verhuurt ruimte aan een stichting. 

Dit is één van de opgevangen papegaaien bij Stichting Hope For Wings. (Foto via Elles Romijn)

Namen van verhuurders werden genoemd. Een enkeling heeft zelfs ‘bot en zonder gevoel’ gereageerd en wenste niets van de huur af te doen, te halveren of te laten vervallen. Natuurlijk een ieders goed recht, maar bij hen was van coulance geen sprake. “Ik vind het ronduit schokkend dat er vanuit de verhuurders totaal geen animo komt om de ondernemers te helpen op wat voor manier dan ook”, reageert Romijn.

Tekst gaat verder onder tweet.

Elles Romijn las de oproep van Sliedrecht24 op sociale media. “Jullie oproep voor huurontheffing bracht me op het idee om ze een klein beetje meer te kunnen helpen. Ik kan ze tenminste één huurloze maand bieden en de belofte coulant te zijn ten opzichte van de huur in de komende spannende tijd.” Ze was al langer van plan om financieel tegemoet te komen. Romijn: “Ja, de impact van corona was denk ik door niemand te voorspellen. Het met eigen ogen zien, dat een stichting die het moet hebben van inkomsten door middel van veiligen, open dagen en donateurs het moeilijk heeft door het missen van inkomsten heeft me aan het denken gezet.” Ze is dan ook vaste donateur geworden en actief op zoek naar nieuwe donateurs die de stichting maandelijks met een klein bedrag willen steunen. “Zodat zij hun mooie werk voort kunnen blijven zetten”, aldus Romijn.

Stilte oorverdovend
Ze vindt dat meer verhuurders van een gebouw een coulance moeten overwegen naar hun huurder. “Misschien zouden zij eens stil moeten staan bij het feit dat ze juist in deze moeilijke periode de kleine ondernemer ‘bewust’ kapot maken met de vaak torenhoge huren van de panden, die ze bezitten. Kan de kleine ondernemer die niet meer betalen en moet hij zijn onderneming noodgedwongen sluiten, dan staat er een pand leeg die ik niet zo snel gevuld zie worden in deze tijd met de huidige maatregelen. Dus een leeg pand waar je ook geen inkomsten meer uit krijgt, is dit wat je wilt? Ik vind het ronduit schokkend dat er vanuit de verhuurders totaal geen animo komt om de ondernemers te helpen op wat voor manier dan ook. Je ziet momenteel initiatieven ontstaan waarbij mensen elkaar belangeloos proberen te helpen, denk aan burenhulp, de speciale corona hulpgroepen waar mensen zich aan kunnen bieden om een ander te helpen met allerlei dingen, hartverwarmend en een positief lichtpuntje in juist deze moeilijke periode. Des te pijnlijker is het, dat vanuit de verhuurders hoek de stilte oorverdovend is.” Ze heeft dan ook een oproep aan verhuurders. Romijn: “Heb je huurders waarvan je weet dat ze het moeilijk hebben? Ga met ze in gesprek. Ze weten al dat je een zakenman of -vrouw bent. Het is nu belangrijker om te laten zien dat je een mens bent. Denk met ze mee en laat ze niet vallen!”

Spannende periode
Op bedrijventerrein Nijverwaard verhuurt Elles Romijn sinds april 2019 ruimte aan stichting Hope For Wings, waar ze bovendien vrijwilliger is.”Doordat ik van dichtbij het werk van Hope For Wings kon en kan volgen en dus direct kan zien hoe belangrijk het werk is wat er verricht wordt, ben ik nauw betrokken geraakt bij de stichting en spring ik bij als en waar het het hardst nodig is”, legt Elles Romijn uit, ‘De stichting reageerde blij en opgelucht met tenminste even een periode van ademruimte qua huur. Maar het blijft spannend. Met alleen een vermindering of kwijtschelding van de huur zijn bij lange na nog niet alle problemen opgelost. Het blijft dan ook een spannende periode, waarbij ze volledig afhankelijk zijn van donaties van mensen.” Stichting Hope For Wings is ‘verschrikkelijk blij’ met dit gebaar. Ze kunnen de tegemoetkoming momenteel erg goed gebruiken. “Gelukkig lopen onze vaste donaties door, maar de donaties en vergoedingen die we normaal ontvangen voor het herplaatsen van papegaaien ligt momenteel stil waardoor we veel inkomsten missen”, reageert stichtingsbestuurder Yolande Heeringa van Hope For Wings, “Elles is al jaren een vaste waarde bij Hope for Wings, waar ons Half Way House, staat waar ze als vrijwilliger ook veel tijd en energie in steekt. Elke papegaai krijgt de zorg en aandacht die ze nodig hebben samen met het team van vrijwilligers.”

Tekst gaat verder onder tweet.

De opvang van deze papegaaien is in het Half Way House te Sliedrecht. Verder bemiddelen we als Stichting bij het herplaatsen van papegaaien voor particulieren en voeren daarbij huisbezoeken uit om zeker te weten dat de papegaai goed terecht komt. Stichting Hope For Wings is volledig afhankelijk van donaties.
 

3 gedachten over “Oproep aan verhuurder: ‘Laat ook zien dat je een mens bent’”

  1. Er zijn best wel meer sociale verhuurders, ik weet dat een , kleine, verhuurder voorlopig al de huur van een winkel in het centrum van Sliedrecht, voor de eerste 2 maanden heeft opgeschort, zodat de huurder toch verder kan in deze tijd, zonder de angst voor een faillissement. Ik denk dat de minste medewerking is te verwachten van de grote beleggers, die denken de macht te hebben.

  2. ik heb dit artikel gelezen. Dat verhuurders straks met leeg pand zitten houden ze Mogenlijk rekening mee. Waarom men niet coulant wil zijn wie weet het.

    de heer veen had over de grote ketens geen huur willen betalen. Ik zie zo men werkt zelf niet op de werk vloer. Dus zal niet begrijpen welke gevolgen voor,t personeel heeft ?

  3. Eens voor wat betreft de kleine ondernemer. Helaas denken de landelijke ketens er anders over, zij melden eenzijdig en zonder enig normaal gesprek dat ze voorlopig geen huur betalen. Je hebt elkaar als verhuurder en huurder ook na de crisis weer nodig in de keten dus denk er niet te lichtzinnig over.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld