Opmerkingen, moties en plannen van partijen lopen dwars door begrotingsraad

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De begrotingsvergadering van de gemeenteraad verschilde dinsdagavond 9 november 2021 nauwelijks met andere jaren. De politieke partijen maakten opmerkingen over de begroting 2022 en daar tussendoor fietsten zij hun eigen plannetjes en moties in de hoop op steun van de andere fracties in de raad. In het achterhoofd hadden de woordvoerders mogelijk de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022, maar het strikt houden aan de behandeling van de gemeentefinanciën dinsdagavond had prettiger geweest. “Alles hangt samen met de begroting, maar ik vraag u wel u daarin enigszins te beperken”, sprak voorzitter Jan de Vries (CDA) bijna tevergeefs. Kennelijk stoorde ook hij zich als burgemeester hieraan. De raad ging na ruim drieënhalf uur vergaderen akkoord met de begroting. Alle ingediende moties werden verworpen. Alleen de indienende partijen waren vóór! Bij de vergadering ontbraken vier van de 21 raadsleden.

Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Financiën kon de gemeenteraad een sluitende begroting aanbieden. Tussen de financiële cijfers lieten de politieke partijen vooral weten, waarin ze graag willen investeren. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het sombere financiële beeld is iets bijgesteld door een aangekondigde meevaller van het rijk aan de gemeente Sliedrecht. “Toch is het jammer dat op z’n groot gedeelte van de begroting de gemeente geen enkele invloed heeft. Het rijk beschikt en bepaalt. Gaat het goed met de rijksuitgaven, dan krijgen de gemeenten hun evenredig deel. Dat maakt het begroten tot een tombola. De uitkomst is ieder jaar ongewis”, stelde fractievoorzitter René de Munck (D66 Sliedrecht).

Geen kwakkeldorp
Het CDA noemde de begroting, bezien vanuit de 1e begrotingswijziging, ‘hoopvol’. “Tegelijkertijd zijn er ook zorgen. Ik noem de kosten van de jeugdhulp, de onzekerheden rond corona, en de herverdeling van het gemeentefonds. Dit zijn onderwerpen die ons als gemeente niet in de koude kleren gaan zitten en waar wij ook wat mee moeten”, vond fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA), “Zeker waar het gaat om de herverdeling van het gemeentefonds hangen ons vervelende dilemma’s boven het hoofd. Daarom is het goed dat wij op korte termijn met elkaar in gesprek gaan over de acties die wij nú gaan ondernemen om in de toekomst financieel fit te kunnen blijven als gemeente. We zien alles namelijk op ons afkomen en stilletjes afwachten, zou erg onhandig zijn.” Wil Sliedrecht ‘geen kwakkeldorp’ worden, dan moet volgens het CDA vooral niet de hand op de knip worden gehouden, maar juist worden geïnvesteerd in het dorp. “Als we de hand op de knip houden, doen we de inwoners tekort wat ons betreft”, aldus Dunsbergen, “Een financieel fitte gemeente is wat ons betreft waar wij de inwoner mee helpen om het betaalbaar te houden om in Sliedrecht te kunnen wonen, want de OZB hoeft daardoor niet omhoog en ook andere zaken, bijvoorbeeld begraven, kan daarmee betaalbaar blijven.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Niet overmoedig
Het college geeft volgens Slydregt.NU recht aan dat de context waarin aan de ambities in 2022 en de jaren daarna wordt gewerkt complex en voortdurend aan veranderingen onderhevig. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Niet alleen als gevolg van de coronacrisis, die nog lang niet voorbij is, maar ook door een falend bestuur met betrekking tot het sociale domein, dat nog voortdurend budgetoverschrijdingen toestaat en een falende directie de hand boven het hoofd houdt. Slydregt.NU onderkent met het college dat COVID-19 een grote impact heeft op ons allemaal en niet slechts op de begroting. De door het college in haar inleiding geschetste risico’s zijn zeker niet denkbeeldig. Slydregt.NU is daarom van mening dat men voorzichtig om moet springen met de reserves en niet overmoedig moet gaan spenderen uit de Eneco-gelden.”

Investeringspunten
Het CDA somde kort punten op, waarin volgens hen moet worden geïnvesteerd. “Meer woningbouw. Bij voorkeur in het midden en hogere koopsegment, maar ook een mix van koop en huur. Minder armoede. Dit zien wij terug bij het plan om tot een schuldenvrij Sliedrecht te komen, maar ook het tegengaan van energiearmoede via het verduurzamen van Sliedrecht. Betere bereikbaarheid. Bij voorkeur voor de fiets. Dan denken wij aan het dorp geschikt maken voor verschillende snelheden en ook de fietsveiligheid te bevorderen. Wij geloven dat wij met deze plannen meer balans brengen in onze gemeente en financieel fit worden én blijven”, aldus Dunsbergen. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Reclamemateriaal
D66 Sliedrecht kwam met een motie rond reclamemateriaal, dat nu nog huis-aan-huis door de brievenbus wordt gegooid. Alleen nog laten bezorgen als er een ja-ja-sticker op de brievenbus zit. Voor folders en het ontvangen van huis-aan-huisbladen. Fractievoorzitter René de Munck (D66 Sliedrecht): “Wat niet door de voordeur binnen komt, hoeft ook niet meer te worden afgevoerd en het wijzigen van het zogenaamde nee-nee-beleid. Letterlijk is het dan niet meer toegestaan vrijelijk reclamemateriaal door de brievenbus te storten. Het gaat hier om 35 kg foldermateriaal per gezin per jaar. Afval wat niet meer moet worden afgevoerd maar misschien wat nog belangrijker is ,niet meer moet worden geproduceerd.” Wel realiseerde De Munck dat oud-papier ophalende verenigingen gedupeerd kunnen worden. “Een probleem dat zich mogelijk voordoet bij deze verandering is dat de inkomstenbron van sommige verenigingen hierop is gebaseerd. Maar wil je van de inkomsten van milieuvervuiling leven wordt dan de vraag”, aldus De Munck.

Woningbouw
D66 kwam met nog een motie, dat werd aangekondigd door De Munck als ‘een laatste punt van zorg’. “Het college en deze raad heeft een grote ambitie tot het realiseren van 2500 woningen. Het afgelopen jaar gaat het voornamelijk over het aantal te bouwen woningen ten noorden van de A15. Het is stil over wat wij binnenstedelijk kunnen realiseren. Naar de mening van D66 Sliedrecht onterecht. De sleutel tot het ontwikkelen van vele honderden woningen ligt hier in deze raad. Wij gaan over de definitieve besluitvorming. Dit proces versnellen geeft onze  bewoners eerder kans op een door hun gewenste woning. De ontwikkelingen over het spoor zijn vooral afhankelijk van derden. Provincie en grondeigenaren zijn vooralsnog niet gemakkelijk te overtuigen. Laat staan dat de plannenmakerij al vergevorderd is. Dit wordt vooral een project met een lange adem.” D66 kwam zodoende met een motie ‘Versnellen Woningbouw. De Munck: “Wij kunnen meerdere ontwikkelingen op eigen grond realiseren. Integraal Kind Centrum de Valkweg: de nieuwe brede-school in combinatie met een sporthal, diverse gebouwen aan de Maaslaan, de oude school en kinderopvang. De oude brandweerkazerne en het oude politiebureau. Al deze locatie’s lenen zich voor een combinatie van woningbouw en de gevraagde nieuwe bestemming. Bij elkaar kunnen er op deze locatie’s ruim 500 woningen worden gerealiseerd in de gewenste kwaliteiten. De sleutel tot deze ontwikkeling zijn wij zelf, deze raad als opdrachtgever aan het college.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Intocht Sinterklaas
Slydregt.NU roerde het ‘niet houden’ komende zaterdag van de Sinterklaasintocht aan tijdens de begrotingsvergadering. “Kinderen verlangen erg naar de komst van Sinterklaas en Pieten – Zwarte Piet is de nek omgedraaid door de globalisten. Daarom vinden wij het ontzettend jammer dat er dit jaar geen intocht is in Sliedrecht. Kinderen waar de ouders en grootouders geen groen vinkje hebben wordt nu een stuk plezier onthouden. Hopelijk komt voor deze kinderen Sinterklaas met zijn trouwe knechten wel de scholen bezoeken. Wij hopen stiekem dat Sint zich toch laat zien de komende weken in de straten van ons dorp en dat onze burgemeester hier niet moeilijk overdoet. Wij weten immers na bijna 2 jaar leven met corona dat het aantal besmettingen in de buitenlucht nihil zijn.”

Verlink-praktijken
Slydregt.NU kwam met een motie ‘Mystery guests’. De lokale partij is tegen het inzetten van deze mensen in coronatijd. Het kabinet wil dat de coronaregels beter worden nageleefd en strenger worden gehandhaafd. “Demissionair minister Grapperhaus van Justitie heeft zelfs geopperd dat burgemeesters mystery guests kunnen inzetten, oftewel undercover controleurs”, stelde Jongeneel, die vertelde dat de inzet van een mystery guest in de horeca van Zwijndrecht tot grote woede heeft geleid en de burgemeester daar diep voor door het stof is gegaan is. Jongeneel: “Wij zijn van mening dat we dergelijke verlink-praktijken van undercover controleurs in ons dorp niet moeten willen zien.” Hij verzocht namens zijn partij in een motie om in Sliedrecht geen mystery guests in te zetten om de coronaregels te handhaven. 

2 gedachten over “Opmerkingen, moties en plannen van partijen lopen dwars door begrotingsraad”

  1. Beste heer Karens,

    Wij hebben van de andere partijen – ondanks verzoek om hun woordvoering te communiceren – niets ontvangen.
    Dinsdagavond hebben we besloten om daar ook niet meer om te vragen. Geen aandacht deze keer!

    Online artikelen worden steeds aangevuld of aangepast. Dit is er zo één, die woensdag (vandaag dus) nog aanpassingen / aanvullingen krijgt.
    Bij de moties waren uitsluitende de partijen die deze indienden vóór (zie artikel).

  2. Beste redactie,
    Wat ik mis in bovenstaande verslaglegging is hoe er gestemd is. Wie was voor en wie was tegen en waarom. Ook lijkt het of de PvdA, PRO Sliedrecht, de VVD en de SGP-ChristenUnie geen inhoudelijke bijdrage hebben geleverd. Mis de balans in deze verslaglegging. Hoe komt dit?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld