OPINIE: Column: ‘Veiligheid voor alles?’

(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Natuurlijk willen we in Sliedrecht graag groen zien, maar tegelijkertijd ook voldoende parkeergelegenheid. De meeste mensen zijn voor duurzaamheid, maar vinden het gemak van een tweede auto en / of een werkbus voor de deur ook wel erg prettig.

In een aantal gedeeltes van Sliedrecht is duidelijk te merken dat aan allebei wordt gedacht. Veel parkeerplaatsen en lange perken met struiken en boompjes komen steeds meer voor. Prachtig toch dat dit naast elkaar kan bestaan? Helaas is er een kind van de rekening. En dat kind heet Veiligheid!

Een voorbeeld. Je rijdt in jouw auto vanaf de Deltalaan naar de Thorbeckelaan, richting de Rivierdijk. Allereerst zijn er tegenwoordig een drietal rotondes op uw weg. Nu valt hierover te discussiëren of het heel veilig is dat een moeder met een klein kind dat net kan fietsen hier nergens voorrang heeft, maar die discussie laat ik graag voor een andere keer. Wat wel opvalt is dat er met enige regelmaat wel voorrang wordt verleend aan een fietser, waardoor de auto’s daarachter onverwachts ook weer moeten remmen. Maar het punt waar het mij vooral om draait zijn de zebrapaden en de aangrenzende parkeerplaatsen en perkjes.

Het valt mij op dat er regelmatig nauwelijks waarneembaar is of er mensen van plan zijn over te steken bij een zebrapad. De reden is vaak een werkbus of hoge auto die geparkeerd staat pal naast een oversteekplaats. En een andere reden is het te hoge struikgewas wat het zicht belemmerd voor automobilisten, iets wat ook op de Rembrandtlaan soms een probleem kan opleveren.

Het kan toch niet zo zijn dat we onze struiken en parkeerplekken belangrijker vinden dan de veiligheid van voetgangers? Om te beginnen zou mijn voorstel zijn om op de genoemde parkeerplekken geen bussen of hoge auto’s te parkeren. Dit scheelt aanzienlijk voor het zicht op de voetgangers! Daarbij zou het handig zijn om het groen bij de diverse zebrapaden laag te houden, zodat ook kinderen die willen oversteken goed te zien zijn.

Veiligheid voor alles, toch?

John van der Aa

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “OPINIE: Column: ‘Veiligheid voor alles?’”

  1. En dan moeten ( niet alleen) voetgangers ook nog rekening houden met links op de rechter baan van de rotonde rijdende fietsers en andere tweewielers houden.
    Het valt allemaal niet mee.

  2. Waarschijnlijk kijken er alleen architecten naar en geen echte verkeersdeskundige. Het moet mooi in het straatbeeld staan en behoeft niet functioneel en veilig te zijn. Jammer dat er óók binnen de gemeente waarschijnlijk zo gewerkt wordt.

  3. Wat denk je bij groenteboer lommers
    Net voor het zebrapad een super grote bloembak gekker kan niet

Plaats een reactie

*=Verplicht veld