OPINIE: Column: Plas en dras

Als het continu regent – zoals afgelopen avond, nacht en vandaag overdag – en een rondje door Sliedrecht rijdt, dan sta je versteld van de vele plassen. Het geeft een goed beeld waar de putten en kuilen zitten. Waar operatie Steenbreek eigenlijk snel moet plaatsvinden. 

Dit is zo’n voorbeeld. De Busonisingel dinsdag 10 maart 2020 in de wijk Baanhoek-West, in Sliedrecht-West. Het heeft inderdaad meer weg van een singel, what’s in the name. (Foto Gert Schutte)

Het gaat om doorgaande wegen, maar ook om straten in de woonwijken. Rond Middenveer en Wilgenplas zijn herstratingswerkzaamheden of wordt opgehoogd. Verzakkingen zie je bijvoorbeeld in de Werenbuurt. Wie via de Baaneweer naar de Koningsweer rijdt, krijgt het idee over een weg in de middeleeuwen met hobbels en bobbels te gaan. Het is zo maar een voorbeeld waar hoog nodig moet worden herstraat en de diepe kuilen eruit moeten worden gehaald.

Maar dat alles kost geld. Op tal van plaatsen staan flinke waterplassen. De doorgaande weg, het fietspad of woonerf is verzakt. Sliedrecht zakt behoorlijk. Daar kan menige woningbezitter of huurder over meepraten. De stoep of terras bij je huis ophogen is een vier- tot vijfjaarlijkse klus. Soms zou je dan willen in een appartementencomplex of flat te willen wonen. Dan hebben we het over privé inzet.

De aanzet tot deze ophoging zijn vaak afgebroken buizen of pijpen. Door verzakking afgebroken. Of je valt letterlijk door de straat voor je woning. Grond en zand is weggespoeld. Met een geblesseerde voet besluit je dat het zo niet langer kan. 

Ik ben bang na mijn rondje Sliedrecht van vandaag dat het riool- en straatwerk de komende jaren de gemeente Sliedrecht veel geld gaat kosten. En als we niets doen, dan wordt het alleen maar erger. Wie denkt eens uitgezakt te zijn, heeft het mis. We wonen nu eenmaal op veengrond. Een dijkgraaf vertelde mij eens bij de aanleg van de Betuwelijn, dat de goederenspoorlijn op ‘yoghurt’ wordt aangelegd. Ik noem het plas en dras. 

Met de nattigheid houdt het nu en de komende jaren niet op. Dat veroorzaakt nog meer plassen, verzakkingen en een potje voor herstratings- en ophoogwerkzaamheden dat steeds moet worden blijven aangevuld. Laten we samen in Sliedrecht goed beseffen dat het miljoenen gaat kosten om goede straten te hebben zonder afgeknapte rioleringspijpen.

Dan kan je het als huiseigenaar voor elkaar hebben. De gemeente is van de laagliggende straat. Als die niet meegaat, dan wordt het euvel niet verholpen. Ik ben benieuwd waar de tekening ligt met aan te pakken straten en wijken.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

4 gedachten over “OPINIE: Column: Plas en dras”

  1. Grappige is dat de bestrating op de foto waterdoorlatend zou moeten zijn. Maar doordat er allemaal zand en modder vanaf de hogergelegen Intermezzo (weg parallel aan het spoor) naar de Busonisingel afglijd slibt de hele bestrating dicht en werkt het niet meer. Het wordt tijd dat de gemeente meer onderhoud en aandacht besteed bij het toepassen van dergelijke bstrating!

  2. Peter, in de Weresteijn en Prickwaert staan sinds juli 2019 ongeveer 40 nieuwe lantaarpalen. Nu komt de grap: geen enkele van deze lantaarnpalen brandt. Dus bijna 8 maanden later, sommige kinderen worden in zo’n periode geboren. De Gemeente Sliedrecht, Stedin en Eneco krijgen het niet voor elkaar om ze aan te sluiten. Ergerlijk, mede omdat jij en ik ze betaalden. Het is als 8 maanden een nieuwe auto voor de deur hebben en er niet in rijden. Een heel duur grapje!

  3. Het probleem zal in het algemeen zijn dat het geheel nog meer zal doorzakken als je gaat ophogen, des te meer je verhoogt des te sneller zal het gaan zakken… In hele wijken zie je al dat voortuinen met treden in de loop der jaren heraangelegd zijn, oorspronkelijk op straat hoogte. Dit algemene probleem zal niet zomaar opgelost zijn. We zullen daarmee moeten leren leven, zoals de dokter zegt… en daarmee zal de Gemeente uiteraard ook rekening houden. Plaatselijke verzakkingen die plassen/hinder veroorzaken moeten natuurlijk wel acuut aangepakt worden.

  4. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wc’s die niet meer door willen spoelen bij verschillende buren, door het hoge grondwaterpeil! Vooral in de schildersbuurt! Word tijd dat er eens een gemaal open gegooit word!!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld