Opening expositie ‘Neergestreken in Sliedrecht’

SLIEDRECHT – Burgemeester Bram van Hemmen opent op 18 december 2015 een tentoonstelling ‘Neergestreken in Sliedrecht’ in het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99-101. Hij doet dat om 16.00 uur. 

De werkruimte van Genealogische Vereniging De Stamboom, vereniging voor familieonderzoek in Sliedrecht, Alblasserwaard en omgeving. (Foto ‘De Stamboom’)

De expositie wordt verzorgd door Genealogische Vereniging De Stamboom, vereniging voor familieonderzoek in Sliedrecht, Alblasserwaard en omgeving. De leden van de Stamboom vieren dat zij al 25 jaar actief bezig zijn met hun hobby. 

Komen en blijven
De tentoonstelling laat zien welke families naar het Baggerdorp kwamen en er bleven. Wijlen Ir. W. Bos Jzn geeft in zijn boek “Sliedrecht, dorp van wereldvermaardheid” al een overzicht van een honderdtal families, met vermelding in welk jaar zij zich te Sliedrecht vestigen. Dit overzicht beslaat de periode van de 16e tot de vroege 19e eeuw. De Stamboom gaat vanaf daar verder en toont in een overzicht de families die tot in de 20e eeuw in Sliedrecht neerstrijken.

Familie
In het bijzonder zien we de familie Vermaas. Zij kwamen uit de Hoeksche Waard en verdienden aanvankelijk hun brood in ‘de baggerij’, maar al snel beginnen twee broers een handel in stoffen en manufacturen. Eén van hen heeft ook een hobby: fotografie. Hij fotografeert niet alleen zijn eigen familie, maar ook personen en vee in de dorpen van de Alblasserwaard, tijdens het verkopen van zijn handelswaar. De resultaten daarvan zijn, naast zijn fototoestel en bijbehorende glasnegatieven, ook op deze tentoonstelling te zien. 

De Stamboom
In oktober 1990 begon een handjevol mensen De Stamboom als huiskamerclub, maar al snel kregen ze een ruimte onder in het Sliedrechts Museum. Enkele jaren later betrokken zij de Nor aan de achterzijde van het Museum. In 2005 volgde de verhuizing naar De Reling. Nu telt de club 130 leden en die zijn verspreid over het land, maar allen geworteld in Sliedrecht.

De tentoonstelling is voor het publiek te zien van zaterdag 19 december 2015 tot en met zaterdag 5 maart 2016. Het Sliedrechts Museum is geopend op woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld