Open dagen in dijksynagoge; bloemen en vruchten

SLIEDRECHT – In de Dijksynagoge aan Rivierdijk 51 is zaterdag 8 en zondag 9 juni 2024 van alles te zien, te lezen en te proeven van Sjavoeot. De synagoge zal versierd zijn met veel groen en bloemen zoals u dat waarschijnlijk nooit eerder gezien heeft. In de expositieruimte beneden zijn alle zeven vruchten te zien en is er eten en drinken. De synagoge is open van 14.00 – 16.00 uur.

Kinderen kunnen vrij uit allerlei kleurplaten kiezen en daar ter plekke wat moois van maken om de ruimtes nog verder mooi te maken. Vrijwilligers zijn aanwezig om u te vertellen over de synagoge en expositie in het algemeen en het feest van Sjavoeot in het bijzonder. Ook kan je een bezoek brengen aan de Bijbelse plantentuin, hoewel ook daar de slakken dit jaar aardig huisgehouden hebben, maar veel kleur zal er zeker zijn! De koffie staat voor je klaar, kinderen zijn van harte welkom en het staat u vrij foto’s te maken.

Oogstfeest
Het waarschijnlijk minst bekende feest van de Joodse feesten is Sjavoeot. Dit feest wordt zeven weken en één dag na Pesach gevierd en is net als Pesach en Soekot een oogstfeest. Het is de viering van het einde van de gerstoogst en het begin van de tarweoogst. Sjavoeot wordt ook wel de Dag van de Eerstelingen genoemd om te gedenken dat de eerste vruchten van de zeven landbouwproducten die volgens de Thora in Israël werden verbouwd naar de tempel werden gebracht. Maar Sjavoeot is meer dan dat. Tijdens Sjavoeot wordt ook de ontvangst van de Thora herdacht. Tijdens de uittocht van het Hebreeuwse volk uit Egypte en de 40-jarige tocht door de woestijn, ontving Mozes van God de tien geboden op de berg Sinaï. Een aantal dagen later zou het gehele Hebreeuwse volk, daar in de woestijn, de Thora van God accepteren. Daarmee was het verbond van het Hebreeuwse volk met God en het Joodse volk geboren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld