Ook in Sliedrecht speelt… ‘Kunnen we alles nog betalen?’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De energiekosten stijgen de pan uit en ook voor de boodschappen moet de portemonnee worden omgekeerd. Alles is in korte tijd een stuk duurder geworden. Kunnen we het allemaal nog betalen? Moeten we het spaargeld (als dat er is) aanspreken? Of een extra trui aan doen of vest als het wat koudere najaar aanbreekt? Hoe beleven we dit in Sliedrecht? Is er sprake van armoede in Sliedrecht? En wat voor gevolgen heeft dat? Hoe gaan we daar mee om? Online krant Sliedrecht24 legde dit voor aan de gemeente Sliedrecht en een aantal organisaties in het dorp. Wat merken zij? En hoe gaan ze er mee om?

Duidelijk is dat het ook voor veel Sliedrechters niet gemakkelijk is. Geld kan maar één keer worden uitgeven en dat zou betekenen dat als de kosten in energie en boodschappen zit niet aan andere dingen kan worden besteed. Dat zorgt voor geldstress. (Stockfoto)

Voor de organisatie Samen voor Sliedrecht speelt de armoedeproblematiek in het dorp al geruime tijd. “Via het armoedefonds verdelen wij schoolpassen aan kinderen die van groep 8 naar het voortgezet onderwijs gaan. Aanvragen nemen zeker toe. Ons Menstruatie Uitdeel Punt (MUP) is sneller leeg. Wordt aangevuld via het armoedefonds. Onze stamppotavonden (starten deze maand weer ) zit nog steeds vol met tachtig personen”, legt voorzitter René Serno van Samen voor Sliedrecht uit. Serno is met zijn organisatie winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2022. De prijs werd in het leven geroepen na het overlijden van de geboren Giessenburger Harrewijn, die zich altijd heeft ingespannen voor het tegengaan van armoede.

Toenemende behoefte
Sinds september 2021 worden door vrijwilligers van LEEF! en de Gereformeerde Kerk aan Middeldiepstraat 6, in samenwerking met ‘Samen voor Sliedrecht’, bijna maandelijks soep/broodmaaltijden verzorgd voor een groep van 70 tot 80 personen met een smalle beurs en/of alleen gaanden. Deze verstrekkingen worden in het seizoen 2022/2023 voortgezet, omdat er een (toenemende) behoefte aan is. Daarnaast verzorgen vrijwilligers van ‘Samen voor Sliedrecht’ met medewerking van de Gereformeerde Kerk, vrijwel maandelijks een warme maaltijd voor dezelfde deelnemers. Op deze wijze kunnen bepaalde inwoners van Sliedrecht, met steun van de gemeente Sliedrecht en andere sponsoren, maandelijks twee gratis maaltijden ontvangen.

Kostenontwikkelingen
De Diaconie van de Gereformeerde Kerk bezorgt al maanden voedseltassen bij verschillende inwoners van Sliedrecht, die extra steun goed kunnen gebruiken. “De inhoud van deze tassen wordt gegeven door kerkleden. De ontwikkelingen op het gebied van kostenstijgingen (energie en voedsel) wordt nauwlettend gevolgd door de Diaconie. Waar nodig worden gemeenteleden geattendeerd op bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen. Een grotere vraag naar financiële steun onder de leden, is bij deze kerk nog niet gesignaleerd. De verwachting is wel dat dit binnenkort zal gaan wijzigen, vanwege de kostenontwikkelingen op tal van terreinen”, legt Gerard de Haan van de Gereformeerde Kerk uit. Waar nodig zal de kerk de gemeente Sliedrecht daarover informeren, tijdens gesprekken binnen het nieuw opgerichte ‘Sociaal Maatschappelijk Platform Geloofsgemeenschappen in Sliedrecht (SMPG).

Initiatieven bibliotheek
Ook bibliotheek AanZet is met armoede bezig. “We onderzoeken of we eventueel lidmaatschap voor mensen met weinig geld gratis kunnen aanbieden en beginnen binnenkort een weggeefkast. Naast de menstruatieproducten gaan we daar verzorgingsproducten aanbieden voor mensen, die het krap hebben in deze tijd. Mensen kunnen dan spullen afgeven, voor een ander. Ook geeft het armoedefonds af en toe wat producten gelukkig”, licht Paula Stuy van Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan toe.

Meer aanvragen verwacht
Voor Stichting Jeugd Actief (JA) was het even een periode wat rustiger met het bemiddelen van kinderen naar een sport- of andere vereniging. Voorzitter Nicole Boer: “Met de toename van gezinnen met minder besteedbaar inkomen voorziet de stichting dat ze weer meer aanvragen zal krijgen. Ook voor de komende tijd is de verwachting dat verenigingen weer mee doen om met gesloten beurs kinderen toch mee te laten doen. Het verenigingsleven is voor elk kind belangrijk. Een kind krijgt daarmee zijn eigen netwerk en de kans om op een andere manier vrienden te maken.”

Eten
De Moestuin Sliedrecht heeft ondanks haar hogere energierekening besloten dit niet in de prijzen van de verkoopproducten door te rekenen. “Zo blijven gezonde onbespoten groenten ook betaalbaar voor mensen die een wat smalle beurs hebben. Vaak geven mensen die wat ruimer bij kas zitten wat extra geld. Met dat geld kunnen we samen zorgen dat de prijzen niet hoeven stijgen”, licht voorzitter Mirjam Lankreijer van Moestuin Sliedrecht toe. Gelukkig zijn er volgens haar ook bedrijven die geloven in de moestuin en haar inzet voor de samenleving. Lankreijer: “Het ene bedrijf geeft korting en de ander sponsort een groente bed. Zo kunnen we ook de voedselbank weer aan lokale en verse producten helpen. De ene hand wast de andere. Samen moeten we het in Sliedrecht voor iedereen een stukje mooier maken.” Moestuin Sliedrecht schenkt nog steeds elke dag een gratis kopje koffie of thee met iets erbij. Lankreijer: “Benefiet koffie noemen wij dat. Betalen mag, maar hoeft niet. En op dinsdagochtenden is er de groene buurthuiskamer. Als je wat in de problemen zit met post of andere zaken zijn er professionals van Het Bonkelaarhuis aanwezig om een praatje te maken.”

Bespreekbaar
Wanneer inwoners van Sliedrecht kampen met vragen of zorgen over hun financiën kunnen ze bij Het Bonkelaarhuis aan het Bonkelaarplein 7 terecht voor advies en hulp. “Wij kijken samen met de inwoner naar de gehele persoonlijke situatie en wat daarin het meest passend is. Ons advies is om tijdig het onderwerp bespreekbaar te maken en niet te wachten met het stellen van vragen. Wij kijken en denken graag mee met de inwoners van Sliedrecht”, licht woordvoerder Eva Lut van Het Bonkelaarhuis toe. Ook de gemeente Sliedrecht is om een reactie gevraagd, maar die heeft vooralsnog niet gereageerd. Dit jaar komt de Rekenkamer Sliedrecht tenslotte met een rapport over het gemeentelijk armoedebeleid en schuldhulpverlening.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld