Ook in Sliedrecht gaat u precario betalen

SLIEDRECHT – Een sinterklaascadeautje kan je het niet noemen. De gemeente Sliedrecht gaat ook net als veel andere gemeenten nog even ‘meesnoepen’ van precariobelasting over kabels en leidingen die in de grond liggen, zoals die van netbeheerder Stedin en waterleidingbedrijf Oasen. 

Door de heffing op ondergrondse gas- en elektriciteitsleidingen gaat de energierekening omhoog. (Luchtfoto Vincent Prins)

Over precariobelasting berichtte zaterdag 5 december 2015 ook de NOS. 

Gemeentegrond
Beheerders van leidingen zijn verplicht om de precarioheffing door te rekenen aan iedereen. Zij voelen zich een ‘melkkoe’ en spreken van ‘oneigenlijke belasting’. De gemeente staat wel in hun recht, want de leidingen lopen door gemeentegrond. Mogelijk is het nog maar voor een aantal jaren, want politiek Den Haag denkt na over een verbod. Mogelijk dat gemeenten die deze heffing(en) uitvoeren, later aanspraak maken op compensatie van het rijk.

Leveringsgebied
De oppositie is het eens met de heffing waar het college mee lijkt in te stemmen. “Sliedrecht neemt daarvoor het gemiddelde tarief van andere gemeenten. We zouden dom zijn om het niet te doen. Omliggende gemeenten doen het ook waarbij bijvoorbeeld Molenwaard voor het maximum gaat. De kosten worden namelijk niet per gemeente doorberekend, maar over het leveringsgebied. Sliedrechters gaan dus sowieso betalen en dus zijn we een dief van onze eigen portemonnee om dat extra gemeenschapsgeld niet ook te incasseren”, zegt fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) zaterdagmiddag in een reactie. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld