Online krant Sliedrecht24 vijf jaar bovenop lokaal nieuws en dichtbij inwoners

SLIEDRECHT – Het is feest op de redactie! Online krant Sliedrecht24 bestaat vandaag, maandag 29 juni 2020, precies vijf jaar. Sinds de start is Sliedrecht24 gegroeid en bekend geworden. Sliedrecht24 is een begrip in Sliedrecht. “Bij ons lezen inwoners vaak het eerste nieuws. Dat komt omdat we een breed netwerk hebben en worden geïnformeerd. Ook zijn we bij veel zaken die in Sliedrecht spelen. We zijn in vijf jaar tijd uitgegroeid naar een volwassen online krant, die meetelt. Waar naar wordt gerefereerd op verjaardagen of in de gemeenteraad. Sliedrecht24 is van de Sliedrechters geworden, mag je zeggen. Er zijn zelfs mensen die zeggen ‘dat stond op S24’. Als verkleinwoordjes worden gebruikt, dan sta je dichtbij. Dat willen we ook!”, zegt oprichter en eindredacteur Peter Donk.

Journalist Peter Donk doet hier rechtstreeks verslag van de raadsvergadering. De gemeenteraad van Sliedrecht wordt wekelijks gevolgd. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Nadat journalist Erik de Bruin in de zomer van 2015 aangaf te gaan stoppen met Sliedrecht Vandaag stapten de journalisten Peter en Brenda Donk in het gat van een lokale online krant. “Dat gebeurde destijds in goed overleg met Erik, we kenden elkaar en nieuw was de online journalistiek niet. Jaren daarvoor, tussen 1998-2010, hadden we de Internetkrant voor Zuid-Holland Zuid, één van de eerste Nederlandse internetkranten. Sliedrecht24 wilde zich gaan richten op het headlinenieuws, het eerste nieuws en snel brengen. Dichtbij de inwoners, dus van groot tot ook het kleine nieuws brengen. Ik vind dat we daar goed in zijn geslaagd. Mede dankzij hulp van vrijwilligers, die zich spontaan gingen inzetten voor Sliedrecht24, verslaggevers, fotografen en mensen die vooral onder motorkap meekeken”, zegt Donk. Hij werkt al ruim 35 jaar in de journalistiek, zowel schrijvende als sprekende journalistiek. Brenda was jaren werkzaam bij de omroep en schreef ook al voor de internetkrant begin deze eeuw. Maandag 29 juni 2015 om 20.00 uur verscheen het eerste bericht online op Sliedrecht24. Uitgever is Peter Donk Productions en Sliedrecht24 is actief op verschillende sociale media.

Tijd en verslagggeving
De start van Sliedrecht24 was het begin van vijf jaar lang, soms letterlijk dag en nacht, zeven dagen per week werken aan een nieuwssite. Donk: “Dat is waar! Er is weinig vrije tijd en je bent geen weekend vrij. Sliedrecht24 vraagt veel van mij, maar ook van mensen die er bij betrokken zijn. Ik noem als voorbeeld onze vrijwilliger Hans van der Aa. Dagelijks, ook in het weekend, is hij bij de online krant betrokken als fotograaf en / of verslaggever. Of al vijf jaar onze steun en toeverlaat vrijwilliger John Kieffer, voor alles wat onder de motorkap gebeurt naast onze provider. We werken met een kleine redactie en sinds november 2019 is Brenda minder actief voor Sliedrecht24. Het werk is alleen maar toegenomen en de drukte blijft. We schrijven zelf, doen de reclameverkoop zelf en sturen vrijwilligers aan. Met Sliedrecht24 heeft Sliedrecht iets unieks in handen. Mensen met een journalistieke achtergrond leggen dagelijks het nieuws en sportnieuws van het dorp online vast. Onze online krant is één en al geschiedschrijving. Met een eenvoudige zoekmachine om artikelen te zoeken.” Sliedrecht24 houdt ook vast aan het brengen van klein nieuws. “Ik noem de rubriek verloren / gevonden. Soms worden gepubliceerde voorwerpen of dieren in korte tijd teruggevonden. Gelezen op Sliedrecht24. Dat is prachtig en waardevol.” 

Lokale journalistiek
Sliedrecht24 staat bekend als een kritische volger van wat er gebeurt in het dorp. Donk vindt dat normaal. “Wij wachten niet op witte rook en vragen door als het onderwerp erom vraagt. Dat was in het begin best wennen voor veel mensen. Die vonden ons veel te veel er bovenop zitten. Nog hoor ik wel dat we kritisch zijn en beschouw dat als een compliment. Mijn ervaring is dat Sliedrecht zulke journalisten nodig heeft. Ik heb de afgelopen jaren ervaren, dat er niet altijd zorgvuldig wordt omgesprongen met bijvoorbeeld gemeenschapsgeld. Ik noem het kostenverspillende vuurwerkdetectiesysteem, waar de gemeente Sliedrecht drie jaar aan vast zat en niets opleverde. Maar wel ruim een halve ton heeft gekost en de bootjeshelling die er nooit is gekomen, maar nog veel meer kostte. Het zou een ramp zijn als de lokale journalistiek uit Sliedrecht zou verdwijnen. Je hebt een controlerende taak! Online zie ik voor de lokale journalistiek een toekomst, maar lokale journalistiek op papier wordt op termijn onbetaalbaar. Dat is voorbij!”, zegt Donk. 

Bezoekerscijfers en adverteerders
Al snel gaat het gesprek dan over geld. Sliedrecht24 draait dankzij advertentie-inkomsten. Donk: “Met de verkoop van reclamebanners aan bedrijven, instellingen en organisatie verdienen we de kosten terug. Laten we maar eerlijk zijn. Het kost ongelooflijk veel tijd om dagelijks verslag te doen, berichten die door de gezonde groei ook steeds meer worden. We groeiden van zes berichten op een dag naar soms vijftien. We zagen de bezoekerscijfers enorm oplopen. Eind 2019 waren er bijvoorbeeld 5.176.826 artikelen geopend. Voor adverteerders is Sliedrecht24 één van de goedkopere media, maar ook de garantie dat de advertentie wordt gezien. Een reclamebanner op Sliedrecht24 is interessant. We hebben verschillende bedrijven, die al jaren adverteren.” Online krant Sliedrecht24 verwacht de komende jaren een lichte groei van het aantal bezoekers. 

Maatschappelijke rol en toekomst
Sliedrecht is mediapartner van zwem- en waterpolovereniging Door Water Fit. “We steunen verder de Sliedrechtse korfbalclub Merwede/Multiplaat en volleybalvereniging Sliedrecht Sport. Ook steunen we bijvoorbeeld ieder jaar het zomerjeugdevenement KNOTS. Ik vind dat we ook een maatschappelijke rol hebben.” Nieuws consumeren, is en blijft bij Sliedrecht24 nu en in de nabije toekomst gratis. “Dar gaat wat ons betreft niet veranderen. Wel staan we open voor nieuwe technieken, veranderingen in vormgeving en de wijze van – met bijvoorbeeld de drone – in beeld brengen”, zegt Donk, die graag nog eens in andere gemeenten een 24-versie wil starten. Hij denkt aan steden als Gorinchem en Hilversum, maar ook het meer landelijke Altena. Donk: “Daar moet wel een ervaren journalist op zitten, die ook reclameverkoop kan en wil doen. De persoon mag contact opnemen! Ik denk dat wat wij nu met Sliedrecht24 doen, dat ook in andere gemeenten kunnen.”

7 gedachten over “Online krant Sliedrecht24 vijf jaar bovenop lokaal nieuws en dichtbij inwoners”

  1. Brenda en Peter van harte gefeliciteerd met het 5-jarig jubileum van Sliedrecht24. 5 jaar lang blijven we op de hoogte van het wel en wee in Sliedrecht en tot in de kleine details,zoals een gevonden kinderschoen maar ook wanneer het om ingrijpende zaken gaat . Ook Hans zien we overal waar iets te beleven is in Sliedrecht met daarbij prachtige foto’s. Ook de gemeenteraadsvergaderingen worden uitgebreid beschreven en gelijk ook de journalistieke controle. Wil je op de hoogte blijven wat er in Sliedrecht speelt dan moet je echt Sliedrecht24 aantippen. Volhouden en doorgaan.

  2. Gefeliciteerd Sliedrecht24. Ga maar door op de ingeslagen weg en laat je er niet vanaf halen door vooral veel negatieve kritiek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld