Onderzoeksraad kijkt naar effecten industriële uitstoot Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De veiligheid voor omwonenden van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht wordt onderzocht. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag 27 september 2021 bekendgemaakt. Dat moet een steun in de rug zijn voor de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden, die een rechtszaak voeren tegen de chemiereus om schade van de afgelopen jaren te verhalen. 

De onderzoeksraad onderzoekt naar aanleiding van RIVM-onderzoek de situatie rond Tata Steel in IJmuiden. Dat wordt nu uitgebreid met o.a. het chemiebedrijf ‘aan de overkant’. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De uitstoot baart onder meer inwoners van Sliedrecht al jaren zorgen. Het advies om met mate groenten en fruit te eten of helemaal niets uit de tuin te eten, staat veel bewoners niet aan. “Hoe gezond is het wonen nog onder de rook van Chemours?”, vragen zij zich af.

Gezondheidseffecten
De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de wijze waarop burgers in Nederland worden beschermd tegen de risico’s van soms jarenlange schadelijke industriële uitstoot en lozingen. “Blootstelling aan industriële stoffen kan schade veroorzaken aan de gezondheid. Dat kan door eenmalige uitstoot of lozing zijn, maar ook door een opeenstapeling van stoffen in de loop van de tijd. Onderdeel van het onderzoek is in hoeverre rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot”, stelt de raad. 

1 gedachte over “Onderzoeksraad kijkt naar effecten industriële uitstoot Chemours”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld