Onderzoekbureau ziet herontwikkeling van BW-plein meer dan gewenst

SLIEDRECHT – De Ondernemersvereniging Burgemeester Winklerplein liet onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een toekomstbestendig Burgemeester Winklerplein. Met de tijd mee gaan is belangrijk om de consument te kunnen vasthouden. De consument verandert tenslotte. “Het is niet alleen genoeg om de straatstenen te veranderen. Dat proces werkt net horten en stoten. Er zijn extra meters in te vullen”, werd woensdagavond 3 juli 2019 gesteld. Als alle plannen doorgaan komt er 3.971 vierkante meter vloeroppervlakte bij. “De huidige plannen zijn groter dan nodig en groter dan gewenst”, stelt onderzoeker DTNP, die kiosken ‘afgrijselijke dingen’ noemde en de kiosken graag ziet weggesaneerd. Kritiek was er ook van het bureau op het gebruik van het parkeerterrein door de markt en kermis. 

Onderzoeksbureau DTNP ging aan de slag. Woensdagavond werd het onderzoeksrapport gepresenteerd. De gemeente Sliedrecht stelde mee geld beschikbaar voor het onderzoek. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

In de zaal waren naast o.a. ondernemers, onderzoekers en raadsleden aanwezig. Ook wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en project Burgemeester Winklerplein was aanwezig. Voorzitter Piet Boogaard van de ondernemersvereniging Burgemeester Winklerplein refereerde in partycentrum De Lockhorst nog aan de afgelopen periode dat over de toekomst van het plein wordt gesproken, alweer zo’n twintig jaar. “De relatie met de gemeente Sliedrecht is nu weer goed”, stelde Boogaard, “DTNP uit Nijmegen is met een visie gekomen.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Supermarkt
Het bureau ziet verblijfgebied Kerkbuurt en het gebied Burgemeester Winklerplein (dagelijkse inkoop voor producten – red.) als twee losse winkelgebieden. Er worden volgens DTNP meer inwoners verwacht. Een groei naar 27.000 inwoners in 2025. Met de komst van internetinkopen is het koopgedrag beïnvloed. Bijna 25% van de inkopen wordt gedaan via internet. Dat zijn bestedingen door mensen die niet meer in fysieke winkels komen. Dat betekent ook wat voor bestaande winkelcentra. “Dorp- en wijkcentra doen het heel goed en zelfs langzaam beter. Het gaan bijvoorbeeld naar de supermarkt. Of ze gaan naar de grote stad. De middelgrote winkelcentra hebben het moeilijk. Winkels hebben het gewoon moeilijk. Kansen liggen er meer in Sliedrecht voor het Burgemeester Winklerplein, dan aan de Kerkbuurt. Een supermarkt is een zeer grote trekker en daar kunnen andere winkels van profiteren”, stelde senior-adviseur Wart Frielink van DTNP. Een supermarkt toevoegen (1200 – 1500 vierkante meter) aan het Burgemeester Winkelplein vindt DTNP een goed idee. Het wordt zelfs ‘logisch’ genoemd. Aldi zou verplaatst kunnen worden. Er valt dan wat te kiezen of de consument gaat naar beide supermarkten. Beste locatie is waar nu het Chinese restaurant zit.

Cijfers
Belangrijk is hoe het gemeentelijk beleid eruit ziet. De economische agenda geldt hier. Het Burgemeester Winklerplein is daarbij geconcentreerd op ‘foodaanbod’. Sliedrecht heeft een wat lager inkomensniveau gekeken naar het landelijk gemiddelde. Wat cijfers! Winkelomzet per hoofd (excl. BTW) is € 2.434,–, de koopkrachtbinding is 91%. Besteding is 55 miljoen euro. Er is behoefte aan 8.600 vierkante meter winkelaanbod. In Sliedrecht is 9.000 vierkante meter beschikbaar. Groei inwoners gaat in de toekomst in Sliedrecht de besteding via internet compenseert. DTNP spreekt van ‘geen wereldschokkende cijfers’ en het bedrijf concludeerde dat Sliedrecht een heel divers winkelaanbod heeft.

Mogelijkheden
Niet-dagelijks aanbod zou niet moeten worden toegevoegd aan de Burgemeester Winklerplein. Ook de dienstensector verdwijnt uit door internet. Er is volgens DTNP geen aanleiding om dat toe te voegen. Een lunchroom of vergelijkbaar (150 vierkante meter) wordt wel gemist als het om horeca gaat. Het pas bij een ‘boodschappencentrum’ als het Burgemeester Winklerplein. Ook een schoenen- en slotenmaker past goed aan het plein. Combinatiebezoek is goed. Voor DTNP een randvoorwaarde. Parkeren is van groot belang. De consument wil voldoende parkeerruimte. Er zijn 90 tot 110 extra parkeerplaatsen bij het Burgemeester Winklerplein nodig en je moet geen krappe parkeerplekken hebben. Niet uitbreiden bij het nieuwe busstation is een advies. Ruimtes in gebied C (waar nu Chinees zit) moeten vrezen voor leegstand, vreest DTNP. Kritiek was er op het gebruik door de markt. “Een markt die maar een half plein gebruikt! Daar moet iets aan gedaan worden. Ook een half plein voor de kermis is niet verstandig.” DTNP pleit voor het voorkomen van conflicterend gebruik van het parkeerterrein. DTNP concludeerde: maak een minder groot programma (vloeroppervlakte – red.), benut de kans die een tweede supermarkt creëert en waarborg goede parkeermogelijkheden. Houd ook rekening met het moeten oversteken van straten, zoals de Rembrandtlaan. Op de huidige tekening staan ook insteekparkeerplaatsen aan de Rembrandtlaan. Boogaard stelde vast dat de hele parkeervoorziening nog lang niet op peil is.

Procedure
“Het eerste wat nu nodig is een bestemmingsplanwijziging. Plan B en C zouden tegelijk moeten worden beoordeeld. Ook moet naar de parkeerbehoefte worden gekeken. Ik ben ook bang dat een supermarkt bezwaar gaat maken”, sprak Boogaard, die bang is dat het nog een lang traject is. Boogaard: “Maar ik hoop dat we samen snel zaken kunnen doen.” Er is in plan C (daar waar nu de Chinees zit – red.) met de ondernemers nog geen enkele plaats ‘aangewezen’ waar zij naar toe gaan. In dit plangebied zitten eigenaren en huurders. Uit de zaal werd door een raadslid gesuggereerd om zelf het initiatief te nemen en misschien naar Plan B (daar zit nu apotheek Hoogland) te verhuizen. Michiel Pranger opperde dat er een masterplan onder ligt. Door een conflict met de ontwikkelaar is het anders gelopen. “Wij willen bouwen en initiatieven tonen. Daar gaan we voor. We gaan naar een toekomstbestendig winkelcentrum”, sprak Pranger.

Vertrouwen
Wethouder Vat deed verwoede pogingen op de kaken op elkaar te houden. “Voor ons is het een gezamenlijk doel om een toekomstbestendig winkelcentrum neer te zetten. Ik hoop dat we elkaar nu recht in de ogen kunnen kijken. We willen naar een situatie dat we weer gezamenlijk aan tafel zitten. Ik ben blij wat ik vanavond heb gehoord en gezien. Daar kunnen we samen over praten. We zijn ook bezig om met de vastgoedeigenaren aan tafel te komen. Ik wil het vertrouwen over en weer terug. Ik kan dit niet nu in één keer omdraaien. Er is de afgelopen jaren te veel gebeurd. Dat vertrouwen over en weer naar elkaar, daarin moeten we weer gaan investeren”, aldus Vat. Ook de ontwikkelaar Windroos moet stappen zetten. Vat: “Als niemand beweegt, dan gaat het de verkeerde kant op. Dat vliegwiel moeten we aan de gang krijgen en dan versnellen.”

2 gedachten over “Onderzoekbureau ziet herontwikkeling van BW-plein meer dan gewenst”

  1. Toen wij in 2005 de lunchroom de Markt opende. Kregen wij te horen dat wij er hooguit 3a4 jaar konden blijven zitten. (Eigenaar van de kiosk Jan de Besten wist van niks.) Er zou op de plaats van de apotheek een horeca punt komen.>>>>>> Het is nu 2019.<<<<<14 jaar verder.
    Er wordt alleen maar geld weggegooid met onbenullige onderzoeken. Maar dat zijn we in Sliedrecht gewend. Veel praten en weinig ondernemen. Wel staat half Sliedrecht op zijn kop als er op zondag een evenement gehouden wordt. Of een winkel zijn deuren opent. Dan is er geen onderzoek nodig. Dat moeten ze eens onderzoeken, of daar animo voor is. Vrijheid van ondernemen noemen ze dat.
    Bovenstaande onderzoek; Ook weer zo'n lulverhaal wat kant nog wal raakt. Weer een hoop geld weg.

  2. een ding wil over zeggen. Dat onderzoek bureau slaat plank mis over kermis en markt. De kermis moest richting chiness zo dat genoeg parkeer ruimte over bleef. De markt een 1/2 plein is voor gekomen meer uit nood.

    Een tweede supermarkt sorry weet niet, kiosken weg om auto,s neer te zetten verder niet. Ik lees nergengs dat kiosk eigenaars nieuwe plek is aan geboden !

Plaats een reactie

*=Verplicht veld