Onderzoek arbeidsinspectie naar bloedwaarden

DEN HAAG / DORDRECHT – De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) begint een onderzoek naar het gebruik van de kankerwekkende stof PFOA (in de Verenigde Staten bekend als C8-red.) bij chemiebedrijf Chemours Nederland in Dordrecht. 

De stof is jaren (tot 2012) gebruikt bij de productie van de anti-aanbaklaag teflon door het toenmalige bedrijf DuPont. De vroegere arbeidsinspectie wil weten hoeveel van de giftige stof in het bloed van de werknemers is gevonden de afgelopen jaren en bij hoeveel (oud-)werknemers de bloedwaarden zorgwekkend hoog waren. Aanleiding voor de Inspectie van SWZ zijn verschillende klachten van (oud)medewerkers en berichten in de media.

Bloedonderzoek
Het onderzoek zal zich alleen op de stof PFOA richten. “Wij gaan onderzoeken hoe de werkprocessen verlopen en verliepen binnen het bedrijf. Wat er onder andere aan beschermende maatregelen zijn genomen, we kijken naar de resultaten van het bloedonderzoek en als er aanleiding is wordt aanvullend bloedonderzoek gedaan”, zegt Paul van der Burg van de Inspectie van SZW. Niet bekend is wanneer het SZW-onderzoek is afgerond of wanneer resultaten bekend zijn.

Bezorgdheid
Half april wordt een onderzoeksrapport van het RIVM verwacht over de gang van zaken aan de overzijde van de rivier de Merwede. Vooral bewoners in de Sliedrechtse wijk Baanhoek maken zich zorgen. Is hun gezondheid ook in gevaar gekomen. De fabriek staat hemelsbreed enkele honderden meters van de Sliedrechtse dijkwoningen. Vanuit verschillende kanten wordt gepleit voor een bevolkingsonderzoek. De bezorgdheid is er ook bij de gemeente Sliedrecht en de provincie Zuid-Holland. De lokale en regionale overheid zijn in afwachting van het RIVM-rapport. Sliedrecht24 volgt de PFOA-zaak al enige tijd. Veel artikelen zijn terug te vinden op deze website onder ‘DuPont’ en ‘PFOA’. 

Uitzending 

Het programma EenVandaag (AVROTROS) besteedt donderdag 10 maart 2016 vanaf 18.15 uur op NPO1 aandacht aan de PFOA-zaak.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld