Ondernemers maken gehakt van Ontwikkelvisie Sliedrecht en missen participatie

SLIEDRECHT – Vier insprekers meldden zich woensdagavond 26 juni 2019 bij de extra oordeelsvormende vergadering in het raadhuis. De sprekers gingen in op de Ontwikkelvisie Sliedrecht, waar de gemeente Sliedrecht woensdagavond over zou gaan praten. Ze hadden stuk voor stuk geen goed woord over de manier waarop de Ontwikkelvisie Sliedrecht tot stand is gekomen.

Er is volgens de ondernemers onvoldoende geparticipeerd door de gemeente Sliedrecht en de ondernemers Kerkerak. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Namens 21 ondernemers van bedrijventerrein Kerkerak sprak advocaat Jaap Croockewit. Hij sprak namens Royal IHC, RVM Kunststoffen, Van den Herik Groep, Prins Aannemerijmaatschappij, Scheepswerf Boer, Rob Snel metaal & techniek, Lasco Staalbouw B.V., Kraaijeveld B.V., Protoworkz, Bouwbedrijf Visser, Van der Knaap Beheer, Matador, Seco, Van Vliet, Bouwbedrijf Visser, Spie Nederland B.V., T. Hoogendijk beheer B.V., Visscher Scheepsreparatie, Electronic Power Control B.V., Thoka Reklame en Drukkerij Van den Dool. Croockewit: “De gemeente voert regulier over met de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen en komt nu met woningbouwplannen op het bedrijventerrein Kerkerak, zonder dat vooraf is overlegd en onderkent daarmee de belangen van de ondernemers. Volgens de advocaat is het maar de vraag of het aantal genoemde woningen realistisch is. Croockewit miste goed bestuur als het gaat om het schuiven met watergebonden bedrijven langs de Merwede. Croockewit: “Participatie in dit verhaal is heel belangrijk.” 

Compleet zoek!
Jan Huijbers sprak in namens Van den Herik Groep met 225 personeelsleden. Hij vertelde de raad dat de omzet een kleine 100 miljoen euro is. Hij ging in op de kracht van het dorp. “We hebben 20 miljoen in de grond geïnvesteerd en nog vijftig procent groeicapaciteit tot 2050. Iedereen over de hele wereld kent Sliedrecht van de baggerindustrie. Ons dorp is daar groot in geworden. U maakt het van een baggerdorp tot een dorp. Wil u als huidig gemeenterbestuur zo de geschiedenis in gaan? Er is bovendien een schaarsheid aan grond voor natte industrie. Het bouwen van woningen in buitendijksgebied waar een stijging van 1.86 m stijging wordt verwacht. Wij zijn als onderneming klaar voor die zeespiegelstijging. Wat u doet, is een topdown-visie presenteren. Waar is de participatie? Hij is compleet zoek!”, aldus Huijbers. 

Participatie ver te zoeken
“Kan ik nog gordijnen kopen?” Cees Boer, algemeen directeur Van Beest, 90 medewerkers en omzet rond 70 miljoen euro begon zo zijn speech. “Ik ben trots op Nederland, trots op Sliedrecht, trots op het Kerkerak. Ondernemen in de huidige tijd is een uitdaging. Mijn vertrouwen in de gemeente, het Sliedrechtse gemeentebestuur is ver te zoeken, Waar is de participatie? Een visie is dit, die niet betaalbaar is. Alles wijst erop dat Sliedrechtse ondernemers een zeer onzekere toekomst tegemoet gaan. Zeer teleurstellend! Haal de druk van de ketel en kies voor een integrale visie, Ga voor participatie”, sprak Boer, “Kan ik nog gordijnen gaan kopen?” Boer verwees daarmee naar de onzekerheid. 

Land der Fabelen
Adrie Stuij voerde het woord namens de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO). Stuij liet merken zeer teleurgesteld te zijn in het gemeentebestuur. De VSO was niet op de hoogte van de Ontwikkelvisie Sliedrecht en werd daarmee donderdag 6 juni 2019 overvallen. Stuij: “Vertrouwen maakte plaats voor boosheid. Mag ik u oproepen om het voorliggende naar het Land der Fabelen te verwijzen. Gaat u eerst eens nadenken wat u wil met Sliedrecht.” Stuij gaf de gemeente Sliedrecht een ruime onvoldoende voor geschiedenis, belofte en ideeën. Er is in Sliedrecht veel ‘maakindustrie’ en vooral gerelateerd aan de maritieme industrie. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld