Ondernemers Kerkerak gebaat bij zekerheid over toekomst

SLIEDRECHT – De bijeenkomst ontwikkelvisie met bedrijven van het bedrijventerrein Kerkerak was donderdag 6 juni 2019 in het Griendencollege besloten voor toehoorders als raadsleden en journalisten. Donderdag 13 juni 2019 verscheen er nota bene een openbaar verslag opgesteld door de gemeente Sliedrecht over deze samenkomst. Dit moet nu als basis dienen voor raadsleden bij de beeldvormende vergadering komende week.

Uit het verslag blijkt de ondernemers Kerkerak duidelijkheid willen over de gemeentelijke plannen. “Kunnen we nog investeren voor de komende 30 jaar?” (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Het verslag bevat een opsomming van in deze bijeenkomst gestelde vragen, geplaatste kanttekeningen en gedane suggesties. “Ze zijn daarmee niet (perse) representatief voor alle aanwezigen”, stelt de gemeente Sliedrecht. 

Vragen
Het belang voor de ondernemers is zekerheid. Daarna volgen was losse opmerkingen. “Er is geen aanleiding om weg te gaan en de plannen leiden daarmee voor hen tot onzekerheid. Kunnen we nog investeren voor de komende 30 jaar? De vraag wordt gesteld ‘waar kunnen onze kinderen wonen?’, maar wordt de vraag ook beantwoord ‘waar kunnen onze kinderen werken?’ Het karakter van Sliedrecht is de trots op de combinatie van werken en wonen (lees hiervoor het boek ‘De mannen van Sliedrecht’). Waarom het Baggermuseum steunen, als we geen baggerdorp meer mogen zijn? Bedrijven leveren ook hun bijdrage aan het voorzieningenniveau in het dorp. Dichtbij het wonen werken is de beste en duurzaamste oplossing. Het spanningsveld tussen milieu en wonen wordt de komende jaren alleen maar groter.”

Geen oplossing
De bedrijven gaven op de bijeenkomst aan te willen groeien. “Maar is die ruimte er? En is hiervoor draagvlak bij de bevolking? Het wordt steeds minder evident om grootschalig werken dichtbij wonen te houden. Het dagelijks leven wordt door de toenemende schaalgrootte van de bedrijven beïnvloed. Niks aan doen is ook geen optie. Visie leidt op lange termijn tot zekerheid. Het plan biedt geen oplossing voor watergebonden bedrijven omdat er (bijna) geen alternatieven zijn. De huidige toegang naar het Kerkerak is een rommeltje (door de bebouwde kom). Er zijn oplossingen mogelijk: Een snelle vrachtautoferry? De Stationsweg opkopen en verbreden?”, werd volgens het gemeentelijk verslag opgemerkt.

Hoofdlijnen
De aanwezige collegeleden, de wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie), Ton Spek (CDA) en Ben van der Plas (PvdA) zouden vervolgens hebben gevraagd of de ondernemers willen meedenken. “Wat dan wel. Als deze locatie voor een aantal ondernemers het beste uitgangspunt vormt voor hun bedrijfsvoering, hoe kunnen we daarin samenwerken?” Uit het verslag blijkt verder dat de ontwikkelvisie niet vóór de zomervakantie door de gemeenteraad gaat. “De gemeenteraad besluit na de zomer over de Ontwikkelingsvisie. Deze ontwikkelingsvisie dient als basis voor de Omgevingsvisie (onderdeel van de nieuwe Omgevingswet). Deze moet halverwege 2020 door de gemeenteraad worden vastgesteld. Als de raad na de zomer instemt met de Ontwikkelingsvisie, gaan we de geschetste hoofdlijnen voor woningbouwontwikkeling middels een vijftal sleutelprojecten – waaronder Kerkerak – uitwerken.” Daarmee geeft het college aan af te gaan op één aangeleverde ontwikkelvisie. Deze sleutelprojecten worden volgens het verslag uitgewerkt samen met inwoners en belanghebbenden en rekening houdend met alle belangen. “Bewoners en belanghebbenden worden hiervoor dit najaar, na de besluitvorming in de raad over de ontwikkelingsvisie, uitgenodigd. Uiteindelijk moet dit resulteren in de Omgevingsvisie.”

Afspraken en uitwerken
Het college heeft met de ondernemers Kerkerak afspraken gemaakt. Het college komt bij de ondernemers terug op de gebiedsontwikkeling Kerkerak. “We werken het vraagstuk dan samen uit. Varianten zijn behoud van de bedrijven in de huidige situatie, verkenning van verplaatsing en een mix wonen/werken. De raad wordt voorgesteld om na de zomer in te stemmen met de in de Ontwikkelingsvisie geschetste hoofdlijnen voor woningbouwontwikkeling middels een vijftal nader uit te werken sleutelprojecten, waaronder Kerkerak. Er ligt daarmee nog geen standpunt vast; de opties worden verkend samen met de ondernemers, rekening houdend met alle belangen.” De gemeente Sliedrecht heeft het verslag verstuurd naar de aanwezigen. Doordat de bijeenkomst niet openbaar was, kan niet worden gecheckt of het verslag compleet is. Het dient nu wel voor raadsleden als ‘hetgeen is besproken’. 

Beeldvormend en oordeelsvormend
Dinsdag 18 juni 2019 komt de ontwikkelvisie aan de orden in een beeldvormende vergadering, aanvang 19.00 uur. De bijeenkomst is openbaar en aanwezigen hebben de gelegenheid om vragen te stellen. Woensdag 26 juni 2019 is een oordeelsvormende vergadering. Ook dan komt de ontwikkelvissie aan de orde in de gemeenteraad net als het lokaal uitvoeringsprogramma Wonen Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld