Column: Opgelegd

Het wordt steeds duidelijker dat de inwoners niets te vertellen hebben in de energietransitie. Klip en klaar. Het wordt ons opgelegd en je bent zeker als huiseigenaar gedwongen mee te gaan.

HVC is een semioverheidsbedrijf dat zich namens de aangesloten gemeenten en waterschappen bezighoudt met afvalinzameling en –verwerking, en slibinzameling en –verwerking. (Foto HVC Groep)

Dat blijkt ook nu weer uit beantwoording van vragen van het CDA door het Sliedrechtse College van B & W over het warmtetarief. Andere politieke partijen door ons inwoners gekozen, houden zich muisstil.

De gemeente Sliedrecht wil graag een koploper zijn, krijgt doordat de gemeente onderdeel is van het Programma Aardgasvrije Wijken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) een rijksbijdrage van € 3,85 miljoen. “Door deze bijdrage kunnen we het voor onze inwoners in (een deel van) de wijk Sliedrecht-Oost aantrekkelijker maken te kiezen voor een duurzame warmtevoorziening. In deze wijk zetten we in op een warmtenet, omdat dit maatschappelijk het goedkoopste alternatief voor onze inwoners blijkt.”

Duidelijk. Je kan dus als huiseigenaar gaan betalen voor iets dat door anderen is bedacht. Nooit is er een vraag vooraf geweest. Het wordt opgelegd!

Even afgezien van de duurzaamheid en goede ontwikkelingen voor het klimaat. De gemeente Sliedrecht gaat toch niet over jouw of mijn portemonnee. Het is kennelijk niet duidelijk wat de kosten worden, maar de gemeente weet nu al dat het ‘het goedkoopste alternatief voor onze inwoners blijkt’. Hoezo? Heeft de gemeente dan wel cijfers, kosten en baten? Anders kan je dat niet schrijven.

In principe mogen afnemers van het warmtenet volgens de beantwoording aan het CDA ‘niet meer betalen dan een gemiddeld huishouden met een gasaansluiting betaalt aan de gasrekening’. Daarnaast handhaaft de Autoriteit Consument en Markt op de rendementen van de warmtebedrijven. Volgens het college betekent dat ‘wanneer door de warmteleverancier te hoge rendementen worden gemaakt, zij wordt verplicht de prijzen naar beneden bij te stellen.’

Het college zegt dat het ‘al actief in gesprek met afvalcentrale HVC in het kader van de uitrol van het warmtenet in Sliedrecht’. HVC is in regionaal verband afspraken aan het maken met woningcorporaties over de warmtetarieven die straks gelden voor sociale woningbouw. Renovatie van het corporatiebezit vormt in Sliedrecht het startpunt van het warmtenet.

De wens van het college is om dit hoofdnetwerk ook beschikbaar te maken voor particulieren. “Momenteel zijn de warmtetarieven voor particuliere woningeigenaren nog niet vastgesteld. Wel is dit onderdeel van het financieringsvraagstuk voor de uitrol van het warmtenet in Sliedrecht-Oost. Dit financieringsvraagstuk gaat echter breder dan alleen de warmteaansluiting, ook elektrisch koken, isolatie, de binnen-installatie en de kosten voor het afsluiten van gas vallen hieronder.”

Het college verwacht dat er binnen nu en een jaar meer duidelijkheid ontstaat over de warmtetarieven voor particulieren. “Ook het rijk speelt hierin een rol.” En de huiseigenaar zelf? Die lijkt niets te vertellen te hebben.  

Het college zegt dat het actief met HVC in gesprek is om de warmtetransitie zo betaalbaar mogelijk te maken voor ons inwoners van Sliedrecht. Je weet dus nog niet wat de kosten zijn, maar besluit wel tot aanleg. Dat klinkt als bij een garage komen. Een auto uitzoeken, een keuze maken en dan pas vragen hoeveel deze kost. Onlogisch!

De gemeente Sliedrecht denkt dat het door middel van hun aandeelhouderspositie in HVC extra invloed kan uitoefenen op de kosten. “Al geruime tijd is het college bezig met het verstevigen van deze positie, zodat we nu en in de toekomst grip houden op de koers van HVC”, schrijft de gemeente Sliedrecht in hun beantwoording, maar we hebben hier wel te maken met een semioverheidsinstelling. Lees ‘semi’, want er wordt wel degelijk gelet op het maken van winst (zie volgende alinea). “We kunnen daarnaast melden dat over de hoogte van de warmtetarieven zorgvuldig wordt nagedacht.” Waar is de marktwerking? Kan je er straks nog van af? En wat als HVC uitvalt? En kunnen anderen op het netwerk toegelaten worden.

Er zit een adder onder het gras. HVC accepteert minimale rendementen, maar mag van haar aandeelhouders geen structureel verlies maken op het warmtenet. “Hoe meer korting inwoners krijgen op het warmtetarief, hoe hoger de aansluitkosten worden”, weet het college van de gemeente Sliedrecht nu al te melden. “Daardoor zijn deze posten communicerende vaten; knoppen waar je aan kunt draaien om de energietransitie betaalbaarder (of onbetaalbaar) te maken. Wat hierin de optimale verdeling is, is een dialoog die gevoerd wordt door alle partijen in de regio, dus ook gemeente Sliedrecht.”

Ik heb er een hard hoofd in. Wie kan je straks als inwoner geconfronteerd met de kosten (waar je niet om hebt gevraagd) hierop afrekenen? 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

4 gedachten over “Column: Opgelegd”

  1. Wij wonen in het rondeel. Daar heeft Tablis wonen 2 jaar geleden zonder overleg met de bewoners 128 zonnepanelen op het dak gelegd voor het gebruik energie openbare verlichting en lift. Dat zou voor ons ook kostenbesparend zijn. Nou dat is het.
    We zouden op voorhand 12,50 euro korting op de energiekosten krijgen per maand. Maar moesten wel voor 7,50 euro een onderhoudscontract afsluiten per maand. Dus rendement 5,00 euro. Toen kwam de afrekening en bleek er maar net 2 euro rendement te zijn per maand. Dus een waardeloze investering. Maar ook dit project is gewoon door onze strot heen geduwd. Dit is het zelfde verhaal als het HVC project. Wij blijven zeer alert betreffende de energiekosten. Maar wie zijn wij, als een ander voor jou de besluiten neemt. En je voor een opgedrongen feit staat. Maar daarom gaat het zo goed met Nederland. Omdat een ander voor jou (ons ) besluiten neemt.

  2. Verantwoordelijk wethouder verhuist van Sliedrecht-Oost naar Sliedrecht-West. Geeft toch te denken.

  3. Over dit onderwerp is Slydregt.NU nooit muisstil geweest. Wij zijn tegen het aanleggen van een warmtenet omdat tot nu toe gebleken is dat het niet rendabel is. In Rotterdam moeten woningen met een warmtenet met straalkachels verwarmt worden in de winter omdat het anders niet op temperatuur komt. Wij willen niet dat de Sliedrechter als proefkonijn wordt gebruikt. De rest van de partijen vinden dat wel prima met de SGP-ChristenUnie en het CDA voorop.

    Wat wil Slydregt.NU wel? Dat huizen geïsoleerd worden zodat er op gas bespaart kan worden. Van gas los is een optie die nu nog niet rendabel is want links of rechts om de komende jaren blijven we afhankelijk van aardgas. Komt dit gas niet uit de Rusland dan komt het wel uit de Verenigde Staten. Wat Jo zegt laten we ons gezonde (boeren)verstand blijven gebruiken. We moeten ons niet gek laten maken door de dubbele agenda’s van de multinationals (winstoogmerk) en de Klavertjes (dit is een middel om het ideaal van een socialistische heilstaat te verwezenlijken) van deze wereld.

  4. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te weten dat dit soort van projecten tot stand komt door een afweging tussen (laagste) kosten en(maximaal) rendement. Met “rendement” bedoel ik mee “wat (redelijkerwijs) te verkopen is aan de consument. Je moet wel erg naïef zijn om te geloven in de praatjes van gelijkblijvende kosten van energie. We hebben het nu over “”het goedkoopste”” alternatief. Met andere woorden: > Overeenkomstig de geldende situatie zullen tarieven langzaam uitgerold worden. Maar dat het ons (veel) meer gaat kosten dan gesuggereerd dat is wel duidelijk. Door de overheid wordt subsidie gegeven aan……….(ja aan wie) en daar staat een “verplichting” onzerzijds tegenover. Voor een ieder het advies: – Laten we attent blijven op en niet alles zomaar geloven en het verstand schoon houden>>>>>

Plaats een reactie

*=Verplicht veld