Ondernemer Peter van Dommele onverwacht overleden

SLIEDRECHT – Ondernemer, directeur Cablean en oud-voorzitter van v.v. Sliedrecht Peter van Dommele (55) is zaterdagochtend 6 januari 2018 onverwacht overleden tijdens het sporten. 

Peter van Dommele op het hoofdveld bij v.v. Sliedrecht. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Van Dommele was een man, die in zijn vak streefde naar perfectie, duurzaamheid en technologie. Hij werd landelijk bekend met de kantelpanelen. Roterende panelen die aan drie of vier kanten bekleed kunnen worden met reclameteksten, zonnepanelen, fijnstof-filters of met vlakken die regenwater opvangen. Van Dommele noemt ze de 4-D Kameleon: “driedimensionaal, met een vierde D van duurzaam”. In 2011 was zijn initiatief genomineerd voor de Green Challenge Prize: Een prijs voor een creatieve, duurzaam ondernemer die een grote verandering in gang kan zetten.

Van Dommele gaf ruim drie jaar geleden een interview in het programma Nederland Kantelt. Daarin vertelde de Sliedrechtse ondernemer uitgebreid over zijn werk, zijn plannen en visie.

De panelen zijn te plaatsen op ieder willekeurig oppervlak, zoals geluidswanden, daken, hekwerken en opslagtanks. Van Dommele stelt dat de terugverdientijd vijf jaar bedraagt (op een levensduur van 25 jaar). De panelen maken duurzaamheid rendabeler.

De Dordtse Duurzaamheidsfabriek beleefde een wereldprimeur toen Cablean er in 2012 de eerste 4-D gevel ter wereld introduceerde: een gevel volledig bekleed met kantelpanelen die, afhankelijk van de weersomstandigheden, stroom opwekt, luchtvervuiling afvangt of reclameteksten toont. De regionale omroep RTV Rijnmond maakte in november 2012 deze reportage.

Peter van Dommele woonde 18 jaar in het buitenland. Zijn vader was baggeraar. Als kind was hij een fanatiek zwemmer en bij zijn terugkeer in Nederland werd hij lid van voetbalvereniging Sliedrecht. Hij studeerde technische bedrijfskunde en heeft jarenlange werkervaring in de internationale bouw- en industriële sector.

Plannen
Van Dommele wist zijn liefde voor de sport te combineren met zijn grote interesse in duurzaamheid en technologie. In 2008 werd hij voorzitter voor een aantal jaren voorzitter van ‘zijn’ voetbalclub, v.v. Sliedrecht. Hij wilde deze vereniging ook een primeur bezorgen: een voetbalveld van kantelpanelen die aan één kant bekleed zijn met kunstgras en aan de andere kant met zonnepanelen. Als er niet gespeeld wordt, worden de panelen gedraaid zodat ze zonnestroom opwekken. Zover is het nooit gekomen. 

Tekstuele inhoud: dank aan VPRO Tegenlicht ‘Nederland Kantelt’

3 gedachten over “Ondernemer Peter van Dommele onverwacht overleden”

  1. Ik ken Peter niet, maar wat ik lees vind ik indrukwekkend, waarom moeten zulke mensen zo vroeg sterven, soms begrijp je er niets meer van.

    Heel veel sterkte allemaal die hem hebben gekend.

  2. Wij wensen de vrouw en kinderen van Peter veel sterkte. Ook de verdere familie veel sterkte met het veel te vroeg overlijden van Peter.

  3. Gecondoleerd met dit grote verlies.
    Ook veel sterkte voor zijn vrouw, kinderen en verdere familie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld