Omwonenden voelen zich niet serieus genomen door gemeente en Yulius

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er is grote ontevredenheid over het gezamenlijke antwoord donderdagmiddag 6 augustus 2020 van de gemeente Sliedrecht en Yulius. De instelling is gevestigd aan de Wilhelminastraat en helpt kinderen, jongeren en volwassenen met ­o.a. psychische problemen. De organisatie ligt onder vuur bij met name omwonenden. Die hebben al maanden problemen met het onvoldoende begeleiden door Yulius van hun cliënten. Doordat ze soms volgens hen ‘zwervend’ door het dorp gaan, durven enkele omwonenden hun kinderen niet meer buiten te laten spelen, bang dat hen wat overkomt.

De vestiging van Yulius donderdagmiddag. Concrete verbetervoorstellen worden gemist in de reactie stelt een inwoner. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Verder zeggen zij dat soms op ramen en auto’s wordt geslagen en gebruiken volgens hen cliënten zware medicijnen of mogelijk drugs. Met name dat niet iedereen met begeleiding de deur uitgaat, valt bij hen verkeerd. Op sociale media houden ze donderdag niet langer hun mond. De uitbreiding van de vestiging Sliedrecht – na sluiting van de vestiging in Dordrecht – stuit hen tegen de borst, omdat er overlast is. 

Reactie gemeente en Yulius
De gemeente Sliedrecht en Yulius kwamen bij Sliedrecht24 donderdagmiddag met een gezamenlijke reactie:  “Om privacyredenen kan Yulius geen uitspraak doen over specifieke situaties of personen, ook niet of het wel of niet om een cliënt gaat. Maar als er een melding binnenkomt over iemand die bekend is bij Yulius, kun je erop vertrouwen dat iemand de hulp krijgt die nodig is. In het algemeen geldt: als mensen directe overlast ervaren in hun omgeving, kunnen zij contact opnemen met de politie. Daarnaast staan zowel de gemeente als Yulius natuurlijk altijd open voor een gesprek. Overigens zijn gemeente, Yulius, wijkagent en omwonenden al bezig met de opzet van een groep om in gesprek te blijven over het wel en wee in de wijk.”

‘Negeren en bagatelliseren’
Op sociale media zijn de reacties vol verontwaardiging. “Een gespreksgroep is een zoethoudertje. Uitstellen… Totaal geen nut. Ik zit met m’n kantoor vlakbij de coffeeshop. Nooit last van gehad. Totdat afd Dordt van Yulius hier is gekomen. Totaal onveilige situatie wat mij betreft”, stelt een ondernemer bij wie onverwacht een cliënt van Yulius in haar zaak stond. Een ander zegt: “De reactie van de verantwoordelijken begint met ‘om privacy reden kunnen we geen’… Los van alles…..van mij mogen de coffeeshops dicht.” “Gemeente Sliedrecht en Yulius moeten met concrete verbeter voorstellen komen. Niet met “woordvoerders bla bla”. Het op een dergelijke wijze negeren en bagatelliseren van een zeer serieus probleem stemt tot nadenken. Ik zou graag, op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), inzicht krijgen in de (zorg inhoudelijke en financiële) afspraken tussen de gemeente Sliedrecht en Yulius. Daarin ligt naar mijn gevoel het antwoord op de houding vanuit beide organisaties”, stelt een andere inwoner van Sliedrecht. Voor de uitbreiding in Sliedrecht zou de gemeente een bedrag van twee ton hebben gekregen.

Buiten of opgesloten
Er zijn inwoners die geen begrip hebben voor de situatie, zoals die nu is. Op de Sliedrecht24 Facebookpagina staat het één en ander. “Er zit toch niet voor niets een gesloten afdeling in Yulius. Daar zetten ze de mensen om tegen zichzelf te beschermen, maar kan toch ook dan gebruikt worden voor verwarde agressieve cliënten, die andere mensen lastig vallen?” “Was het maar zo simpel”, stelt een andere inwoner. “Ik snap dat het niet zo simpel is, maar zo buiten laten gaan is toch ook geen optie. Of gaan we wachten tot er eerst wat gaat gebeuren”, vraagt de Sliedrechtse zich af. Een ander reageert er is gewoon geen plaats in deze instelling die nu overvol zit, omdat de locatie Dordrecht er naar toe is verhuisd. Ik woon aan de overkant en wist hier dus helemaal niets van. Vind het al bezopen dat zo’n instelling midden in het centrum staat en niet aan de buitenrand of industrie. Het is wachten tot dat er wat gebeurt, maar ja dat is met alles zo. Er lopen inderdaad mensen buiten die eigenlijk gesloten moeten zitten, maar het is al jaren zo dat we hier overlast hebben van gillende schreeuwende mensen!”

Niet serieus genomen
Een veel gehoorde klacht van mensen die hebben gereageerd is, is dat ze zich (ook nu) niet serieus genomen voelen. “Het niet serieus nemen van de burger is aan de orde van de dag. Zolang zij hun zetel maar hebben. Net als de verhoging van de gemeente belastingen”, stelt een inwoner. Openbare Orde en Veiligheid is de portefeuille van wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA). De portefeuille Sociaal, Zorg en Welzijn valt onder wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie). Bestuurders die niet in Sliedrecht wonen. Daar reageert een vrouw aan de Wilhelminastraat op, die ook de overlast ondervindt: “Precies, we worden inderdaad niet serieus genomen, maar zij wonen hier niet!” De gemeente Sliedrecht houdt het vooralsnog bij de gezamenlijke reactie van donderdagmiddag. Er wordt geen duidelijkheid gegeven over de afspraken tussen de gemeente Sliedrecht en Yulius. Dat de organisaties met een gezamenlijk antwoord kwamen, laat een beetje de nauwe samenwerking zien.

3 gedachten over “Omwonenden voelen zich niet serieus genomen door gemeente en Yulius”

  1. ben voor kennis in verleden op kasperpad geweest. was verschil hij liep los door gebouw over spannen. maar was ook gesloten afdeling kende iemand daar. was echt code voor de deur enz. Snap de klachten zie soms ook wel rare mensen maar blijken dan dronken te zijn.

  2. Waar rook is is vuur ,zeker . Maar bedenk wel dat yulius ook goed werk verricht , je zou er toch maar te maken mee krijgen . Overspannen ,ptss ,pts na gebooorte van je lieve kind , stress-werkdruk , of (iets) waar je met je naasten niet over of wil praten ,of wat dan ook . Roep niet te hard ,voor dat je het weet ben je ook client . Veroordeel niet maar leef mee !

  3. al dat gezeur over privacy gewoon optreden en omwonende niet opzadelen met problemen.
    toon ballen….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld