Inwoners voelen zich onveilig vanwege rondzwervend verward persoon

SLIEDRECHT – “Actie graag, Yulius, gemeente Sliedrecht en/of politie Zuid-Holland Zuid”. Met deze woorden doet een inwoner van Sliedrecht een oproep op Facebook. Aanleiding is een al weken over straat zwervend persoon, die woont bij de opvang van Yulius. “Ben helemaal voor opvang voor mensen, die het moeilijk hebben, maar biedt die dan ook aan. Deze man is een gevaar op straat! Spreekt mensen op een provocerende manier aan, staat als een bezetene te schreeuwen op straat. Ben er wel klaar mee.” Meerder mensen spreken de redactie van Sliedrecht24 daarover aan en zij vrezen met name ook voor kleine kinderen in de buurt.

In Sliedrecht biedt Yulius psychiatrische zorg voor volwassenen, met acute psychiatrische klachten in de regio Zuid-Holland Zuid.  (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Ik had er één in kantoor. Voelde me zo niet veilig! Ze lopen de hele dag naar de coffeeshop. Ik vraag me af of dit bij de opvang van Yulius hoort”, schrijft een ondernemer aan Kerkbuurt-West. “Vrijdagavond liepen er ook twee rond bij de Grote Kerk. Deze twee personen waren duidelijk onder invloed, hetzij van medicijnen hetzij drugs”, vult een ander aan.

Overdosis psychiatrie
Een andere lezer vindt het niet vreemd. “Het hele Kasperspad (in Dordrecht – red.) is hier stilletjes naartoe verhuisd. Dat zijn mensen met een dubbele problematiek en echt stadsproblematiek. Dat kan en past hier helemaal niet in het dorp en het is ook niet voor niets dat inwoners van Alblasserdam zoveel bezwaar hebben gemaakt tegen de komst van deze doelgroep, dat het niet doorgegaan is. En begrijp me goed: ik heb niets tegen deze mensen, want ze zijn ziek en hebben een probleem waarbij ze geholpen moeten worden. Ik denk alleen dat als je naar de kaart van Sliedrecht kijkt, dat er een soort overdosis aan psychiatrie is ontstaan waardoor de balans volledig weg is. Hierdoor kan de veiligheid ook helemaal niet gewaarborgd worden en zal er binnenkort vanzelf een moment komen dat men helaas zal moeten zeggen: zie je nou wel, dit kon toch niet. B&W weet al jaren van de komst van deze groep en heeft enkele jaren terug gezegd dat dit absoluut niet in het centrum van Sliedrecht zou komen. Misschien zijn ze ook wat verward.”

Kwestie van tijd
Een lezer deelt: “Ik ben zelf getuige geweest van een gesprek tussen de politie en omwonenden die hadden gebeld. U moet maar binnen blijven en de deur op slot doen. Dat is dus het niveau. En oh ja, waag het niet om zelf er iets aan te doen want u bent dan schuldig! (…) sociaal gelul, opsluiten zulke gasten. Een ande denkt te weten waarom er een overplaatsing was van Dordrecht naar Sliedrecht en voorziet de gevolgen: “In Dordrecht waren ze niet meer te handhaven en er dreigde door de omwonende ingegrepen te worden. De locatie is gesloten en alles is hier in Sliedrecht neergezet. Dus dan krijg je de problemen die daar waren hier. Is een kwestie van tijd, tot de mensen zelf ingrijpen. En de Sliedrecht er kennende duurt dat niet lang. De gemeente doet er niks aan, want die hebben met een meerderheid ingestemd met de komst van deze mensen. De omwonende en inwoners van Sliedrecht is niets gevraagd. Een referendum of iets dergelijks had wel op zijn plaats geweest. Maar ja, wat weten de inwoners er nou van. Wel lekker democraties verlopen verder.”

Opzet gespreksgroep
Online krant Sliedrecht24 heeft donderdag 6 augustus 2020 een reactie gevraagd aan Yulius en de gemeente Sliedrecht. Donderdag aan het eind van de middag reageert de gemeente Sliedrecht, mede namens Yulius. De gemeente Sliedrecht schrijft: “Om privacyredenen kan Yulius geen uitspraak doen over specifieke situaties of personen, ook niet of het wel of niet om een cliënt gaat. Maar als er een melding binnenkomt over iemand die bekend is bij Yulius, kun je erop vertrouwen dat iemand de hulp krijgt die nodig is. In het algemeen geldt: als mensen directe overlast ervaren in hun omgeving, kunnen zij contact opnemen met de politie. Daarnaast staan zowel de gemeente als Yulius natuurlijk altijd open voor een gesprek. Overigens zijn gemeente, Yulius, wijkagent en omwonenden al bezig met de opzet van een groep om in gesprek te blijven over het wel en wee in de wijk.”

10 gedachten over “Inwoners voelen zich onveilig vanwege rondzwervend verward persoon”

  1. @ R. de Bruin.

    In beginsel is het sowieso beter te voorkomen dan te genezen. U begrijpt/leest bovendien mijn perceptie blijkbaar niet: er was een onoplosbaar probleem met deze mensen in Dordrecht en wat ik aangeef is dat de gemeente Sliedrecht dit probleem naar Sliedrecht lijkt te hebben overgeheveld.

    Om over na te denken:

    1. Waarom hebben de bestuurlijke autoriteiten in de gemeente Sliedrecht besloten dit probleem te importeren?

    2. Er van uitgaande dat het Sliedrechts bestuur in beginsel tenminste gedegen kennis heeft opgedaan m.b.t. deze problematiek?

    3. ‘Onze’ CDA- wethouder Ton Spek was jarenlang als beroepskracht betrokken bij Yulius en moet sowieso geweten hebben van deze problematiek.

    4. Deze ernstig gestoorde mensen moeten ergens tijdens hun behandeling ‘zelfstandig’ gaan wonen en dat had in Dordrecht -maar ook in Gorinchem- niet zelden nadelige impact op de woonomgeving.

    Het blijkt bovendien dat onze plaatselijke regentenkliek zich nogal dictatoriaal gedraagt en in deze zou het fijn zijn als we één en ander niet voortdurend rauw op het dak krijgen, dan hoeft de brave burger geen tijd vrij te maken voor het ‘oplossen’ van betreffende veroorzaakte -reeds structureel onherstelbare- problemen nietwaar.

    Voor het ‘overige’ denk ik dat u teveel uitgaat van goede bedoelingen van bestuurlijke autoriteit, maar met een beetje onderzoek komt u wellicht te weten dat historisch bewezen alles wat op de macht zit -of daarop uit is- is te wantrouwen.

  2. Het is te erg geworden mensen die naar coffeeshop gaan die juist voor afkicken en andere problemen bij yulius zitten de juiste behandeling gwbeurd niet mensen worden vol geduwd met pillen dat is de behandeling mijn broertje zit daar door teveel problemen waar wiet het probleem is de coffeeshop hem gewoon toelaat ondanks zijn opnamen en coffeeshop weet van zijn problemen ze hebben hem een keer thuis gebracht die coffeeshop moet sluiten en yulius moet mensen behandelen en eventueel een inspectie daarbij ze willen 100 appartementen bouwen op ziekenhuis terein wat zorg functie heeft in oude ziekenhuis zou je zware paitien kunnen huisvesten of lichte

  3. Hopelijk wordt t nier zo iets als met Anne Faber…
    Vreseliijk let goed open bel t noodnummer 112.
    Dat andere nr neemt niet op of je krijgt n wijkagent uit zwijdrecht aan de telefoon.

  4. Alsjeblieft niet Bets Vos! De Merwebolder kan er wat dat betreft “niets meer bij hebben….”!!

  5. Beste R de Bruin, u spreekt ook ‘en andere’ aan.
    Maar de samenleving heeft toch z’n balans en veiligheid nodig? We mogen ons best ongerust uitspreken.
    Hoe zit het inderdaad met de huisvesting van deze mensen?
    Dat vroeg ik me namelijk gelijk al af na het lezen van dit artikel. Juist heel goed dat we ons laten horen op Sliedrecht 24.
    Waar kan dat anders?
    Want dit is echt problematisch.
    Er zijn situaties die de omgeving écht zodanig ontwrichten dat de veiligheid er niet meer is, laat staan de leefbaarheid.

  6. @Bert ea. Makkelijk om zo te roepen en dat dit via de lokale pers wordt ‘gelucht’ en dat 24S zich daarvoor leent. Hoezo worden we niet gehoord? Zijn er geen gesprekken dan?
    Dit lost helemaal niks op en zorgt voor ‘framing’ en nodeloos gedoe. Gewoon in gesprek gaan met de verantwoordelijken bij Yulius en gemeente. Bijvoorbeeld vertegenwoordiging vanuit de woonwijk goeie afspraken maken over het samen leven. Dat kan echt!
    Natuurlijk moeten klachten of zorgen gedeeld kunnen worden, maar zoals beschreven doe dit geadresseerd waar het hoort en niet hier. Deze mensen hebben een plaats nodig in de maatschappij en stop met dat roepen dat wij hier een regionaal probleem oplossen want dat is niet zo.

    Zet’m op???????? Sliedrecht!

  7. Kunnen deze cliënten dan niet beter in de Merwebolder geplaatst worden daar hebben ze meer bewegingsvrijheid zonder de woonwijk lastig te vallen.

  8. Als een probleem wat leeft in een stad of stadskern toeneemt en onbeheersbaar wordt, dan wordt het gespreid. We zien dit b.v. ook m.b.t. a- socialen uit Dordtse wijk Krispijn, welke door hun verleden c.q. strafblad in Dordrecht geen woning meer krijgen en ‘dus’ in Sliedrecht worden gehuisvest. On topic: De overwegend plaatselijk naïef- christelijke regentenkliek wast de handen natuurlijk in onschuld. CDA- wethouder Ton Spek (inderdaad: dezelfde welke Sliedrecht oost heeft opgezadeld met ‘van het gas af’) is werkzaam geweest in de GGZ (ook bij Yulius), maar vond/vindt het als ‘deskundige’ blijkbaar geen enkel probleem dit niet meer beheersbare Dordtse probleem naar Sliedrecht te halen: in Dordrecht liepen deze lastpakken (waarvan velen met een ernstige gedrags- en persoonlijkheidsstoornis) al jaren in- en omheen de Spuistraat, waar een concentratie coffeeshops zit. Ik ben daar ooit in de parkeergarage lastiggevallen door twee van deze Yulius- cliënten.

  9. Helemaal mee eens! Dit probleem is van geen kant onder controle! Bewoners die dit aangeven zijn echt géén zeuren maar de ogen die meekijken, wat de gemeente/politie ook zó graag willen… vraagteken.

  10. Helemaal mee eens.
    En de keren dat er blauw licht op af moet is ongekend.
    Waar eerst Merwebolder leidend was met meerdere hulpdienstinzetten van met name brandweer per week, heeft Yulius de koppositie met hulpdienstinzetten van met name politie/ambu aardig overgenomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld