DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) zegt te snappen dat inwoners in de regio rond chemiebedrijf DuPont / Chemours ‘geschrokken zijn’ na de uitzending van het tv-programma Zembla (BNNVARA). Bij die empathie blijft het. De OZHZ verwijst toch vooral hoe goed wordt samengewerkt, wat is onderzocht en op internet is uitgelegd over PFAS. Online krant Sliedrecht24 legde hen vragen voor naar aanleiding van de nieuwe PFAS-bevindingen, maar verschillende vragen zijn niet beantwoord.
Er bestaan volgens de OZHZ veel verschillende beelden over PFAS en hoe om te gaan met deze stoffen. “Ook wij vinden, net als de gemeenten en provincie, dat deze stoffen niet thuishoren in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel”, aldus de OZHZ donderdagmiddag 5 juli 2023 in een reactie op vragen van online krant Sliedrecht24.
Al langere tijd is volgens de OZHZ bekend dat de PFAS-waarden hoger zijn in de regio. “Wij waren één van de overheidsinstanties die dit ontdekten en actie ondernamen. Zo namen wij, namens de provincie Zuid-Holland, in 2016 het initiatief om de toegestane emissie van GenX in de vergunning aan te scherpen. Daarnaast hebben wij begin 2016 al aangifte gedaan tegen Chemours in verband met onvergunde uitstoot van PFOA en samen met de politie strafrechtelijk onderzoek hiernaar gedaan”, aldus de OZHZ, die verwijst naar dit artikel bij de Provincie Zuid-Holland, onder andere dat de uitstoot van GenX met 99% is teruggebracht sinds 2013.
Samenwerking
De OZHZ zegt volop mee te werken en mee te hebben gewerkt in bodem- en wateronderzoeken om zo snel mogelijk helderheid te krijgen. “Meest recent zijn deze: PFAS in mijn tuin. Ook schreven wij al vele jaren eerder een handreiking om ervoor te zorgen dat zorgvuldig met PFAS-verontreinigde grond wordt omgegaan: PFOA en grondverzet. Als omgevingsdienst werken we samen met de tien gemeenten in Zuid-Holland Zuid en de provincie Zuid-Holland aan het terugdringen van het gebruik en de uitstoot van PFAS en het zorgvuldig omgaan met deze stoffen daar waar we ze aantreffen. Dit zullen wij blijven doen.”
Niet beantwoord
De rol van de OZHZ is de afgelopen jaren een cruciale geweest. De OZHZ verwijst voor meer informatie door naar de Provincie Zuid-Holland en geeft geen antwoord een verschillende vragen van online krant Sliedrecht. Dit waren de vragen:
1. Hoe kan het dat de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid niet eerder aan de bel heeft getrokken?
2. Waarom is de vervuiling niet eerder opgemerkt door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid?
3. Hoe kan het dat de vervuiling oogluikend is toegestaan de afgelopen tientallen jaren door uw dienst?
4. Wie is volgens u verantwoordelijk voor de vervuiling, waarbij gemeld dat de vingers naar DuPont / Chemours wijzen? Zijn er ook andere partijen als Zavin volgens u in beeld?
5. Bent u als Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid geschrokken van de schrikbarende vervuiling met PFAS?
6. Vindt u dat verantwoordelijken bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid conclusies moeten trekken?
7. Wat kunt u zeggen over eerdere meldingen? Waren die er niet of nooit opgepakt?
8. Wat voor actie onderneemt u nu als Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid?
Er worden de laatste tijd ontzettend veel bezems verkocht in en rond Sliedrecht, om de verschillende straatjes schoon te vegen. Dat is wel heel erg opvallend, of toch ook weer niet?