Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

NVWA-leden gaan vogels tellen bij streekcentrum

PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – De Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard doet zaterdag 25 januari 2020 van 10.00 – 16.00 uur mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Tientallen inwoners van Sliedrecht zijn betrokken bij de vereniging, die is gevestigd in het streekcentrum aan de Matenaweg 1 in Papendrecht.

In de tuin is een vogelvoederplaats waar pindaslingers, vetbollen, strooivoer en nog meer lekkers voor de vogels is opgehangen of gestrooid. (Foto NVWA)Ouders en kinderen zijn welkom. Vanuit de kinderhoek kunnen de tuinvogels gemakkelijk bekeken en geteld worden. Er zijn ook kleurplaten, voedertips en vogelboekjes. Er is voor de kinderen ook nog iets extra’s. Zij kunnen een dennenappel versieren met vogelpindakaas en strooivoer en mee naar huis nemen om in de eigen tuin op te hangen. Handig als je daarvoor een bakje meebrengt om de dennenappel te kunnen vervoeren.  

Tuin
De tuinvogeltelling wordt in de winter gehouden, omdat dan juist de vogels eten en beschutting zoeken in de tuinen. Een aantal facetten is belangrijk, zoals voedsel (struiken met bessen en planten met veel zaden), veiligheid (struiken waarin vogels kunnen vluchten), voortplanting (nestkasten en plaatsen waar vogels een nest kunnen bouwen) en variatie (hoge en lage beplanting). In de winter niet te veel afgestorven planten weghalen. Want daarin kunnen insecten zich verschuilen. Die insecten zijn weer belangrijk voor de vogels. Het is de bedoeling dat een teller ca. 30 minuten alle vogels in de tuin telt en noteert. Vooraf kan thuis de speciale website geraadpleegd worden om alvast wat vogelkennis op te doen en het telformulier te downloaden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld