NTR/Powed-Radio 1 besteedt in ‘5 dagen’ aandacht aan vervuiling Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Deze week staat de gele bus van het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Waldy van Geenen, Mirthe van der Drift en verslaggever Rens Turk in Dordrecht en Sliedrecht. De uitzendingen zijn maandag 31 oktober, dinsdag 1 november, woensdag 2 november, (donderdag geen uitzending i.v.m. voetbal) en vrijdag 4 november 2022 van 20.00 tot 20.30 uur rechtstreeks vanuit Dordrecht op NPO Radio 1.

Presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk van het programma 5 dagen. (Foto Hans Tak)

Deze week strijkt ‘5 Dagen‘ neer bij de moestuintjes om te praten over het leven onder de rook van Chemours / DuPont, pal aan de overkant van de Merwede tegenover Sliedrecht. Maken mensen zich zorgen over hun gezondheid? Wat zou er moeten gebeuren en wat kunnen de volkstuinhouders er zelf aan doen om te voorkomen dat ze PFAS binnenkrijgen?

Granulaten
In de Drechtstedengemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zitten veel te hoge concentraties PFAS in de bodem. Het gaat vooral om PFOA en GenX-stoffen, afkomstig van de chemiefabriek Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht. In deze fabriek worden kunststoffen en granulaten gemaakt voor koelvloeistof, draadjes, kabeltjes, regenjassen etc. Doordat Sliedrecht het meest in de wind van Chemours ligt, is de situatie daar verreweg het ernstigst.

Moestuin
PFAS is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze zitten in de lucht en in de bodem, maar ook in consumentenproducten, voedsel en drinkwater. Omdat PFAS een zogenaamd stapelgif is dat zich in het lichaam opstapelt en niet afbreekt, is het vooral van belang dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Het RIVM heeft daarom de moestuinhouders van het moestuinencomplex ‘het Vlijpark’ verzocht om niets meer uit hun tuin te eten en vooral de groenten uit de supermarkt te kopen. Voor de moestuinhouders is dit de wereld op zijn kop.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld