Nog geen eikenprocessierups gezien, maar waakzaamheid is geboden

SLIEDRECHT – De eikenprocessierups is in de regio al op verschillende plaatsen gezien en daarom is waakzaamheid geboden. In Sliedrecht zijn er tot nu toe nog geen meldingen gedaan. “Onze mensen houden het in de gaten en schouwen de eiken tijdens het werk. Zo nodig schakelen we bij constatering een bestrijdingsbedrijf in”, zegt donderdag 17 mei 2018 woordvoerder Hans Scholten van de gemeente Sliedrecht. Hij doet een oproep aan inwoners om bij het zien van de eikenprocessierups dit aan de gemeente te melden. 

De eikenprocessierups kruipt weer over de eiken, ook langs de wegen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Dit was het beeld begin juni 2017 bij bomen aan de Rembrandtlaan. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Als wegbeheerder in deze regio bestrijdt Waterschap Rivierenland de rups, omdat mensen er goed ziek van kunnen worden. De rups heeft onzichtbaar kleine brandharen. Bij aanraking kunnen die leiden tot hevige jeuk op de huid, ontstoken ogen, irritatie aan de luchtwegen, duizeligheid en koorts.

Bespuiten eiken
Sinds deze maand komen de rupsen uit hun eitjes. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in een groep (processie) op zoek naar eten. Waterschap Rivierenland bestrijdt de eikenprocessierups eerst door te spuiten met een biologisch bacteriepreparaat (preventief). Vanaf half juni wordt de rups, waar nodig, weggezogen (curatief). Komende week begint het waterschap met het bespuiten van eiken in het gebied. Dit gebeurt veelal  ’s nachts om overlast voor het verkeer te beperken.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld