Provincie kan bijdragen aan aantrekkelijke Nijverwaard

SLIEDRECHT – Elke week melden zich bij de gemeente Sliedrecht bedrijven voor een plaatsje op bedrijventerrein Nijverwaard. “De bedrijven die zich melden zijn divers”, zegt wethouder Len van Rekom (VVD) van Grondzaken / project Nijverwaard, “Van hengelsport tot fietsen en zelfs een supermarkt. De toekomst van de woonboulevard is bij gelijkblijvende omstandigheden niet goed.” Dat zegt Van Rekom in een interview met Sliedrecht24. 

Volgens wethouder Len van Rekom is de gemeente Sliedrecht samen met de winkeliersvereniging druk bezig de woonboulevard beter op de kaart te zetten.

Uiteindelijke uitbreiding van het totaal aantal vierkante meters op Nijverwaard is niet het doel van de gemeente Sliedrecht, maar nu kan er geen meter worden uitgebreid. “Eerlijk gezegd is er geen ruimte in de regio voor drie woonboulevards (Gorinchem, Sliedrecht en Dordrecht-red). Het wordt dan ook belangrijk om regionaal de juiste keuzes te maken”, aldus Van Rekom.

Spelbreker
De provincie is regelmatig met hun wet- en regelgeving de spelbreker. Van Rekom: “Vestiging van dergelijke bedrijven past niet in het provinciaal- en regionaalbeleid. De woonboulevard is volgens hen bedoeld om woonwinkels te vestigen. Daarnaast heeft de Provincie uitbreiding van het aantal vierkante meters op Nijverwaard niet toegestaan. Om deze bedrijven te kunnen vestigen zou de branchering op de woonboulevard ruimer moeten, zodat ook niet woongerelateerde bedrijven zich kunnen vestigen. Daarnaast moet er uiteraard ‘ruimte’ worden geboden in uitbreiding van het aantal m² ers op Nijverwaard.”

In de verkoop
Wat voor plannen heeft de gemeente Sliedrecht met lege gedeelten Nijverwaard, zoals het LEEF terrein? “Het plan van de gemeente is om de woonboulevard niet over het gehele bedrijventerrein te positioneren, maar op het westelijk gedeelte. Het LEEF terrein is daarbij een belangrijke invulling hiervoor. Zoals het er nu uitziet gaat het LEEF terrein binnenkort in de verkoop. Dat biedt dan weer kansen dat detailhandelsbedrijven zich daar kunnen vestigen. Voorwaarde is wel dat de provincie wil meewerken aan uitbreiding van het aantal vierkante meters detailhandel.”

Dé woonboulevard
De toekomst van de woonboulevard is bij gelijkblijvende omstandigheden volgens wethouder Van Rekom niet goed. “Nijverwaard heeft alle kansen als we tezamen met de winkeliers op de woonboulevard kans zien om Nijverwaard dé woonboulevard van de regio te maken.”

Snel actie
Daarvoor moet dan wel volgens Van Rekom snel het volgende gebeuren: 

  • Uitbreidingsmogelijkheden van het aantal vierkante meters, bedoeld om speelruimte te creëren voor vestiging van nieuwe bedrijven. 
  • De branchering op Nijverwaard zou veel ruimer moeten zijn dan nu door de Provincie is toegestaan. In regionaal verband wordt al ingezet op een bredere branchering dan wonen, namelijk op Lifestyle. Zoals bekend is het winkelgedrag van consumenten fundamenteel veranderd, met name door internet. De consument wenst beleving en vermaak bij het winkelen. Dat geldt ook voor de Nijverwaard. Daarom is de gemeente Sliedrecht ook blij met de komst van een Monkey Town en met de Woondag als event. Samen met de winkeliersvereniging wil de gemeente stevig moeten inzetten op meer entertainment en meer diversiteit in detailhandelsbedrijven.

 

Van Rekom: “De Gemeente is tezamen met de winkeliersvereniging druk bezig de woonboulevard beter op de kaart te zetten. Dat lukt steeds beter. De woondag moet hieraan ook een steentje bijdragen. Dat de promotie de goede kant op gaat, blijkt uit de steeds groeiende belangstelling van ondernemers die zich op Nijverwaard willen vestigen.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld